Kurban Bayramı başlıyor

Kurban Bayramı Cuma günü başlıyor. 4 gün sürecek bayram boyunca, büyükşehirlerde şehir içi ulaşımda indirime gidilirken, büyük kentlerde yoğunluk yaşanması beklenen noktalarda alınan önlemler arttırılacak.

Yayınlanma: 25.11.2009 - 10:20
Abone Ol google-news

Yetkililer Kurban Bayramı'nda, belediyelerce belirlenen yerler dışında park, cadde, sokak ve meydanlarda kurban kesilmemesi konusunda uyarıyor. Emniyet yetkilileri de bayramda araç kullanacak sürücülerin daha dikkatli olmasını istedi. Bayramda otoyol ve boğaz köprülerinden geçiş de ücretsiz olacak.

 

 

Emniyet sürücüleri uyardı

Emniyet Genel Müdürlüğü Kurban Bayramı'nda araç kullanacakları uyararak, sürücülerin yağışlı olan tatilde daha dikkatli olmalarını istedi. Son 5 yılın Kurban Bayramlarında meydana gelen 5 bini aşkın kazada toplam 352 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan emniyet yetkilileri, "Bayrama kurban olmayın. Dikkatli kullanın sevdiklerinizi acıya boğmayın" dedi.

Trafik Hizmetleri Başkanlığı'nın verdiği bilgide karayollarında bayram öncesi ve sonrasında polislerin denetimlere devam edecekler. Ancak yol güvenliğinde en önemli unsurun sürücülere düştüğünü hatırlatan emniyet yetkilileri, "Bayram nedeniyle yoğunluk yaşanacak karayollarında sürücülerin daha dikkatli olmalarını istiyoruz" dedi.

Kurban Bayramı'nda yola çıkacakların yorgun ve uykusuz araç kullanmamaları gerektiğini vurgulayan Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri, havaların yağışlı olması nedeniyle hız ve kural ihlallerinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini hatırlattılar.

 

Köprü ve otoyollar ücretsiz

Kurban Bayramı'nda otoyollar ve boğaz köprülerini de ücretsiz olacak. Buna ilişkin Bakanlar Kurulu kararına göre yurttaşlar, 26 Kasım Perşembe günü saat 00.00'dan başlayarak 30 Kasım Pazartesi günü saat 24.00'e kadar otoyollar ve boğaz köprülerinden ücretsiz yararlanacak.

 

Ankara'da Ego otobüsleri ücretsiz

Ankara'da ise 4 günlük Kurban Bayramı süresince kent içi ulaşımda EGO otobüsleri ücretsiz olacak. Şehir içi ulaşımı sağlayacak özel halk otobüsü, dolmuş ve taksiler de Zabıta Müdürlüğü Ulaşım Ekipleri'nce denetlenecek. Ayrıca EGO, bayram süresince Karşıyaka ve Cebeci Asri Mezarlıklarına ücretsiz otobüs seferleri düzenleyecek.

Zabıta ekipleri, Ankara'ya geliş ve Ankara dışına çıkışların yoğunlaşacağı AŞTİ'de denetimlerini artıracak. Öte yandan Bayram süresince ön ödemeli su ve doğalgaz satışı sürecek.

Kurban kesimi için ilçe belediyeleri kurban kesim alanlarını daha önceden belirledi. Belirlenen bu alanların dışında kurban kesimine izin verilmeyecek.

 

İstanbul'da ulaşım yüzde 50 indirimli

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 4 gün sürecek olan Kurban Bayramı süresine toplu ulaşım araçlarının yüzde 50 indirimli olacağını açıkladı. İETT'nin Arife ve Bayram günlerinde artacak yolcu yoğunluğuna paralel olarak otobüs sefer sayısını artıracağı, normal ve ek seferlerin düzenli olarak yapılması için gereken tüm tedbirlerin alınacağı belirtildi.

İstanbul Deniz Otobüsleri'nin (İDO) ise sefer sayılarını artırılacak ve rezervasyon tarihleri genişletilerek yurttaşlara hizmet sunulacak.

Veteriner Müdürlüğü'nün ise belirlenen yerlerin dışında kurban satışını engellenmesi için Zabıta Müdürlüğü ile koordine sağlayacağı, satış ve kesim yerlerinde gereken denetim çalışmalarının 1 Veteriner Hekim, 1 Zabıta'dan oluşan nöbetçi ekiplerle sağlanacağı bildirildi. Denetim ekiplerinin, bayram boyunca satış noktalarında sağlık denetimlerini yapacağı, sağlığa aykırı durum tespitinde ilgili birimlerle işbirliği içerisinde yasal işlem yapılacağı duyuruldu.

İBB'nin açıklamasına göre Edirnekapı'daki Zabıta Müdürlüğü biriminde oluşturulan Kurban Hizmetleri Komuta Merkezi'nin bayram süresince hizmet verecek. Sağlık İşleri Müdürlüğü, kurbanların sağlık kontrollerinin yapılması ve kesimlerden sonra hijyenik önlemlerin alınması için gerekli tedbirler alacak. Oluşturulan nöbetçi ekipler ayrıca, gıda maddesi satışı yapılan yerleri denetleyerek, sağlığa aykırı olan yerleri men ve takip edecek.

İBB açıklamasında ayrıca Acil Yardım ve Cankurtarma Müdürlüğü'nun, bireysel ve toplumsal acil hastalık, kaza, tabii afetler, yangın, göçük ve yaralanmalarda hayati önem taşıyan hastalık durumlarında mümkün olan en kısa sürede ilk tıbbi yardımı yapmak üzere hazır bekleyeceğini, Mezarlıklar Müdürlüğü'nün, normal mesai saatinden önce mezarlıkları ziyarete açacağını belirtti.

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'nün ise park, cadde, sokak ve meydan gibi umuma açık ve kurban kesimine uygun olmayan yerlerde kurban kesimi yapılmasına izin vermeyeceği belirtilen açıklamada, "Toplu kurban kesim yerlerinde veya kendi özel mülkünde, bahçesinde kurban kesimi yapıp çevreyi kirletenlere veya kaçak olarak umuma açık yerde kesim yapanlara, ilgili kanunlar doğrultusunda yasal işlem uygulanacak" denildi.

 

İzmir'de ulaşım yüzde 50 indirimli

İzmir'de de 4 günlük Kurban Bayramı süresince toplu taşım araçları yüzde 50 indirimli olurken, mezarlıklara gidecek yurttaşalar da ücretsiz otobüs seferlerinden yararlanacak. 4 günlük Bayram boyunca 'Kentkart' kullanan İzmirliler otobüs, metro ve vapur seferlerinden 50 indirimli yararlanacak. İndirim, yalnızca havaalanı seferi yapan otobüsler ile 00.25-05.55 saatleri arasında sefer yapan gece otobüslerinde geçerli olmayacak.

Arife günü ile bayramın 1., 2. ve 3. günü mezarlıklara gidecek yurttaşlar için 08.00-16.00 saatleri arasında Hacılarkırı, Bornova, Karabağlar, Yeşilyurt, Soğukkuyu, Doğançay, Örnekköy, Balçova, Narlıdere ve Buca mezarlıklarına ücretsiz ek otobüs seferleri düzenlenecek.

İzmir dışına gidip gelecek yolcuların ulaşımlarını daha rahat temin etmeleri için Otogar bağlantılı 50, 54, 250, 604 ve 605 nolu hatlar ile kurban satış ve kesim yerlerinden geçen otobüs hatları takviye edilecek.

Bayram süresince 00.25-05.55 saatleri arasında 63 Konak İskele-Bornova, 104 Konak İskele-Buca, 152 Konak İskele-Gaziemir, 180 Konak İskele-Balçova ve 542 Konak İskele-Çiğli gece seferleri devam edecek.

İZDENİZ'e bağlı yolcu vapuru ve arabalı vapur seferlerinde 27, 28, 29 ve 30 Kasım 2009 günlerinde Pazar günleri tarifesi uygulanacak. Pazar günü tarifesinde yolcu gemisi seferleri saat 08.00'den, arabalı vapur seferler ise saat 10.00'dan itibaren başlayacak.

İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Müftülük, Sağlık Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve Diyanet Vakfı temsilcilerinden oluşan İl Kurban Hizmetleri Komisyonu, kentte kurban satış ve kesim yerlerini belirlerken alınacak önlemleri de sıraladı. Buna göre metropol ilçelerde toplam 78 nokta belirlendi. Bu noktaların 8'inde kurban satış, 46'sında kesim, 24'ünde ise hem kesim hem de satış yapılabilecek.

Yurttaşlar çevre temizliğine ve sağlık şartlarına uymak kaydıyla, kendi bağ ve bahçelerinde kurban kesebilecek. Cadde, sokak, apartman aralığı, park, otopark, yol ve otoyol kenarları, spor ve çocuk oyun alanları gibi yerlerde kesinlikle kurban kesimi yapılamayacak.

Hayvan kesimine tahsis edilen yerler dışında hayvan kesen veya kesilen hayvan atıklarını sokağa ve kamuya ait alanlara bırakanlara, Kabahatler Kanunu'nun 41/3. maddesi gereği işlem yapılacak ve Belediye zabıta görevlileri tarafından 69 TL para cezası uygulanacak.

 

Türk Telekom'dan bayramda 4 saat hediye

Öte yandan, Türk Telekom tüm müşterilerine bayramın ilk ve ikinci günü kullanmaları için her iki gün 2'şer saat olmak üzere toplam 4 saat görüşme dakikası hediye ettiğini açıkladı. Bu dakikalar hem şehiriçi hem de şehirlerarası görüşmelerde kullanılabilecek.

Müşteriler, hediye dakikalarını her gün 2 saat olmak üzere günün her saatinde kullanabilecekler. Kampanya için herhangi bir başvuru veya taahhüt gerekmiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler