Küresel krizin Avro'ya etkisi
AB üyesi 11 ülke tarafından 1 Ocak 1999'da kurulan Avro Bölgesi, bugün Slovakya'nın katılımıyla 16 üyeye ulaştı. Daha önce Avro Bölgesi'ne girmeyi reddeden İngiltere, İsveç ve Danimarka gibi ülkeler, Avro'nun küresel krizde istikrar kaynağı haline gelmesi nedeniyle kararlarını yeniden düşünmeye başladı. Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Litvanya, Letonya ve Estonya ise Avro bölgesine katılmak için sırada bekliyor.
AB üyesi 11 ülke tarafından 1 Ocak 1999'da kurulan Avro Bölgesi, bugün Slovakya'nın katılımıyla, 10'uncu yılında 16 üyeye ulaştı.
Gayri safi yurtiçi hasılası 80 milyar doları bulan 5,4 milyonluk Slovakya'nın katılımı, Avro Bölgesi'nin nüfusunu 328,6 milyona ulaştırdı.
Slovakya'nın katılımıyla ABD'nin ardından dünyanın en büyük ekonomik bloku kabul edilen Avro Bölgesi'nin gayri safi yurt içi hasılası, kesinleşen 2007 yılı verilerine göre 8,8 trilyon Avro'yu (12,47 trilyon dolar) buldu.
Avro'nun dolar karşısında değerlenmesinin sürmesi halinde, 2009 yılında Avro Bölgesi'nin ABD'yi de geride bırakması bekleniyor.
Küresel finansal krizde istikrar kaynağı haline gelen Avro'ya geçmek için Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Litvanya, Letonya ve Estonya sırada bekliyor.
Daha önce Avro Bölgesi'ne girmeleri önerisini reddeden eski AB üyeleri İsveç, Danimarka ve İngiltere ise küresel krizde yaşadıkları döviz şokları karşısında, bu kararlarını tekrar gözden geçirmeye başladı.
İngiliz Sterlini'nin Avro'yla neredeyse eşitlenmesi nedeniyle, 2009 yılında ciddi ekonomik daralma yaşayacak olan İngiltere, resmi ağızlardan Avro Bölgesi'nin dışında kalma kararına bağlı olduğunu tekrarlasa da Avroya geçiş için Brüksel'in nabzını yokluyor.
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, ismini açıklayamayacağı bu konudan sorumlu bir İngiliz yetkilinin özel sohbette kendisine ''Avro kullanıyor olsaydık küresel krizde daha iyi durumdaydık'' dediğini aktardı.
İngiltere gibi Avro'ya geçiş zorunluluğu bulunmayan Danimarka'da kamuoyu yoklamaları, küresel krizde Avro taraftarlarının arttığını gösteriyor. Danimarka merkez Bankası'nın yaptırdığı son anketlerde Avro taraftarları yüzde 44 ve karşıtları yüzde 38 düzeyinde bulunuyor.
AB anlaşmalarına göre Avro'ya geçmek zorunda olan fakat zaman sınırlaması bulunmayan İsveç ise özellikle para birimi kronanın sürekli değer kaybetmesi üzerine uzun süredir dondurduğu konuyu tekrar gündemine aldı. Öte yandan İsveç'in güneyindeki bazı kasaba yönetimleri son zamanlarda Avroya geçiş kararları almaya başladılar. 2003 yılındaki referandumda Avro'ya ''hayır'' diyen İsveç halkının, küresel finansal krizin daha da ağırlaşması durumunda görüş değiştirmesi bekleniyor.
İsveç'te Liberaller başta olmak üzere bazı partiler, 2011 yılında yeni referandum düzenlenmesini isterken sol partiler bu öneriye karşı çıkıyor.
Almanya, Avusturya, Belçika, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Portekiz ve İspanya'yla 1 Ocak 1999'da doğan Avro Bölgesi'ne 2001 yılı başında Yunanistan katıldı.
Slovenya 2007 yılı başında Avro Bölgesi'nin 13'üncü üyesi olurken, bu ülkeyi bir yıl sonra Malta ve Kıbrıs Rum Kesimi izledi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti