'Krizin dörtte birini geçtik'

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye için pozitif bir gelişme olduğu ancak, son dönemlerde bu durumun Türk müteahhitlik hizmetlerine talebi frenlediğini bildirdi. Tüzmen "Petrol fiyatlarındaki bu tür hareketlere göre dezavantajları avantaja çevirmeye devam edeceğiz.'' dedi.

'Krizin dörtte birini geçtik'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.09.2008 - 10:06

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, gelişme ve sanayileşmenin enerjiye ihtiyacı artırmasının doğal olduğunu, buna bağlı olarak Türkiye'nin enerji ithalatının yılda 35 milyar doları bulduğunu, bunun önemli bölümünün ise petrol ve doğalgazdan oluştuğunu belirtti.

Türkiye'nin dış ticaret açığında da hidrokarbon ithalatının önemli bir yer tuttuğuna dikkati çeken Tüzmen, ''Bu nedenle, petrolün varil fiyatının son dönemlerde 140 dolardan 100 dolara kadar düşmesi olumlu bir gelişme. Ancak petroldeki fiyat düşüşü Türk müteahhitlik hizmetlerine talebi frenledi'' dedi.

Tüzmen, yüksek fiyatlı petrol satıldığı dönemde petrol zengini ülkelerde altyapı ve üst yapı faaliyetlerinde oluşan talebi dikkate alarak dezavantajları avantaja çevirmeyi öğrendiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
''Yani tehdit unsurunu fırsat unsuru yaptık. Geliri yükselen ülkelerin Türkiye'den aldıkları mal ve hizmetler arttı. Bu ülkelerde Türk müteahhitlik sektörü önemli oranda iş yaptı. Ancak, son dönemlerde Türk müteahhitlik sektörüne talepte, düşen petrol fiyatlarına paralel daralma gözleniyor. Petrol fiyatlarındaki bu tür hareketlere göre dezavantajları avantaja çevirmeye devam edeceğiz.''

 

Dünyadaki gelişmeler

Tüzmen, sektörel büyümelere bakıldığında dünya istatistiklerinde ve Avrupa Birliği ülkeleri ile ABD'de büyük bir gerileme gözlendiğini belirterek, şöyle devam etti:
''Daha krizin dörtte birini geçtik, dalga dalga geliyor, dört üçü geride. Büyüme hızı dünyada düşerken Türkiye'yi de etkiledi. Sanayi büyüme endeksinde de büyüme hızı geçmişe göre düşük. Yüzde 7'lerden yüzde 4,5'lardan indi. Geçiş döneminde bunların yaşanması normal.''
Tüzmen, Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince'nin vergi yüküyle ilgili sözlerini değerlendirirken de şunları kaydetti:
''Vergi indirimleri gerçekten önemli, ciddi bir destek sağlar ancak, burada ülkenin gelir gider dengelerine iyi bakmak lazım. Denk bütçeyi oluştururken biz bunları dikkate alıyoruz. Şu ana kadar epeyce çalışma yapıldı ancak, öyle kolay değil vergi indirimleri. Söylemesi kolay ancak yapması zor.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler