Kredi kartı krizinin yaratıcısı...

Kredi kartı madurları çığ gibi büyüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu büyümeden kredi kartı kullananları sorumlu tutarken, Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin ise bu durumdan bankaların sorumlu olduğunu söylüyor.

Yayınlanma: 15.01.2009 - 10:40
Abone Ol google-news

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, ''Kredi kartı krizinin yaratıcısı tüketicinin hesapsız kitapsız müsrifliği değil, bankaların doymak bilmez kar hırsıyla tüketiciyi soymalarıdır'' dedi.

Çetin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin Grup Meclisi toplantısında Kredi Kartı kullanan tüketicilere ''Kredi kartı mağdurunu kabul etmiyorum. Ben bunu kabul etmiyorum. Kartı kullanıyorsun sonra ödeyemeyince mağdur oluyorsun. Kredi kartı mağduru gibi bir ifadeyi literatüre sokmanın bir anlamı yok'' sözlerini eleştirirken, esnaf ve sanatkara farklı davrandığını ifade etti.

Erdoğan'ın bu sözlerinin hemen ardından yüz bini aşkın esnaf ve sanatkara yeni bir fırsat getirdiklerini, anaparasını ödeyecek esnaf ve sanatkarların temerrüt faizinin 5 yıla kadar yeniden yapılandırılacağını söylediğini belirten Çetin, şunları kaydetti: ''Başbakan ve Partisi daha öncede yine KOBİ'lere devlet kesesinde yeni kredi olanağı sağlamıştı. Yine sermaye kesiminin defalarca affettiği vergi borçlarını yıllık yüzde 3 faiz oranı ile 16 eşit taksitte ödeme kolaylığı getirmişti. Kredi kartı mağduruna bilinen üslubuyla 'fırça atan' Başbakan sermaye kesiminin SSK işveren priminin 5 puanını devlet kesesinden karşılanmasına karar vermişti.
Tüketiciler olarak biz ne istemiştik. Sermaye kesimine sağlandığı sayısız ve sınırsız olanaktan sadece vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasına benzer olarak kredi kartı ve bireysel kredi borçlarının yıllık yüzde 3 faiz oranıyla 24 eşit taksitte ödenmesini talep etmiştik.
Başbakanı kızdıran işte tüketicilerin bu talebidir. Başbakan kredi kartı ve tüketici kredisi borcu nedeniyle, evini, arabasını satan, ailesi, yuvası dağılan, intihar eden tüketicilerin sorunu olduğunu kabul etmemektedir. Kredi kartı krizinin yaratıcısı, tüketicinin hesapsız kitapsız müsrifliği değil, bankaların doymak bilmez kar hırsıyla tüketiciyi soymalarıdır.''


"Sadaka istemiyor, adalet ve eşitlik istiyoruz"

Krizin yaratıcısının, Başbakan Erdoğan ve partisinin tüketicilerden dünyadaki en yüksek dolaylı vergiler ve fahiş zamlar yoluyla topladığı kamu gelirlerini sermayeye ve partisinin yandaşı şirketlere dağıtmasının yanı sıra, dünyanın en yüksek kredi kartı faizinin tüketicilere ödetilmesiyle Yargıtay kararlarına rağmen kredi kartı aidatının tüketicilerce ödenmesi olduğunu kaydeden Çetin, bu durumu eleştirdi.

Merkez Bankası'nın yazılı görüşüne rağmen Banka hesap işletim soygununa tüketicilerin maruz kalmasının da kredi kartı krizinde rol oynadığını belirten Çetin, Başbakan Erdoğan iktidara geldiğinde 3 bin 407 olan yasal takipteki kart borçlusu sayısının 600 bine çıktığını kaydetti.

Çetin, ''Başbakan'ın görev süresince yasal takipteki kart borçlusu yüzde 18 bin oranında artmıştır. Bunda bizzat Sayın Başbakan'ın ve uyguladığı politikaların açık katkısı yok mu?'' diye sordu. Çetin, şunları kaydetti:
''Bu facianın sorumlusunun tüketiciler değil, bankalar ve bankaların soygununa göz yuman Sayın Başbakan ve partisidir. Sadaka istemiyoruz, adalet ve eşitlik istiyor. Vergi gelirlerinin sadece yüzde onunu ödeyen mükelleflere sağlanan ödeme kolaylığının, vergi gelirlerinin yüzde 76'sını ödeyen biz tüketicilere de sağlanmasını istiyoruz. Demokrasi sorununu, adalet sorununu, ekonomik kriz sorununu ret ve inkar ederek görmemezlikten gelen Başbakan bu tavrını bırakmalı, bankalara teslimiyeti reddetmeli ve tüketicilerin taleplerine kulak vermelidir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler