'Kriz, şimdi günah keçisi oldu'

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, daha önce ''yok'' denilen krizin, şimdi ''günah keçisi'' olarak gösterildiğini söyledi.

Yayınlanma: 02.11.2009 - 15:42
Abone Ol google-news

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2010 yılı bütçesinin tümü üzerindeki görüşmeler sürüyor. MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, bütçenin ''sosyal yönü güçlü'' bütçe olarak tanıtıldığını ancak memur ücretine yapılan düşük zammın, eğitim ve sağlıkta ayrılan payın artırılmamasının, bu tanımla çeliştiğini kaydetti.

Hükümetin en önemli yanlışlarından birinin, ekonomideki bütün sıkıntıları krize dayandırması olduğunu savunan Günal, sorunlara enkaz edebiyatına girmeden, gerçekçi şekilde çözüm üretilmesi gerektiğini ifade etti. Günal, ekonomide yaşanan sıkıntıların, daha önce ''yok'' ya da ''teğet geçiyor'' denilen krize dayandırıldığını ve krizin ''günah keçisi'' olarak gösterildiğini öne sürdü.

'Vaziyeti idare etme bütçesi'

CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan da 2010 yılı bütçesinin, ''vaziyeti idare etme, memur maaşlarını zar zor ödeme ve açık kapatma'' bütçesi olduğunu söyledi. Bütçede gelirlerin şişirildiğini, giderlerin küçültüldüğünü belirten, gelirlerin önemli bölümünün de vergilere dayandırıldığını ifade eden Kaptan, ''Bütçe; akaryakıt, içki ve tütün kullananların ayakta tutacağı bir bütçe olacak'' dedi. Hükümetin teşvik sistemini de eleştiren Kaptan, teşviklerin hükümet yandaşlarına verildiğini öne sürdü. Kaptan, rakamlara göre iyi olan ekonominin, gerçekte, iş adamlarının intihar ettiği, fabrikaların kapatıldığı bir ekonomi olduğunu söyledi.

'Bütçe gerçekçi değil'

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, ülkede sosyal yapının zayıfladığını, üretimin azaldığını, tüketim ve tekelleşmenin arttığını belirterek, ''AK Parti'nin şimdiye kadar gerçekleşen bir hedefi var mı? Hangi ekonomik sorun çözüldü şimdiye kadar?'' diye sordu. Bütçenin, gerçekçi olmadığını ve krizi, geniş halk kitlesine yayacağını savunan Akçay, bu sorunlarının en büyük nedeninin, ekonomide öngörüsüzlük olduğunu iddia etti. Kamu çalışanlarının ücretlerine yapılan zammı da eleştiren Akçay, krizin faturasının çalışanlara kesilmek istendiğini söyledi.
 

'Ekonomi sağlam temellere oturmuş'

AKP Tokat Milletvekili Osman Demir ise ekonomideki sıkıntılarda birinci faktörün kriz olduğunu, ancak ekonomi dışı faktörlerin de önemli yer tuttuğunu belirtti. Seçimlerde yüzde 47 oy oranı ile iktidara gelmiş bir parti için kapatma davası açılması, karanlık güçlerin kaos ortamı oluşturmaya çalışmasının da ekonomik sıkıntılarda etkili olduğunu savunan Demir, ''Darbe planları söylentisi bile bu ülkeye ciddi zarar veriyor'' dedi.

Ekonomide yalnızca olumsuz değil olumlu gelişmelerin de görülmesi gerektiğini vurgulayan Demir, Hükümetin, kriz ortamında bile kamu harcamalarını kısmayarak büyük bir cesaret gösterdiğini söyledi. Demir, ''En önemlisi, krize rağmen IMF'ye muhtaç olmadık. Demek ki ekonomi sağlam temellere oturmuş'' diye konuştu. Özel sektöre de çağrıda bulunan Demir, ''Büyük daralmaların ardından uzun dönemli kalkınma süreci başlar. Cesur olunmalı'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler