Libya, Paris'te masaya yatırılıyor

Fransa'nın başkenti Paris, Libya'daki gelişmelerle ilgili uluslararası konferansa, 1 Eylül Perşembe günü ev sahipliği yapacak.

Yayınlanma: 30.08.2011 - 11:34
Abone Ol google-news

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Başbakanı David Cameron'un girişimiyle düzenlenen konferansa 60'a yakın ülke davet edildi.

Türkiye'den Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun konferansa katılması teyit edilirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı şu ana kadar kesinlik kazanmadı.

Bir gün sürecek konferansta, Libya'da Muammer Kaddafi döneminin ardından, bu ülkenin yeniden inşası ve Ulusal Geçiş Konseyi'ne yapılacak yardımlar masaya yatırılacak.

Sarkozy, geçen hafta Ulusal Geçiş Konseyi yöneticileriyle görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, ''Cameron ile birlikte, yarının özgür Libya'sına yardım etmek için uluslararası bir konferans düzenlemeyi kararlaştırdık'' diye konuşmuştu.

Konferansa katılacağını teyit eden BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Paris'te Ulusal Geçiş Konseyi yöneticileriyle bir araya gelecek. Görüşmede, BM'nin, ülkede asayiş ve iç güvenliğin sağlanmasına ve bir polis gücü kurulmasına nasıl yardım yapacağı konusu ele alınacak.

Dışişleri Bakanı Alain Juppe, basına yaptığı açıklamada, Libyalı muhaliflerin, konferansta taleplerini daha somut hale getirmeleri ve hukuk devletinin inşası için izleyecekleri siyasi yol haritası konusunda katılanları bilgilendirmeleri istemişti.

Libya'da memurların maaşlarını ödenmesi ve polis ve ordunun kontrolü için Libyalı muhalifler, devrik yönetimin BM tarafından dondurulan mal varlıklarının, kademeli olarak kendilerine aktarılmasını talep ediyor. Arap Birliği de bu öneriye hafta sonu destek verdiğini açıklamıştı.

ABD, Libya'daki eski yönetimin el koyduğu mal ve paradan yaklaşık 1.5 milyon dolarlık kısmının şu ana kadar muhalifler tarafından kullanılmasına izin verirken, İngiltere ve Fransa, bu konuda adım atmak için hazırlanıyor.

Libyalı muhalifler ilk etapta, acil ihtiyaçlarının karşılanması için 5 milyar dolar tutarında yardıma ihtiyaçları olduklarını belirtiyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler