Küçük: İşsizlik taşınamaz bir boyutta

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, geçen yılın aynı döneminde yüzde 11,9 olan işsizlik oranının bir yıl sonra yüzde 16,1'e yükselmesinin, zaten ağır olan işsizlik sorununun, küresel krizle birlikte iyice taşınamaz bir boyuta ulaştığına işaret ettiğini bildirdi.

Küçük: İşsizlik taşınamaz bir boyutta
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.05.2009 - 16:02

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin Şubat 2009 döneminde yüzde 16,1 işsizlik oranı ile yeni bir rekor daha kırdığını belirtti.

''Geçen yılın aynı döneminde yüzde 11,9 olan işsizlik oranının bir yıl sonra yüzde 16,1 gibi vahim bir orana yükselmesinin, zaten ağır olan işsizlik sorununun küresel krizle birlikte iyice taşınamaz bir boyuta ulaştığına işaret ettiğini'' dile getiren Küçük, Şubat 2009 dönemi verilerinin, ocak, şubat ve mart aylarının ortalamasını yansıttığını kaydetti.
Küçük, bu aylarda sanayi üretiminin son derece olumsuz seyrettiğini, üretimdeki olumsuzluğun doğal olarak istihdama da yansıdığını ifade ederek, sektörel ayırımda en büyük istihdam kaybının, Türkiye ekonomisinde lokomotif görevini üstlenen sanayi sektörüne ait olduğunu bildirdi.
 

"Sanayi istihdamı bir yıl içinde yüzde 8 oranında azaldı"

Sanayi istihdamının bir yıl içinde 354 bin kişi, bir diğer ifade ile yüzde 8 oranında azaldığını belirten Küçük, sanayi üretimindeki kötü gidişin mart ayında bir ölçüde de olsa hız kestiğini ancak bunun işsizlik oranına henüz yansımadığını ifade etti:

Tanıl Küçük, şunları kaydetti: ''Şubat dönemi için açık işsiz sayısı 3 milyon 802 bin kişi olarak verilmiştir ama uluslararası kabul gören geniş işsizlik tanımıyla bu rakama iş aramayıp çalışmaya hazır olanları, mevsimlik çalışanları eklediğimizde işsiz sayısı 6 milyon 471 bin kişiyi, işsizlik oranı da yüzde 24,6'yı bulmaktadır.

Genç nüfusta işsizliğin yüzde 28,6'ya ulaşması başlı başına bir sorundur. Bu gün Türkiye'nin en önemli ekonomik ve sosyal sorunu işsizliktir. Kriz, tüm dünyada istihdamı olumsuz etkilemiştir ve pek çok ülke krizin istihdamda yarattığı tahribatı telafi etmenin arayışı içindedir.

Türkiye ise bu büyük sorun karşısında kapsamlı ve etkin önlemler almak konusunda hala harekete geçmemiştir. Kısa vadede, üretimde kötü gidişteki hız kesme paralelinde, önümüzdeki aylarda, işsizlikteki kötü gidiş de bir miktar hız kesebilir. Ancak, bir strateji çerçevesinde, acilen kapsamlı önlemler hayata geçirilmediği takdirde, işsizlik sorunumuz özü itibariyle, aynen devam edecektir.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler