Libya Temas Grubu'nda 'savaş bitmedi' mesajı
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı Libya Temas Grubu'nun ikinci toplantısı, İtalya'nın başkenti Roma'da başladı.
Görüşmeden sonra basına açıklama yapan İtalya Dışişleri Bakanı Frattini, Clinton ile Suriye'ye yönelik yaptırımlar konusunu ele aldıklarını, yaptırımların AB ile işbirliği görüşmelerinin durmasını ve Suriyeli yetkililere seyahat yasağı uygulanmasını içereceğini bildirdi. ABD Dışişleri Bakanı Clinton da Temas Grubu'yla, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye siyasi, ekonomik ve diplomatik baskıyı artırmanın, Libyalı muhaliflere finansal ve diğer yardımların sağlanmasının yollarını tartışacaklarını söyledi.
Clinton ayrıca, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesinden sonra savaşın bitmediğini ifade etti. Clinton, dünyanın Afganistan'da ve Pakistan'da El Kaide'ye karşı mücadeleyi yenilemesi gerektiğini dile getirdi. Pakistan ile ilişkinin daima kolay olmadığını ifade eden ABD Dışişleri Bakanı, buna rağmen Pakistan halkını ve demokrasiyi desteklemeye devam edeceklerini, bu ülkenin terörizmle mücadelede önemli bir ortak olduğunu kaydetti.
Hillary Clinton, Usame bin Ladin'in, ABD ve müttefikleri için neredeyse on yıldır açık bir hedef olduğunu belirtirken, El Kaide liderinin öldürüldüğü operasyonun ayrıntılarıyla ilgili yorum yapmayacağını söyledi. Clinton, Bin Ladin'in nefret ideolojisinin, günümüzde Arap dünyasında ve Kuzey Afrika'da reddedildiğine de dikkati çekti.
Türkiye'yi Bakan Davutoğlu temsil ediyor
Libya'daki son durumunun değerlendirildiği toplantıya NATO, BM, AB, Arap Birliği, Afrika Birliği ile ABD, Ürdün, Fas, Katar, İngiltere, Fransa, Almanya ve Türkiye'den temsilciler katılıyor.
Toplantıda, Libya'da önümüzdeki döneme ilişkin atılacak adımlar ile Libyalı muhaliflere mali olanak sağlanmasının değerlendirileceği öğrenildi. Grubun önceki toplantısı, muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi'ni İtalya ve Fransa ile tanıyan birlikte üç ülkeden biri olan Katar'ın başkenti Doha'da yapılmıştı.
Kaddafi'nin dondurulan mal varlıkları Libya halkı için kullanılacak
ABD'nin, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin mal varlıklarını Libya halkı için kullanacağı bildirildi.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İtalya'nın başkenti Roma'da başlayan Libya Temas Grubu toplantısında yaptığı konuşmada, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin Kaddafi muhaliflerini desteklemek için dondurulan 30 milyar dolardan fazla paranın bir kısmını serbest bırakacağını söyledi.
Clinton, Obama yönetiminin Amerikan Kongre'sinden, Libya halkına yardım için para musluklarının açılmasına izin veren bir kararı kabul etmesini isteyeceğini ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Kaddafi ve rejiminin tecrit edilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, Kaddafi ve rejimine karşı alınacak tedbirler arasında Libyalı üst düzey yetkililere seyahat yasağı getirilmesini, Libya Büyükelçilikleriyle ilişkilerin askıya alınmasını ve Libyalı muhaliflerin oluşturduğu Ulusal Konsey'le çalışmaları için heyetler gönderilmesini de gösterdi.
Obama yönetimi halihazırda Libyalı muhaliflere 25 milyon dolar askeri yardım gönderme yetkisi aldı, ayrıca muhaliflere 53 milyon dolar insani yardım yapma taahhüdünde bulundu.
Libya Temas Grubu'nun dördüncü toplantısı Türkiye'de yapılacak
Libya Temas Grubunun dördüncü toplantısının Türkiye'de düzenlenmesine karar verildi.
Temas grubunun Roma'da yapılan ikinci toplantısı sonunda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid el Nahyan, İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini ve Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad bin Casim bin Cabir El Tani ile basın toplantısı düzenledi.
Sonuç bildirgesinin okunduğu toplantıda BAE Dışişleri Bakanı El Nahyan, Libya Temas Grubunun üçüncü toplantısının BAE'de, dördüncüsünün ise Türkiye'de yapılmasına karar verildiğini söyledi.
Libyalı muhaliflere Kuveyt'ten 180, Katar'dan 500 milyon dolar yardım
Libyalı muhaliflere Kuveyt'in 180, Katar'ın ise 400 ila 500 milyon dolar yardım yapacağı bildirildi. Katar Başbakanı Hamad bin Casim bin Cabir El Tani, İtalya'nın başkenti Roma'da başlayan Libya Temas Grubu toplantısında yaptığı açıklamada, nakit sıkıntısı içindeki Libyalı muhaliflere Kuveyt'in 180 milyon dolar yardım taahhüdünde bulunduğunu, ülkesinin de 400 ila 500 milyon dolar katkı sağlayacağını söyledi.
"Davutoğlu, Libya'da 7 gün içinde ateşkes ilan edilmesini istedi"
İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Libya Temas Grubu'nun ikinci toplantısında Libya'da 7 gün içinde ateşkes ilan edilmesini istediğini söyledi.
Frattini yaptığı açıklamada, BM'nin, mümkün olan en kısa zamanda bir ateşkes ilan edilmesi yönündeki hedefini teyit ettiğini ve Davutoğlu'nun da toplantıda BM'nin bu hedefini öne çıkardığını söyledi.
Franco Frattini, "Davutoğlu'nun, 7 gün içinde ateşkes ilanı hedefi konusunda çok istekli konuştuğunu" kaydederken, Kaddafi karşıtı koalisyon içinde askeri operasyonun gidişatını hızlandırma arzusu olduğunu da sözlerine ekledi.
Hague
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de Libya'daki NATO operasyonun hızının artırılması gerektiğini söyledi. Temas Grubu'nun ikinci toplantısı için Roma'da bulunan Hague, Libyalı muhaliflerin silahlandırılması yönünde planları olmadığını belirtirken, bu ülkedeki NATO operasyonunun hızının artırılması gerektiğini kaydetti. Libya'daki operasyonunun bitiş tarihinin henüz belirsiz olduğunu ifade eden Hague, ayrıca toplantıda Libya lideri Muammer Kaddafi rejiminin petrol ihraç ve rafine ürünler ithal etmesini önlemenin yollarının incelendiğini belirtti.
Bu arada İspanya da Libyalı muhalifleri tanıdığı haberini yalanladı. İspanya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynak, İspanya'nın, Libyalı muhaliflere karşı tutumunun değişmediğini söyledi. Libyalı muhaliflerin oluşturduğu Ulusal Geçiş Konseyi'nin sözcüsü Mahmut Şammam, bu sabah İspanya, Danimarka ve Hollanda'nın kendilerini tanıdığını, Temas Grubu toplantısından sonra daha fazla ülkenin tanıyabileceğini söylemişti. Danimarka ve Hollanda dışişleri bakanlıkları, Şammam'ın bu açıklamasını yalanlamışlar, böyle bir tanımanın olmadığını bildirmişlerdi.
Geçici mali mekanizma oluşturulacak
Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Libyalı muhaliflerin oluşturduğu Ulusal Geçiş Konseyi'ne kaynak yaratmak üzere "geçici mali mekanizmanın" birkaç hafta içinde oluşturulacağını söyledi.
Libya Temas Grubu'nun ikinci toplantısı için Roma'da bulunan Juppe, Katar'ın başkenti Doha'da yapılan Temas Grubu toplantısında kararlaştırılan mekanizmanın birkaç hafta içinde oluşturulacağını, ABD'den sonra Fransa'nın da yakın zamanda katkı payını açıklayacağını belirtti.
Fransa Dışişleri Bakanı Juppe, AB askeri güçlerince desteklenen insani yardım koridoru açılmasına BM'nin katılmamasının "şaşırtıcı olduğunu" vurguladı.
Birkaç hafta içinde Fransa'nın düzenlemeyi planladığı "Libya'ya dost ülkeler konferansı"na Rusya ile diğer ülkelerin de katılmasını isteyen Juppe, konferansa geçiş konseyi, yerel unsurlar ile Muammer Kaddafi'nin geleceğinin olmadığını anlayan herkesin katılması gerektiğini belirtti.
Juppe, Fransa'nın Suriyeli liderlere yaptırım konusunda AB'deki ortaklarıyla çalıştığını, ancak henüz kime yaptırım uygulanacağı konusunda anlaşılamadığını ifade etti.
Davutoğlu da konuştu
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Roma'daki Libya Temas Grubu toplantısında bir çok katılımcının, Türkiye'nin yol haritasının "en uygulanabilir ve doğru" yol haritası olduğunu söylediğini kaydetti.
Davutoğlu, İtalya'nın Başkenti Roma'da düzenlenen 2. Libya Temas Grubu toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, son dönemde Libya'yla ilgili temasların yoğunlaştığını belirterek, Türkiye'nin ortaya koyduğu yol haritası ile ilgili faaliyetlerin arttığını söyledi.
Doha'daki toplantıda bu yol haritasının ana unsurlarını taraflarla paylaştıklarını anlatan Davutoğlu, bugüne kadar da uluslararası toplumla bu yol haritasının detaylarını görüştüklerini ve belli bir mutabakat sağladıklarını ifade etti.
Yol haritası etrafında hem Libya Geçici Ulusal Konseyi hem de Muammer Kaddafi ile görüşmelerde bulunduklarını hatırlatan Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu yol haritasının ana unsurlarını biraz daha detaylandırılmış şekilde Salı günü dünya kamuoyuyla paylaştığını vurguladı.
Bugünkü toplantıda bu yol haritasının bütünü hakkındaki görüşlerini aktardığını kaydeden Davutoğlu, "Ayrıca bizimle temas halinde Geçici Konsey de bir çalışma yapmıştı onlar da yol haritalarını açıkladılar. İki yol haritası arasında çok büyük bir fark yok. Dolayısıyla biz bu yol haritası etrafındaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.
Davutoğlu, bu yol haritasının iki aşamasından birinin ateşkesin ve insani yardımların girişinin sağlanması olduğunu belirterek, "Biz en kısa sürede, mümkünse 1 hafta ile 10 gün içinde ateşkesin ana unsurlarının devreye sokulması gerektiğini söylüyoruz" diye konuştu.
Libya halkının güvenli bir dönemin başladığını hissetmesinin ardından ikinci aşama olan siyasi sürecin başlaması gerektiğini anlatan Davutoğlu, Kaddafi'nin yönetimi tamamıyla bırakmasının ve ardından Libya'daki bütün tarafların ve şehirlerin katıldığı bir siyasi sürecin başlaması gerektiğini söyledi.
Davutoğlu şöyle konuştu:
"Bugün bir çok katılımcı, Türkiye'nin yol haritasının en uygulanabilir, en doğru yol haritası olduğu kanaatinde fikir beyan ettiler. Zaten Geçici Konseyin yol haritasının bizimkiyle çok paralellik taşıması bizden sonra ortaya konmuş olmasına rağmen, bu çizgide bir mutabakata doğru yol alındığını gösteriyor. Dolayısıyla son derece kapsamlı ve faydalı bir toplantı oldu."
Bundan sonraki toplantının Birleşik Arap Emirlikleri'nde yapılacağını kaydeden Davutoğlu, bir sonraki toplantının ise bir NATO ülkesi olarak Türkiye'de yapılmasını kararlaştırdıklarını ifade etti.
Türkiye'deki toplantıya kadar yol haritasının ana unsurlarının ortaya çıkmasını umduklarını belirten Davutoğlu, Türkiye'deki toplantının barışın tesis edildiği bir toplantı olması için yoğun bir çaba göstereceklerini söyledi.
Clinton görüşmesi
Davutoğlu, Roma'da ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile de kapsamlı bir ikili görüşme yaptıklarını kaydederek temelde Libya'daki süreç ve Türkiye'nin yol haritası, Suriye başta olmak üzere bölgedeki diğer gelişmeler, uluslararası terörizm ve Bin Ladin sonrası ortaya çıkabilecek tablo ile ilgili unsurlar ve Filistinli taraflar arasındaki uzlaşı konularını ele aldıklarını belirtti.
Clinton'a Filistin uzlaşısının alacağı yön konusundaki kanaatlerini anlattığını dile getiren Davutoğlu, bu anlaşmaya ilişkin uluslararası desteğin önemini vurguladığını belirtti.
Görüşmede, İsrail'in tutumunun da ele alındığını kaydeden Davutoğlu, şunları söyledi:
"İsrail'in uzlaşmaz görüntüden çıkıp bunu bir şans olarak görmesi gerektiğini ve Filistin uzlaşısı ile hem Filistinli taraflar arasında yeni bir ortam doğacağını, hem açık ve şeffaf bir seçim yapılması durumunda Orta Doğudaki demokrasi sürecine büyük bir katkıda bulunacağını, Mısır ve Tunus'taki seçimlerle birlikte, hem de Ortadoğudaki barış sürecinin yeni bir ivme kazanacağını söyledim ve dolayısıyla İsrail'in bütün bu unsurları göz önüne alarak engelleyici tutumdan vazgeçmesi gerektiğini de ifade ettim. Çünkü İsrail'in şu ana kadar Orta Doğu barış sürecinde ayak sürümesinin sebeplerinden biri Filistin'in iki bölünmüş taraf olduğu argümanıydı. O argüman ortadan kalkıyor, artık kimsenin yeni bahanelerin ardına sığınmaması lazım. Barış isteyenlerin masanın etrafında biraraya gelmesi lazım."
Davutoğlu, Roma'da ayrıca, Libya Geçici Ulusal Konseyi, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid el Nahayan ve Avusturalya Dışişleri Bakanı Kevin Rudd ile de görüşmeler yaptığını belirtti.
Davutoğlu, gazetecilerin İtalyan basınında Türkiye'nin Libya'ya yönelik tutum değişikliğine gittiğine ilişkin yorumlar çıktığını belirtmeleri üzerine de, "Tavır değiştirmedik. Baştan itibaren Libya'da anayasal demokrasinin kurulması gerektiğini söyledik. Ve bunun en kansız yolla olması gerektiğini söyledik. Bu hedefe ulaşmak için biz kendimiz en uygun zamanlamayı yapmaya çalışıyoruz. Yani gösterilen tutumun doğruluğu kadar doğru zamanda gösterilmesi önemli. Bu konuda bütün çabaları yaparak ilerlemeye çalışıyoruz. Yoksa bir tavır değişikliği yok" dedi.
"Başbakanımızın en başta Kaddafi'ye söylediği ile dün kamuoyu önünde söylediği arasında bir tavır farklılığı yok" diyen Davutoğlu, neticeyi elde etmek için uygun zamanlamayı yapmaya çalıştıklarını söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması