Kurbanlıkta kene tehlikesi

Yaklaşan Kurban Bayramı için uzmanlar uyarıyor: Kurbanlıklar şehirden şehire kene taşıyabilir. Hayvan alım satımlarında sıkı kontrol yapılması gerekir.

Yayınlanma: 11.11.2009 - 08:33
Abone Ol google-news

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Selçuk Özen, Kurban Bayramı öncesi hayvan hareketlerinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı virüsü taşıyan kenelerin yayılmasının önlenmesi için hayvan alım satımları ve nakillerinin kontrollü yapılması gerektiğini bildirdi.

Yrd. Doç. Dr. Özen, yaptığı yazılı açıklamada, KKKA virüsü taşıyan kenelerin özellikle ilkbahar ve yaz aylarında ölümcül vakalara neden olduğunu belirtti.

Hyalomma cinsi dışındaki kenelerin virüsü taşıyıp bulaştırmadığına dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Özen, bu kenelerde KKKA riski oluşması için önce virüsü alması gerektiğini ifade etti.
Yrd. Doç. Dr. Özen, kene hareketliliğinin mayıs ile ekim ayları arasında artış gösterdiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

''KKKA virüsüne bağlı ölümcül vakalar, Türkiye'de bazı bölgelerde daha yoğun seyrediyor. Bu bölgelerden diğer bölgelere virüsün yayılmaması için mümkünse hayvan alım satımları bölgesel yapılmalıdır. KKKA virüsü görülen illerdeki hayvanların diğer bölgelerde alım satımları bazı kontroller yapılarak nakiller gerçekleştirilmelidir. KKKA virüsü taşıyan kenelerin yayılmaması için hayvan alım satımları ve nakilleri kontrollü yapılmalıdır. Yetkililer tarafından alım satımlara belli kriterler getirilmelidir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler