"Krediler ve burslar son bulmadı"

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Anayasa Mahkemesi'nin, belediyelerin öğrencilere burs ve kredi vermesine ilişkin iptal kararının "iktidar ve güdümündeki medya eliyle CHP'ye karşı haksız bir karalama kampanyasına" dönüştürülmek istendiğini belirterek, kredi ve bursların son bulmayacağını ifade etti.

Yayınlanma: 24.11.2008 - 16:02
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin belediyelerin öğrencilere burs ve kredi vermesine ilişkin iptal kararının, “iktidar ve güdümündeki medya eliyle CHP'ye karşı haksız bir karalama kampanyasına dönüştürülmek istendiğini” savundu.

Kanun'un, Genel Bütçeli İdarelerin, KİT'lerin, üniversitelerin, YÖK’ün, kamu bankaları ve il özel idarelerinin, ilgili mevzuatları gereği doğrudan burs ve kredi vermesini yasakladığını kaydeden Okay, sadece Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu ile belediyelerin, burs ve kredi vermesini öngördüğünü ifade etti.

“CHP’nin amacı objektif kriterler dışına çıkılması"

Okay, Anayasa Mahkemesi'nin, verdiği kararla, belediyelerin doğrudan kredi ve burs vermesini Anayasaya aykırı, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının ise Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu aracılığıyla burs ve kredi vermesini Anayasaya uygun bulduğunu kaydetti.

CHP'nin, Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruda; kanunun getirdiği kısıtlamaların iptal edilmesini istediğini, böylece kredi ve bursların, söz konusu tüm kurum ve kuruluşlarca doğrudan verilmesini amaçladığını belirten Okay, şöyle dedi: “CHP’nin itirazı, özerk olarak yapılandırılmayan ve siyasi iktidarın emrinde olan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun öğrenci bursu ve kredileri için tekel konumuna getirilmesidir. Yani CHP, genel bütçeli idareler, üniversiteler ve diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından, kendi mevzuatları dairesinde geniş bir fırsat eşitliği yelpazesi içinde ve birebir ilişki kurularak yüksek öğrenim öğrencilerine burs ve kredi olanakları sağlanırken, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu devreye sokularak bu kurum aracılığıyla kredi ve burs dağıtılmasını Anayasa Mahkemesi'ne taşımış ve CHP'nin bu talebi Mahkeme tarafından reddedilmiştir. CHP'nin bu konudaki tek amacı, kredi ve bursların, siyasi iktidarın ideolojik etki ve yönlendirmesi ile objektif kriterler dışına çıkarılmasını önlemektir.”

Kanun'da, “belediyeler hariç” ibaresinin iptalinin, belediyelerin de diğer kamu kurum ve kuruluşları gibi Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu eliyle kredi ve burs yardımlarını sürdürmeleri sonucunu doğuracağını ifade eden Okay, kredi ve bursların son bulmasının söz konusu olmadığını belirtti. Okay, “CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvuru amacı; öğrencilere burs ve kredi veren kurum ve kuruluşların burs ve kredi işlevlerinin daraltılıp kısıtlanması değil, aksine doğrudan kredi ve burs verme imkanlarının genişletilmesidir” dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler