Kosta Rika’dan sevgiler!

Mahmut ŞENOL (Kanada/Alberta)

Yayınlanma: 24.03.2019 - 12:50
Kosta Rika’dan sevgiler!
Abone Ol google-news

Kanada’nın, her biri karaman koyunu iriliğinde meşhur yaban kazları, burada sekiz ay süren kış eylül sonu bastırınca, güneydeki “kuzenin topraklarına”, yani ABD’ye göç eder. Sadece onlar mı dersiniz! Birçok göçmen kuş, kazların peşine takılır. Bunlar arasında yaban hindisi, kuzey pelikanları, kel kafalı akbabalar, kumcul turnalar, trompet sesi çıkaran borazancı kuğuları da vardır. Hepsi sıcağı sever, güneye gider. Bir de “snowbird” denilen göçmen canlılar vardır, ki bunlar kuş değil varsıl insanlardır; uçağa binip giderler. Çoğu emekli, hali vakti yerinde, eleğini elemiş duvara asmış dedikleri cinsten dünya yıkılsa huzurları bozulmaz Kanadalı zenginlerdir; orta sınıfın üstü bir hayat yaşayanlardır. ABD’nin Florida’sı, Arizona Eyaleti gözde yerdir “snowbirdler” için... Bazıları da Orta Amerika ülkelerine, mesela Kosta Rika gibi yerlerde kışı geçirir. İşte bu “snowbirdlerden” birisi de Manitoba Eyaleti’nin Başbakanı olan Brian Pallister imiş, gittiği yerden mesajı geldi; Twitter’dan öğrendik. Bay Pallister, Türkiye büyüklüğünde olup sadece iki milyon Kanadalının yaşadığı Manitoba’da yerel başbakanlığa üç yıl evvel seçildi. Sağ cepheden partisinin adı İlerici Muhafazakâr. Hem ilerici hem de eskiyi muhafaza ediyor; güzel bir şey! Şimdiye kadar etliye sütlüye karışmadan, yaban bizonların geniş çayırlıklarda yaşadığı bu eyaleti şöyle böyle idare etmişti; bir dedikodusunu duymuş değiliz. Lakin bu yıl eksi 45 derecelere kadar inen, uzun zamandan beri pek Kanada’da görülmemiş kış vakti gelince Kosta Rika’da bulunan yazlığına çekildiğini gönderdiği Twitter mesajlarıyla herkes öğrenecek, böylece bugüne kadar topladığı bir çuval inciri berbat edecektir. Kar fırtınasıyla burnunu dışarı çıkaramayan Manitobalının, evinde mahsur kalıp işe güce gidemez olduğu geçtiğimiz günlerde, Brian Pallister, Kosta Rika’da bulunsa da eyaletini unutmuş değildi.

Sanki buradaymış gibi...

Belli ki vicdanı el vermemiş olmalı, Twitter başına geçip ardı arkasına mesajlar gönderiyor, kar fırtınasıyla kapısının önüne 1 buçuk metre kar yığılmış, yer yer elektrik kesintilerine uğramış Manitoba halkına sesleniyordu. Bunda bir tuhaflık yok, fakat asıl garip tarafı, sanki yerel başbakan Kosta Rika sahillerinde ayağını ılık sulara uzattığı şezlongunda yazarken, kendisi Manitoba’daymış gibi bir anlam yükleyerek mesaj gönderiyordu. Hiç kuşkusuz Pallister ille koltuğunda oturmak zorunda değildi; bugünün bilişim teknoloji olanaklarını kullanarak uzaktan da görevini sürdürebilirdi. Yeter ki işini iyi yapsın! Ancak Manitoba halkını aldatan mesajlar gönderince iş başkalaşıyor, adeta kendisine görev vermiş halkı sarakaya alıyor, dalga geçiyordu. Eyalet başkenti Winnipeg’de termometre eksi 50 dereceye inmişken, “Kar yağışını seversiniz değil mi?” diye, bir kardan adam görseli de kullanarak, tweet gönderiyordu. Ardından, ertesi gün, “Yoğun kar fırtınası bekleniyor, evde oturalım, sıcak kalalım!” diye sanki kendisi oradaymış gibi yazıyordu. Bir gün sonra, “Bugün kar küreme için küreklerinizi hazırlayın!” diye halka sesleniyordu. Twitter sayfası derhal en çok ziyaret edilen yer oldu. Sadece Manitobalı değil, Kanada’nın hemen tüm eyaletlerinde eksi 40-50 dereceler sürerken, kar fırtınası devam ederken, Kosta Rika’dan gönderilmiş bu mesajlar siyasi ahlaka ve görev anlayışına uymuyor diye büyük tepki çekecekti. Pallister ve ailesinin 2008’de satın aldığı Kosta Rika’daki evin fotoğrafları, oradaki tatlı hayatları kısa sürede yerel gazetelerde, ardından internet sitelerinde paylaşılmaya başlayacak, dedikodu makinesi çalışacaktı.

Bari bizi kandırmasın

Vergi veren halkın parasıyla maaş alıp görevi başında olması gereken Başbakan, romatizması için kaplıcalara giden emekliler gibi, kış aylarını Kosta Rika’da geçirecekse bizden saklamasın diyenler çıktı. Haydi buna razı olduk diyelim, bir de bizimle alay etmesin diye hem muhaliflerden hem de sokağa çıkamayan evdeki Kanadalıların tepkisini üstüne topladı. Fakat siyaset pişkinlik ve sabır ister, Bay Brian da bu siyasi tecrübeye sahip olmalı ki, derhal sessizliğe büründü, zaman her şeyin üstünü örter diye sustu. Bir iki hafta ardından konuşulacak, sonra karlar eriyecek, hava sıcaklığı yükselecek, hayat normale dönecekti. Gazetemiz Cumhuriyet’in eski ve efsanevi yazı işleri müdürlerinden, rahmetli Cevat Fehmi Başkut’un “Buzlar Çözülmeden” adlı ünlü eserinde kışın sonunu bekleyen piyes kahramanları gibi, Bay Brian da baharı bekliyor olmalı. 007 James Bond’un “Rusya’dan Sevgilerle” filminin başlığı gibi, Manitoba’ya, Kosta Rika’dan sevgilerini gönderiyor.

[email protected]


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler