Koruma altındaki kadınları çocuğun okul kaydından buluyorlar
Bakanlıkça hazırlanan raporda şu görüşlere yer verildi: Koruma altındaki kadının kimliği saklanamıyor. Kadın ve çocukların güvenliği tehlikede. Şiddet gören kadın, korumanın masraflarını da karşılamak zorunda.
Adalet Bakanlığı’nca TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu’na sunulan raporda, kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanunun uygulanamadığı itiraf edildi. Raporda, koruma altındaki “kadın ve çocukların” gizliliğinin sağlanamadığı vurgulanarak, Milli eğitim Bakanlığı’nın (MEB) uygulamalarına dikkat çekildi. Raporda, “Gizlilik sağlanamamakta, kadın ve çocukların güvenliği tehlikeye atılmaktadır. Kanuna göre, kadın ve çocukların can güvenlikleri söz konusu olduğunda tüm resmi bilgilerinin gizli tutulması gerekirken, MEB’in bunu ihlal ettiği, ‘gizli kayıt’ sisteminin işlemediği görülmektedir. Şiddet uygulayan erkekler sistemin açıklarını kullanıp çocuklarını yeni kayıt yaptırdığı okullara ulaşabilmektedir” denildi.
Eleştiriler ve öneriler
Komisyona sunulan, “Kadına Yönelik Şiddet; Ulusal ve Uluslararası Mevzuat, Eleştiriler ve Çözüm Önerileri” başlıklı raporda, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun da ele alındı. Raporda öne çıkan ifadeler şöyle:
- GİZLİLİK SAĞLANAMIYOR: Kanuna göre, kadın ve çocukların can güvenlikleri söz konusu olduğunda tüm resmi bilgilerinin gizli tutulması gerekirken, MEB’in bunu ihlal ettiği görülmektedir. Şiddet uygulayan erkekler, çocuklarının yeni kayıt yaptırdığı okullara ulaşabilmektedir.
- SGK KAYITLARI AÇIK: SGK kayıtlarının gizlenmesinde de sorunlar yaşanmaktadır. Kadınlar işe girdiğinde SGK kayıtları gizlenmediği için şiddet uygulayan tarafından çok çabuk bulunabilmektedir.
- MADDİ YARDIM YOK: Kanuna göre kadına verilmesi gereken maddi yardım verilmemektedir.
İş bulmakta zorlanıyorlar
- KORUMAYA PARA TALEBİ: Kanunda hiçbir masraf alınmayacağı, şiddete maruz kalan kişinin masraflardan muaf olduğu belirtilmesine rağmen, kadınların koruma istediklerinde korumanın masraflarını da karşılamak zorunda olduklarının belirtildiği tespit edilmiştir.
- KİMLİK DEĞİŞTİRMEK GÜÇ: Kimlik ve diğer bilgilerin değiştirilmesi kadınlara yeni güçlükler getirmektedir. Kadınlar kimliği değiştikten sonra İŞKUR’a başvuruda bulunduklarında, geçmiş iş deneyimlerinin ve eğitim bilgilerinin silinmesi nedeniyle iş bulmakta zorluk yaşayabilmektedir.
- ŞÖNİM’LER YETERSİZ: Sembolik sayıdaki ŞÖNİM (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi) kadınlara yeterli sayıda sığınak, ayni ve nakdi destek, kreş desteği, mesleki eğitim desteği, iş bulma desteği sağlamakta yetersiz kalmaktadır.
(Milliyet)
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Colani’nin arabası
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Çiçekçiyi yumrukla öldürmüştü: İstenen ceza belli oldu