Laiklik karşıtları kabinede

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 8 bakanı kabine dışı bıraktı, 7 bakanın yerini değiştirdi. Biri dışardan 9 yeni isim kabineye girdi. Gül'ün itirazları üzerine Atalay yerini korurken Babacan Başbakan Yardımcısı oldu. Arınç, Dinçer, Davutoğlu kabinede yer buldu.

Laiklik karşıtları kabinede
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.05.2009 - 08:20

Kabinede geniş çaplı değişikliğe giden Başbakan Tayyip Erdoğanın yeni kabinesinde laikliğin yeniden tanımlanmasını isteyen eski TBMM Başkanı Bülent Arınç ile laiklik karşıtı söylemleriyle tartışma yaratan Ömer Dinçer de yer aldı.

Arınç, Başbakan Yardımcılığına; Dinçer de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına getirildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Erdoğan arasındaki kabine krizinde, Beşir Atalayın İçişleri Bakanlığında kalması ve Dışişleri Bakanı Ali Babacanın da ekonominin koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcılığına getirilmesiyle orta yol bulundu.

8 bakan kabine dışı kalırken, 7 bakanın yeri değiştirildi, biri dışarıdan 9 yeni isim kabineye girdi. Devlet bakanlığı sayısını 10’dan 11e çıkaran Erdoğan, Dışişleri Bakanlığına getirdiği dış politika başdanışmanı Ahmet Davutoğlu ile ilk kez dışarıdan bakan ataması yaptı.

Erdoğan yerel seçimden beri beklenen kabine revizyonunu gerçekleştirdi. 8 bakan kabine dışında kalırken Erdoğan, daha önce kendisiyle birlikte 26 bakan olan kabinedeki koltuk sayısını 27ye yükseltti.

Gül ile Erdoğan arasındaki kabine krizi, orta yollu bir formülle çözümlendi. Gülün İçişleri Bakanı Atalay ile Dışişleri Bakanı Babacanın yerlerini koruması yönündeki ısrarına karşılık Erdoğan, Atalayı İçişleri Bakanlığında bırakırken; Babacanı ekonominin koordinasyonundan sorumlu devlet bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevine getirdi.

 

Arınç MGK toplantısına katılacak

Erdoğanın yeni kabinede tercih ettiği bazı isimler dikkat çekti. Erdoğan, laikliğin yeniden tanımlanmasını isteyen, laiklikle ilgili açıklamaları nedeniyle tartışma yaratan Arınçı Devlet Bakanlığı Başbakan Yardımcılığına; bir makalesinde Türkiyede cumhuriyet ilkesinin yerini katılımcı bir yönetime devretmesi gerektiği ve nihayet laiklik ilkesinin yerinin İslamla bütünleşmesinin gerekli olduğu kanaatini taşıyorum diyen Ankara Milletvekili Ömer Dinçeri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına atadı.

Anayasa Mahkemesinin laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğuna karar verdiği AKPyle ilgili kapatma davası iddianamesinde siyasi yasak istenenlerin listesinde Arınç 2. sırada, Ömer Dinçer de 5. sırada yer alıyordu. Kabineye giren Arınç, Başbakan Yardımcısı olarak MGK toplantılarına da katılacak.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, kabine dışında kalırken; bu kararda her iki bakanın da yerel seçimde bölgelerinde seçimi kaybetmelerinin etkili olduğu yorumu yapıldı. Erdoğan, Antalyada seçimi CHPnin kazanması karşısında şok yaşamış, seçimin ardından Şahin ile Vanı kaybeden Çelikin kabine dışında kalacağı belirtilmişti.

 

Kabinede 2 kadın

Erdoğan, AKP iktidarları döneminde ilk kez kabineye 2. bir kadın bakan aldı. Kadından sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Milli Eğitim Bakanlığına kaydırılırken; eski AKP Kadın Kolları Başkanı, Denizli Milletvekili Aliye Kavaf Devlet Bakanlığına atandı. Kavafın kadın ve aileyle ilgili birimlerden sorumlu olması bekleniyor.

Kabine dışı kalan 8 bakandan 6sı 7 yıldır bu görevlerde bulunan bakanlar olurken, 2 bakan ise kabinede en kısa süre kalan isimler oldu. 22 Temmuz seçimlerinin ardından kabineye giren Devlet Bakanı Said Yazıcoğlu ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, 2 yıl bile olmadan kabine dışında kaldılar.

 

Revizyon devam edecek

Soruları yanıtlayan Erdoğan, ekonominin koordinasyonunun tek elden yürütüleceğini, Babacanın Hazine ve bankalardan sorumlu olacağını söyledi. Erdoğan, ekonominin tek elden yürütülmesini amaçladıklarını kaydetti.

Kültür ve Turizm ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bölünmesi yoluna gidilmeyeceğini kaydeden Erdoğan, ancak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunda petrol ve doğalgazı birbirinden ayırmayı düşündüklerini açıkladı. Erdoğan, eylülde yapılacak büyük kongreden sonra hem grup yönetimi hem Merkez Yönetim Kurulunda değişikliklerin olabileceğini bildirdi.

 

Gelenler

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız.

 

Gidenler

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Devlet Bakanları Murat Başesgioğlu, Kürşad Tüzmen ve Said Yazıcıoğlu, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler.

 

Yerini koruyanlar

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Egemen Bağış, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler