Le Monde: Türk diplomatları dünyayı hedefliyor

Le Monde gazetesi, "Türk diplomasisinin yeni ufukları"nı değerlendirdiği analizinde, "Türk Kissinger" nitelemesinin yapıldığı Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun döneminde Türkiye'nin bir "diplomatik cüce" olmaktan çıktığını vurgularken, "İstanbul, yine bir bölgesel fener oluyor" diye yazdı. Gazete, "(Türk) diplomatları, dünyanın fethi için yola çıkıyor, yeni karmaşık sorunları keşfediyorlar" dedi.

Le Monde: Türk diplomatları dünyayı hedefliyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.04.2010 - 09:58

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde, Türkiye muhabiri Guillaume Perrier imzası ile yayımladığı "Türk diplomasisinin yeni ufukları" başlıklı analizinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yönetimindeki Türk dış politikasında yapılan hamlelere dikkat çekti.
Ahmet Davutoğlu'nun "Eksenimiz Ankara, ufkumuz 360 derece" sözleriyle ile başlayan analizde görevinde henüz bir yıl doldurmadan Davutoğlu'nun, "Türk Dışişleri Bakanı, tüm ceplerde faaliyet gösteren yeni Türk diplomasisinin mimarıdır" denildi.

Le Monde, uzun bir dönemde uluslararası alanda "bir diplomatik cüce" olarak algılanan Türkiye'nin artık dünyanın güçleri arasında bir yere talip olduğunu belirtirken "ince ruhlu ve kültürlü" dediği Davutoğlu'nun 1990 yıllarının sonunda geliştirdiği, "stratejik derinlik" teorisinin Türkiye'nin yeni uluslararası çevredeki yerini yeniden tanımladığını kaydetti.
 

"ABD Büyükelçisi Davutoğlu'na 'Türk Kissinger' lakabını taktı"

Davutloğu'nun "komşularla sıfır problem" ilkesini uyguladığı belirtilen analizde bu çerçevede Türkiye'nin Suriye, Irak, Yunanistan ve Ermenistan ile ilişkilerdeki gelişmelere dikkat çekildi. "Ankara'daki Amerikan Büyükelçi'nin 'Türk Kissinger' lakabını taktığı Sayın Davutoğlu, yavaş adımlarla Türkiye'nin çevresini yeniden çiziyor" diyen Le Monde, "Türkiye'de Mısır ve Suudi Arabistan'ın zayıflamasından yararlanarak, Ortadoğu'da başlıca bir oyuncu hale geliyor. İstanbul da yine bir bölgesel fener oluyor" sözlerini de kullandı.

Türk hükümetinin Müslüman dünyası için "model" oluşturduğu vurgulanırken "Dindar bir Müslüman olan Sayın Davutoğlu'nun stratejisi, sık sık eleştirenler tarafından 'neo Osmanlı' olarak niteleniyor. Bazıları, Türkiye'yi geleneksel müttefikleri ABD, İsrail ve Azerbaycan'a bile sırtını dönmekle suçluyorlar" denildi.
 

"Türk diplomasisinin iki direği AB ve NATO"

Fransız gazetesi, Davutoğlu'nun ise, "Türk diplomasisinin iki direği, AB ve NATO olmayı sürdürüyor" diyerek "neo Oslamlılık" iddialarını reddettiğini belirttiği analizinde AB üyelik müzakerelerinin açık bir biçimde yavaşlamasına karşın Türk hükümetince yürütülen reformların "az çok" Brüksel yolunu izlediğini kaydetti.

Barack Obama'ın başkan seçilmesinin ardından ABD ile ilişkilerinin net bir biçimde güçlendirildiğini yazan Le Monde "Washington'da sadece askeri çıkar çevrelerine yakın olan cumhuriyetçi çevreler, Türkiye'nin İran ve Suriye ile olan diyaloğuna bozuluyor" yorumunu yaptı.

Le Monde, analizine son verirken de Ankara'nın artık G20 üyesi olduğuna, BM Güvenlik Konseyi'nde geçici üye olarak görev yaptığına, Rusya ve tüm Doğu Avrupa ile bağlarının güçlendirildiğine dikkat çekerek, "Diplomatları, dünyanın fethi için yola çıkıyor, yeni karmaşık sorunları keşfediyorlar. Türkiye'de 2010 yılında Japonya Yılını kutluyor. Brezilya ile çok önemli ortalıkları kurdu. Afrika'da da görülmemiş bir hamle başlattı" sözlerini de kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler