Krizde yatırımı artırmak için teşvik
Kriz nedeniyle duran yatırımlarda hareketlenme sağlamak isteyen hükümet, yenilenebilir enerjiye bugüne kadar görülmemiş fiyat garantisi verecek.
Yenilenebilir enerjide alım garantilerini yükselterek yatırımı cazip hale getirmeye hazırlanan hükümet, Sanayi, Ticaret, Enerji, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy tarafından TBMM'ye sunulan ve alt komisyonda kabul edilen kanun teklifiyle yenilenebilir enerji yatırımlarına çifte teşvik verecek.
Alım garantileri artırılıyor
Yenilenebilir enerji yatırımlarının tümünde bu zamana kadar 5.5 eurocent / kilovatsaat alım garantisi veren hükümet, önümüzdeki günlerde yasalaşması beklenen yeni düzenleme ile hidrolikte alım garantisini 7 eurocent/ kilovatsaate çıkarmayı öngörüyor. Teklife göre rüzgar enerjisi yatırımlarında bu rakam 8 eurocent/kilovatsaat iken jeotermalde 9 eurocent/kilovatsaat, biomasda 14 eurocent/kilovatsaat, deniz, dalga ve gel-gitten elde edilen enerjide 16 eurocent/kilovatsaat olacak. Güneş ve fotovoltaikde ise 20-28 eurocent/kilovatsaat alım garantisi verilecek.
20 yıla kadar garanti, yerli üretime ek teşvik
Rüzgar, jeotermal, hidrolik ve biomasda alım garantileri 10 yıllığına verilirken, güneş ve fotovoltoikte bu sürenin 20 yıl (10 artı 10 yıl) olması öngörülüyor. Yatırımlarda yerli parça kullanılması halinde rüzgar ve hidrolik enerji yatırımlarında 2.5 eurocent/kilovatsaat ek alım fiyatı verilmesini öngören düzenleme, güneş enerjisi yatırımlarında yerli imalat teşviğini 10 eurocent/kilovatsaate kadar çıkaracak.
Ayrı ayrı fiyat ve zaman verildi
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Bilgi ve Teknolojileri Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, yaptığı açıklamada, alt komisyonda görüşülüp, üst komisyona sevk edilen kanun teklifiyle yenilenebilir enerji yatırımlarına verilen alım garantilerini artırdıklarını vurguladı. Bu zamana kadar tüm yenilenebilir enerji yatırımlarında 5.5 eurocent/kilovatsaat alım garantisi verildiğini söyleyen Aksoy, "Şimdi bu yatırımların her biri için ayrı ayrı fiyat ve zaman verdik. Rakamlar AB uyumlu. Hem devletin gerçeklerini göz önünde bulunduran, hem de özel sektörü tatmin edecek düzeyde. Söz konusu teklifin aynen yasalaşması halinde herkesi memnun edecek" dedi.
Yenilenebilir enerji yatırımlarında yerli üretim makine, teçhizat kullanan yatırımcının da destekleneceğini belirten Aksoy, "Bu destekle yerli üretimin de gelişmesini desteklemeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
Rüzgar santrallerinde direk sınırlaması kaldırılacak
EPDK'nin lisans verirken dikilecek direk sayısını da belirlemesine dayanan uygulamayı değiştiren düzenleme, üreticiye lisans üretim miktarını aşmamak kaydıyla istediği kadar direk dikme hakkı getirecek. Zaman zaman rüzgarın yetersiz olması nedeniyle yatırımcının elde ettiği enerji miktarının düştüğüne dikkat çeken Soner Aksoy, "Lisans verirken EPDK, dikilecek direkt sayısını da belirlemiş. Ancak rüzgarın şiddetinin azalması nedeniyle, izin verilen direklerle yatırımcının lisans miktarını bulması mümkün olmuyor. Bu durum, işletmenin fizibilitesini değiştiriyor. Biz yeni düzenlemeyle, üretimde lisans düzeyini aşmamak kaydığıyla, istediği kadar direk dikebilme imkanı getiriyoruz. İsterse yatırımcı, o direkleri başka yere de taşıyabilir. Sayıları rijit bir şekilde korumanın anlamı yok" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı