'Kozlu'daki ölümler tesadüf değil'

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, TTK'nın Kozlu'daki maden ocağında meydana gelen ölümlerin tesadüf olmadığını öne sürerek, ''Ölümler taşeronlaşmanın sonucu, daha fazla kar hırsının, denetimsizliğin sonucudur'' dedi.

'Kozlu'daki ölümler tesadüf değil'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.01.2013 - 18:33

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Güldal Mumcu başkanlığında toplandı. Mumcu, 3 milletvekiline gündem dışı söz verdi. BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, çocuk yaştaki çobanların ölümüne neden olan Doğubeyazıt'taki mayın patlamalarına karşı önlem alınmasını isterken, AKP Osmaniye Milletvekili Suat Önal Osmaniye'nin, MHP Adana Milletvekili Ali Halaman da Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşuyla ilgili gündem dışı konuştu.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı'nın, asgari ücretten vergi alınmamasını öngören kanun teklifinin doğrudan gündeme alınması önergesi ele alındı. Asgari ücret belirlenirken geçim şartlarının dikkate alınmadığını ifade eden Kalaycı, TÜİK verilerine göre bir işçinin aylık gıda harcamasının bin 25 lira olduğunu belirtti. Asgari ücretin açlık sınırının üstünde olması gerektiğini dile getiren Kalaycı, sefalet ücreti olmaması için asgari ücretten vergi alınmaması gerektiğini söyledi. Teklifinin yasalaşması halinde net asgari ücretin yüzde 7 artacağını belirten Kalaycı, işverene maliyetinde herhangi bir değişiklik olmayacağını kaydetti.

MHP Manisa Milletvekili Erhan Akçay da Türkiye'de asgari ücretin açlık ve sefalet ücreti olmaktan öteye gidemediğini ifade etti. Yeniden değerleme ve yeni fiyat artışlarıyla asgari ücrete yapılan zammın daha fazlasının geri alındığını anlatan Akçay, asgari ücretteki verginin sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmadığını söyledi.
Kalaycı'nın, kanun teklifinin doğrudan gündeme alınması önergesi kabul edilmedi.

AKP, TBMM Genel Kurul gündemi ve çalışma saatlerine ilişkin grup önerisi getirdi. Kabul edilen öneriye göre, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile bazı uluslararası sözleşmeler gündemin ön sıralarına alındı. Buna göre; Genel Kurul, bugün 23.00'e kadar, yarın ve perşembe günleri günlük programın tamamlanmasına kadar çalışacak.

Genel Kurul, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı temel kanun olarak görüşecek.

Grup önerisinin lehinde konuşan AKP Isparta Milletvekili Recep Özel, yarın Yargılama Sürelerinin Uzunluğu ile Mahkeme Kararlarının Geç İcra Edilmesi ve Tazminat Ödenmesine Dair Kanun Tasarısı'nı, perşembe günü de uluslararası sözleşmeleri görüşeceklerini söyledi.

 

'İşçileri öldüren karanlık madenler değil, karanlık ellerdir'

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Zonguldak'ın Kozlu ilçesindeki maden kazasına değinerek, son dönemde artan maden kazalarının tesadüf olmadığını savundu. Kozlu'da yaşamını yitiren işçilerin taşeron işçiler olduğunu belirten Çelebi, ''Kozlu'daki ölümler tesadüf değil. Taşeronlaşmanın sonucu, daha fazla kar hırsının, denetimsizliğin sonucudur'' dedi.

Türkiye Taş Kömürü Kurumu'nun işi basite alarak, maden işletmesini inşaat şirketlerine verdiğini ve istenen denetimleri yapmadığını iddia eden Çelebi, tespit edilen eksikliklerin giderilmemesine rağmen şirketin para cezasına çarptırılmakla yetinildiğini savundu.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası'na gerekli önemin verilmediğini savunan Çelebi, ''Meclis'in görevi göz göre göre ölümlere kapı açmak ve sonra ağıt yakmak değil. İşçileri öldüren kömür karası değil, kara vicdanlardır, onları öldüren karanlık madenler değil, karanlık ellerdir'' dedi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da Zonguldak'ta yaşanan maden kazalarının kaza olmanın ötesine geçtiğini söyledi. Kazaların, alınması gereken tedbirlerin zamanında alınmaması sonucu yaşandığını ifade eden Şandır, madenlerde tespit edilen eksikliklerin giderilip giderilmediğinin denetlendiğinden emin olmadıklarını söyledi.

Şandır, yeni kazaların yaşanmaması için Hükümet'in gereken tedbirleri alması gerektiğini dile getirerek, ''Söz konusu olan insan. Adam çoluk çocuğunun rızkı için yerin 800 metre altına inip kömürle boğuşuyorsa, bu işe değer vermek lazım'' dedi. Şandır, Hükümet'in taşeron işçiliği çözme konusunda söz verdiğini de anımsatarak, iktidar sıralarına ''Bu meseleyi ne zaman çözeceksiniz? Taşeron işçilik sistemiyle insan hayatı korunmuyor görüyorsunuz'' diye seslendi.

 

İmralı ile görüşme süreci

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de taşeronlaşmaya karşı yasal düzenleme yapılması gerektiğini belirterek, Hükümet'in bu konuda duyarsız olduğunu öne sürdü.
İmralı ile yürütülen görüşmelere de değinen Baluken, bir beklenti ve umudun söz konusu olduğunu söyledi. Sorunun çözümü için milliyetçi yaklaşımdan uzaklaşmak gerektiğini ifade eden Baluken, empatiyle soruna yaklaşılması halinde önemli gelişmeler yaşanabileceğini belirtti.

Sorunu çözecek yerin Meclis olduğunun altını çizen Baluken, ''Sorumluluk, acı çekilecekse, gençler ölecekse de bu Meclis'tedir, barış gelişecekse, acılar düzeltilecekse de bu Meclis'tedir, bu Meclis'in ortaya koyacağı çalışmadadır'' diye konuştu.

Baluken, Meclis'in siyasetin sesinin güçlü çıkması için çalışması gerektiğini söyledi. Kendi siyasi programı çerçevesinde propagandasını yürüten siyasetçilerin, milletvekillerinin, belediye başkanlarının cezaevinde olduğunu anlatan Baluken, böyle bir durumda özgür siyasi ortamdan bahsedilemeyeceğini ifade etti.

Terörle Mücadele Kanunu'nun kaldırılması için 4 kez teklif verdiklerini anlatan Baluken, teklifin komisyonda beklediğini söyledi. Meclis'in bu yıl siyaset yapma ve düşünce özgürlüğüyle ilgili hangi düzenlemeleri yapacağının tartışılması gerektiğini dile getiren Baluken, anadilde yayın ve propagandanın suç olmaktan çıkarılması için bir an önce adım atılması gerektiğini savundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler