'Kravat kalksın' sohbeti... İçtüzük geçerse Meclis noter olur

TBMM Anayasa Komisyonu’nda AKP ve MHP’nin ortaklaşa hazırladığı içtüzük değişikliği önerisinin görüşmelerine dün başlandı.

'Kravat kalksın' sohbeti... İçtüzük geçerse Meclis noter olur
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.07.2017 - 21:55

Komisyon toplantısının başında değişiklik önerisinin içeriği konusunda açıklamalar yapan Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, 24. dönemde içtüzük konusunda parlamentoda yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. AKP ve MHP’nin ortaklaşa hazırlaması nedeniyle CH P ve HDP’nin tepkisini çeken muhalefetin söz hakkını kısıtlayan, denetleme hakkını da etkisizleştiren değişiklik önerisi dört partinin ortak kararıyla alt komisyona sevk edildi. Komisyon toplantısına katılan çok sayıda erkek milletvekilinin ise zorunluluk olmamasına karşın teamüllerin aksine kravat takmadığı gözlendi. Komisyon toplantısı başlamadan önce özellikle AKP’li milletvekillerinin kendi aralarında kravatın kaldırılması konusunda sohbet etmeleri dikkat çekti. Bazı AKP’li milletvekilleri, “Zaten içtüzüğü değiştiriyoruz, kravatı da kaldıralım. En azından bu sıcaklarda takmayalım” diye konuştu. Genel Kurul çalışmalarında milletvekillerinin kıyafet zorunluluğu kapsamında giymesi gereken kravatın komisyon çalışmalarında giyilmesi yönünde bir zorunluluk bulunmuyor. AKP ve MHP’nin ortaklaşa hazırladığı içtüzük değişikliği önerisini ele alacak alt komisyon, AKP’li Abdurrahman Öz , Cengiz Aydoğdu, Murat Alparslan, Zekeriya Birkan, Yusuf Başar, MHP’li Mehmet Parsak, CH P’li Muharrem Erkek ve Murat Emir ile HDP’li Mithat Sancar’dan oluştu. Alt komisyona ise yalnızca iki gün çalışma süresi tanındı. Dün çalışma takvimini belirleyen alt komisyon bugün içtüzük değişikliği üzerine kapsamlı bir çalışma yapacak. Alt komisyon cuma günü çalışmasını tamamlayarak raporunu üst komisyona sunacak. Cuma günü saat 14.30’da Anayasa Komisyonu’nda raporun ele alınması bekleniyor.

'İçtüzük geçerse Meclis noter olur'

HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), AKP ve MHP’nin ortaklaşa hazırladığı içtüzük değişikliği teklifine “Teklif geçerse Meclis yasalara imza atan bir noterlik kurumuna dönüşecektir” görüşünü belirtti. HDP MYK’den yapılan yazılı açıklamada dün görüşmelerine başlanan içtüzük değişikliği teklifiyle ilgili tepki geldi. Açıklamada, içtüzüğün AKP ve MHP koalisyonu dayatmasıyla gizli pazarlıklar eşliğinde değiştirilmek istendiğini; içtüzük değişikliğinin 16 Nisan referandumu sonucunda ortaya çıkarılan acayipliğin devamı olduğu belirtildi. Açıklamada, “Bu aynı zamanda Meclis’te ifade özgürlüğünün yok edilmesinin, çoğunluk tahakkümünün kurumsallaşmasının adımıdır. Bu teklif AKP Genel Başkanı’na, ülkeyi OHAL ve KHK’lerle yönetme imkanını sağlamak için hazırlanmıştır. Hedef Meclis’i susturmak ve toplumsal muhalefeti görünmez kılmaktır” görüşü belirtildi. Açıklamada şunlar kaydedildi: “Hiçbir muhalefet partisi kendi söz hakkını gasp eden ve kürsü dokunulmazlığını bertaraf eden bu düzenlemelere ‘evet’ diyemez. Yürütme organının faaliyetlerini denetleyen muhalefet partileridir. Bunları etkisizleştirmek Meclis’i Meclis olmaktan çıkarmak demektir. Teklif geçerse, Meclis yasalara imza atan bir noterlik kurumuna dönüşecektir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon