Kürkçü: İkinci turda ittifak olabilir

Cumhurbaşkanlığı seçimi için HDP'den CHP'ye ittifak mesajı: "Yaşar Kemal kimliğinde bir adaya biz de destek veririz."

Yayınlanma: 24.04.2014 - 21:52
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’na adaylığı halinde, muhalefet partileri arasında “ittifak” olup olmayacağı tartışılırken HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, seçimin ikinci tura kalması halinde ittifaklar yaşanabileceğini belirterek “CHP’den bizlerin de desteğini alacak, örneğin Yaşar Kemal kimliğinde bir aday olabilir” görüşünü dile getirdi.

BDP milletvekillerinin önümüzdeki hafta katılmasıyla Meclis’te grup olarak temsil edilmeye başlanacak olan HDP’nin cumhurbaşkanlığı seçiminde alacağı tavır, sonuçları belirlemede etkili olacak. Hükümetle yürütülen “çözüm süreci” nedeniyle, BDP-HDP blokunun, aday olması halinde Başbakan Erdoğan’a “örtülü destek vereceği” yönündeki yorumlara karşın, HDP ilk turda kendi adayını çıkaracak. Ancak Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması durumunda özellikle muhalefet partilerinin resmi olmasa da “örtülü ittifaklara” yönelebileceğine dikkat çekiliyor. Ana muhalefet partisi konumundaki CHP’nin bu süreçte çıkaracağı aday ve “ittifak partnerleri” de önem kazanacak. CHP kulislerinde, “hem Kürtlerden, hem de MHP tabanından oy alabilecek” bir aday profili çizilirken henüz bu konuda somutlanmış bir isim bulunmuyor. Kulislerde, CHP’nin hem MHP, hem de HDP tarafından benimsenecek bir aday bulmasının güç olduğu belirtilirken iki kesimden birini tercih ederek, ittifaka yönelebileceği de kulislerde dile getiriliyor.

 

‘Aday olsun anlamında değil...’

HDP Eş Genel Başkanı Kürkçü ise CHP’nin kendilerine de sıcak gelecek bir aday çıkarması halinde, ikinci turda ittifakların gündeme gelebileceğini söyledi. Çözüm süreci nedeniyle Kürt seçmenin aday olması halinde Başbakan Tayyip Erdoğan’a oy vereceği görüşüne katılmadığını belirten Kürkçü, “Çözüm sürecini sadece Erdoğan’la ilişkilendirmek doğru değil. Sonuçta çözüm süreci bir devlet projesi haline gelmiştir. Yani Erdoğan gidince, süreç biter diye düşünmemek gerekir” dedi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bölgede son seçimlerde hiç varlık gösteremeyen CHP için de bir fırsat olabileceğini belirten Kürkçü, “Size sıcak gelebilecek bir aday kim olabilir?” sorusuna ise “Tamamen örnek olarak söylüyorum, yani aday olsun anlamında değil, ama örneğin Yaşar Kemal kimliğinde bir aday olabilir. Siyasi duruş, kimlik olarak Yaşar Kemal’in anlayışında bir isim olabilir” değerlendirmesinde bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler