Kuzey Kore'de kıtlık sınırında
ABD'deki Uluslararası Ekonomi Enstitüsü için, Marcus Noland ve Stephan Haggard'ın hazırladığı rapora göre Kuzey Kore'nin tahıl rekoltesindeki açık nedeniyle tekrar kıtlık tehlikesiyle yüz yüze geldiği, gıda fiyatlarının fırladığı, insanların açlıktan öldüğü bildirildi.
ABD'deki Uluslararası Ekonomi Enstitüsü için, Marcus Noland ve Stephan Haggard'ın hazırladığı rapora göre, kıtlık sorunu Kuzey Kore'ye yardım eden ülkelerin gıda ve gübre yardımını kesmesi nedeniyle daha da ağırlaştı.
İki uzman açlık nedeniyle ölümler yaşanmakla beraber, bu kez 1990'lardaki kıtlıktaki kadar insanın öleceğini sanmadıklarını belirttiler. O dönemde kıtlıktan, nüfusu 22 milyon olan ülkede yaklaşık 1 milyon kişi ölmüştü.
Bu kez kıtlık nedeniyle daha az insanın ölmesinin başlıca nedeni, Kuzey Kore 1990'larda sorunu kabul edip yardım istemede yavaş davranırken, şimdi uluslararası yardım ajansları ile çalışıyor olması. İkinci neden ise Kuzey Kore ekonomisindeki serbest pazar unsurlarının 10 yıl öncesine göre daha iyi çalışıyor olması.
BM Dünya Gıda Programı geçen ay, gıda yardımlarının tükenmeye yüz tutması ve stokların az olması nedeniyle Kuzey Kore'de insani bir felaket yaşanabileceği uyarısında bulunmuştu.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ise mart ayında Kuzey Kore'nin tarım rekoltesinin 1,66 milyon ton açık vermesinin beklendiğini, bu açığın son 7 yılın en büyük açığı olduğunu açıklamıştı.
Uzmanlar Kuzey Kore'nin nüfusunu besleyebilmesi için 5 milyon ton tahıla ihtiyacı olduğunu belirtiyor.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!