'Kutuplaştırıcı, moral bozucu'
Wall Street Journal gazetesi, Türk hükümetinin "bedelli askerlik" planını "potansiyel olarak kutuplaştırıcı bir fikir" olarak nitelerken, analistlere dayanarak uygulamanın muhtemelen hükümetin tahminlerinin iyice altında bir rakam sağlayacağını, morali ciddi biçimde bozabileceğini ve yoksullara karşı ayrımcılık oluşturacağı iddialarına yer verdi.
Türk hükümetinin getirmeyi planladığı "bedelli askerlik" yurt dışında da yankı buldu. Wall Street Journal gazetesi, Türk hükümetinin "bedelli askerlik" planını "potansiyel olarak kutuplaştırıcı bir fikir" olarak nitelerken, analistlere dayanarak uygulamanın muhtemelen hükümetin tahminlerinin iyice altında bir rakam sağlayabileceğini, morali ciddi biçimde bozabileceğini ve yoksullara karşı ayrımcılık oluşturacağı görüşlerini öne sürdü.
ABD'nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, "bedelli askerlik" konusuna ilişkin haberinde "Türkiye'nin tartışmalı para politikası, piyasadaki birçok kişinin, ekonomik krizle mücadele için yaratıcı ama riskli bir yol olarak dikkatini çekmişti. Şimdi de Ankara, kasalardaki parayı artırmaya katkı amacıyla potansiyel olarak kutuplaştırıcı diğer bir fikir ortaya attı. Bu da, askere gitmesi gerekenlerin, para vererek kitlesel olarak askerlikten kurtulmalarına izin vermektir" diye yazdı.
'Daha çok kaçak olmasına yol açar'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetini bedelli askerlik konusunu öncelikli olarak ele aldığını bildirdiğini anımsatan gazete, Türk basınında hükümet kaynaklarının, uygulamadan 100 bin erkeğin yararlanması ve 1.5 milyar dolar sağlanmasını beklediklerinin belirtildiğine dikkat çekti.
"Siyasi analistler, uygulamanın muhtemelen hükümetin tahminlerinin iyice altında bir rakam sağlayabileceğini söyledi ve morali ciddi biçimde bozabileceği uyarısını yaptılar" diyen WSJ, Global Source Partners'den analist Atilla Yeşilada'yı kaynak göstererek uygulamanın 500 milyon lira civarında bir kaynak yaratması gerektiğini belirterek, "Ancak başlıca sorun, morale çok zarar verecek olmasıdır. Yoksullara karşı açık bir ayrımcılıktır. Bu da, daha çok kaçak olmasına yol açar" diye yazdı. Yeşilada ayrıca, "Hükümet, orduyu tamamen profesyonelleştirmeli. Onları geri tutan nedir bilmiyorum" şeklinde konuştu.
'Canlı iç talep, ekonomiyi dış stoklara açık bıraktı'
WSJ, Bakanların bedelli askerlik getirilmesinin nedeni olarak "finansal baskı"dan çok "sosyal gerçekler"i gösterdiklerini belirterek, "Türkiye'nin ekonomisi, yılın ilk yarısında Çin'i geride bırakarak G20' grubunun en hızlı büyümesini sağladı. Bu büyüme de, bazı sorunları da beraberinde getirdi ve çok canlı iç talebi, bu yılda gayri safi yurt için hasılanın yüzde 9'unu aşacağı tahmin edilen cari açığı körükleyerek ekonomiyi dış şoklara açık bıraktı" dedi.
'AK Parti'nin profesyonel ordu hedefi var'
Salı günü yayımlanan verilerin cari açığın Eylül ayında 6.8 milyar dolara ulaştığını gösterdiğine, bunun da büyük ölçüde beklentilerin doğrultusunda olsa da Ağustos'taki 4 milyar doların çok üstünde olduğuna dikkat çeken gazete, "bedelli askerlik" ile ilgili olarak da bazı analistler, girişimin arkasında ekonomik gerekçelerden çok ideolojinin bulunduğunu, "AK Parti'nin uzun bir süreden beri profesyonel bir ordu yaratma hedefi"nin olduğunu söylediklerini belirtti.
AKP'nin, ordunun, bir zamanlar halk tarafından seçilen hükümetler üzerinde var olan "hakimiyeti"ni sürekli azalttığı yorumunu yapan gazete, Ağustos ayında ordunun en üst komutanlarının istifa ettiklerini anımsatarak "Halbuki on yıllarca ters idi: ordu mutsuz olduğunda hükümetler istifa ederlerdi" ifadesini kullandı.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması