Kuzey ve Güney Kore iki yıl sonra el sıkıştı

Savaş senaryolarının yükseldiği ortamda iki Kore’den yetkililer bir araya geldi. Pyongyang, Güney Kore’deki olimpiyatlara katılacağını da duyurdu.

Yayınlanma: 09.01.2018 - 22:30
Abone Ol google-news

Kuzey Kore’nin nükleer silah programı ve balistik füze denemeleri nedeniyle yaşanan gerilim devam ederken Güney Kore’nin ev sahipliğinde 9-25 Şubat tarihlerinde düzenlenecek olan Kış Olimpiyatları, Kore Yarımadası’nda gerilimi azaltan bir gelişmeye vesile oldu. Pyongyang yönetimi, Kuzey ve Güney Kore arasında 2 yıl sonra gerçekleşen ilk üst düzey görüşme sonunda 2018 Kış Olimpiyatları’na kafile gönderme kararı aldı.

İki ülke arasındaki sınır bölgesinde bulunan askerden arındırılmış Panmunjom Köyü’nde gerçekleşen görüşmenin ardından Güney Kore’nin birleşmeden sorumlu Bakan Yardımcısı Chun Hae-Sung, “Kuzey Kore, Kış Olimpiyatları’na, içerisinde sporcuların, gazetecilerin ve sanatçıların da olacağı bir ekip göndermeye karar verdi” diye konuştu. Görüşmede ayrıca, olimpiyatlara katılım konusundaki görüşmeleri kolaylaştırmak için acil telefon hattını yeniden açmak için anlaşıldığı belirtildi. Kore’ler arasındaki acil hat, ilişkilerin kesildiği Şubat 2016’da süresiz olarak kapatılmıştı.

Askeri görüşme yapılacak

Öte yandan görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamada, iki ülkenin sınır bölgesindeki gerginlikleri azaltmak amacıyla askeri düzeyde görüşme gerçekleştireceği duyuruldu. Açıklamada “Taraflar mevcut askeri gerginliği azaltmakta ve bu soruna yönelik olarak askeri düzeyde görüşme yapılmasında mutabık kaldı” ifadeleri kullanıldı.

Kore’ler arasında iki yılın ardından gerçekleşen ilk resmi diyalog, bölge ülkeleri tarafından da olumlu karşılandı. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lu Kang, gelişmelerden dolayı memnuniyet duyduklarını ifade etti. Kuzey Kore lideri Kim Jongun, yılbaşı konuşmasında “oyunlarda yer almanın Kore’nin birliğini sergilemek için iyi bir fırsat olduğunu” söylemiş, ardından Güney Kore, Pyongyang’a üst düzey görüşme teklifi götürmüştü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler