Kutup ayıları: 15 yıl ömürleri mi kaldı?
244 buzul kütlesindeki erime dikkat çekici. 1960'lardaki kirlenme, buzulların yüzde 20'sini eritti ve 2070'te dünya buzulsuz kalabilir… Kutup ayıları ve morslar petrol, gaz aramaları ve küresel ısınma sebebiyle tehlikede. Alaska'da buz kütleleri parçalanıyor ve kutup ayıları bu buzullar arasında ya boğuluyor ya da kurtularak ölüme doğru daha zorlu bir yolu tercih ediyor.
Kutup ayıları ve morslar petrol, gaz aramaları ve küresel ısınma sebebiyle tehlikede. Alaska'da buz kütleleri parçalanıyor ve kutup ayıları bu buzullar arasında ya boğuluyor ya da kurtularak ölüme doğru daha zorlu bir yolu tercih ediyor. Deniz sıcaklığındaki küçük değişikliklerden dolayı plankton miktarlarındaki değişmeler bu canlıların kaderini belirlemede önemli rol oynuyor. Araştırmalar, ayıların 10 yıl öncesine göre yüzde 20 daha zayıf olduğunu gösteriyor, bu gidişle nesilleri 15 yıl içerisinde bitebilir!
Çevreci gruplar bu canlıların zarar gördüğüne birçok kez gösterilerle dikkat çekti, ama sağlam adımlar henüz atılmış değil. Çevrecilerin açtıkları dava, ABD federal mahkemesi, petrol ve gaz aramaları ve global ısınmanın hayvanlar üzerindeki tehditi olmadığı sonucuna vardı.
Kutup ayılarının çektikleri bu kadarla da sınırlı değil. Saha araştırmaları için yapılan kazılar ve sismik çalışmalar, ulaşım için yapılan hareketler canlıların beslenme maddelerine ulaşmasını zorlaştırarak yaşam döngüsünü tehlikeye sokuyor. Fokları koklayarak bulan ve sessizce avına yaklaşıp su altından çıkmasını bekleyen kutup ayıları, kırılan buz parçaları yüzünden ana beslenme kaynağını bulmakta güçlük çekiyor. Yemek ümidiyle yüzlerce kilometre yürümek zorunda kalan ayılar, bu maceralarında boğularak ölüyor.
Grönland'ın güneydoğusunda bulunan İzlanda kutup ayıları ise küresel ısınma sebebiyle göç ediyor. Kopan büyük buz parçaları, üzerinde bulunan kutup ayılarını da götürüyor. İzlanda'ya en son 1993 yılında bir kutup ayısı geldiğini söyleyen halk, ayının balıkçılar tarafından öldürüldüğünü söyleyerek duyarsızlığımızla öncelikle savaş vermemiz gerektiği gerçeğini ortaya koyuyor.
Amerika'da Balık ve Doğal Yaşamı Koruma Servisi (FWS) ise, arktiklerin ısınmasına dair gerekçeleri çok fazla dikkate almıyor. Hükümet ise konuya oldukça duyarlı. Küresel ısınmanın kutup ayılarının yaşamı için bir tehdit oluşturduğu, kutuplarda ekosistemin de tamamen değişeceği görüşünde. İklim program yöneticisi Kassie Siegel, FWS'yi küresel ısınmanın bu canlılar için en önemli tehdit olduğunu söyleyerek uyardı.
New Scientist dergisi'ne göre de buzulların erimesi geri dönüşü olmayan bir süreç. Buzulların tamamen erimesiyle deniz seviyesi yükselecek. Antarktika'da buzun karaborsa olacağını söyleyen bilim insanları Güney Kutbu'ndaki buzulların daha hızlı eridiğini, inceledikleri buz kütlelerinin yüzde 87'sinde erime ve küçülme gördüklerini ifade ediyor.
Olayın ciddiyetini fotoğraflar da kanıtlar nitelikte. Bölgedeki değişimi inceleyen uzmanlar 1940'larda çekilen binlerce fotoğrafı 1960'lı yıllardan bugüne kadarki süreçle karşılaştırarak, 244 buzul kütlesindeki erimeye dikkat çekiyor. 1960'lardaki kirlenmenin, buzulların yüzde 20'sini erittiği ve 2070'te dünyanın buzulsuz olacağı, küresel çölleşmenin gerçekleşeceği ve denizlerin yükseleceği görüşüne varılıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması