Kuçuradi: Terörizmi besleyen totaliterlik
Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, intihar eylemcilerini ölmeye veya öldürmeye iten temel etkenin “anlam arayışı” olduğunu belirterek, “Totaliter anlayışla yürütülen her şey mubah anlayışı terk edilmediği sürece terörizm devam eder” dedi.
Uluslararası Felsefe Günleri’nin açılış töreni, Kadıköy Belediyesi ev sahipliğinde yapıldı. “Değer, Değerler ve Anlam” başlığıyla düzenlenen ve 9 Eylül’e kadar sürecek etkinliğin açılışında bir konuşma yapan Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, intihar eylemcilerinin ruh haline değindi. İntihar eylemcilerini ölmeye veya öldürmeye iten temel etkenin “anlam arayışı” olduğuna değinen Kuçuradi şöyle konuştu:
“Genç bir kadın ya da erkek neden bir intihar bombacısına dönüşür hiç düşündünüz mü? İntihar bombacılarının sayıları giderek artıyor. Bu tarihi anda bu insanların neden insanları rastgele öldürürken kendileri de ölmekten çekinmediklerini açıklamak zorundayız. İntihar bombacılarının durumu anlam araşıyıdır. Doğrudan ve çok basitleştirerek söylemek gerekirse, intihar bombacıları olgusunu, temelde, kafalarında değer kavramlarına dair kavramsal karmaşaların hüküm sürdüğü insanların anlam arayışının bir ifadesi olarak görüyorum.”
Uluslararası siyasette radikal değişimler yaşanmadığı ve totaliter anlayışla yürütülen “her şey mubah mantığı, herşey makbul” anlayışı terk edilmediği sürece terörizmin devam edeceğini söyleyen Kuçuradi, sözlerini şöyle sürdürdü:
Anlam arayışı
“İnsan ilişkilerinde genellemelerden kaçınmamız gerektiğini unutmadan, birçok intihar bombacısının zihinsel durumunu yaratan ve onları öldürmeye ve ölmeye sevk eden temel faktörün, anlam arayışı olduğunu öne süreceğim.”
Açılışı Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapılan etkinlikte, Romanya Milli Eğitim ve Bilimsel Araştırma Bakanı ve aynı zamanda Uluslararası Felsefe Enstitüsü üyesi Prof. Dr. Mircea Dumitru ise yaptığı konuşmada “siyasetçilerin sorunları ekonomik birtakım çözümler üreterek çözebilir. Ekonomik büyümenin demokrasiyi sağlamlaştıracağını düşünmek çocukça. Modern özgür ulusların gelişmesinde insan bilimleri önemli bir rol oynamıştır. İnsan bilimleri, insanların despotik bir iktidar karşısında durmasını sağlar” dedi.
Demokrasinin gelişmesinin insan bilimlerinin büyük önemi olduğunu belirten Dimutru şöyle devam etti: “Bu hiçbir şekilde parasal çıkar yararına değildir. Fakat insan bilimleri bizim kültürel ve tarihsel mirasımızı daha ileriye taşır ve bu paha biçilmez bir şey”.
Zor günler
Uluslararası Felsefe Enstitüsü Genel Sekreteri Prof. Dr. Bernard Bourgeois ise konuşmasında dünyanın zorlu dönemde değer ve anlam tartışmasını yapmanın öneminin altını çizdi.
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da konuşmasında şunları söyledi:
“Aslında sokakta insanların birbirleriyle bir sorunu yok. Farklı ırklardan, farklı mezheplerden olmasına rağmen barış içerisinde yaşıyorlar. Bütün bu savaşların nereden kaynaklandığını aslında bir şekilde siyasetçilerin çözmesi gerekiyor. Fakat bütün bu süreçleri çözememesinin temel nedenlerinden biri Türkiye’de ve dünyada iyi siyasetçilerin yetişememesinden kaynaklanıyor.
Felsefe ve insan arasındaki ilişki, düşüncenin ortaya çıkması insanların birbirini tanıması ve davranışların, anlamların ortaya çıkmasının temelinde yatan felsefeyle olan ilişkilerinin sağlanmasından geçiyor.”
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi