Libya'da bir Türk öldü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 'Libya'da bir Türk vatandaşımız hayatını kaybetti' açıklamasında bulundu. Türk Hava Yollarının (THY) Libya'daki Türk vatandaşlarını getirmek için hazırladığı bir özel uçak daha İstanbul'dan Trablus'a gitti.

Libya'da bir Türk öldü
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.02.2011 - 09:39

Libya'da yaşanan olayların sonucunda bir Türk vatandaşı öldü. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Trablus yakınlarında Yunus Emre Çelik adlı Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini bildirdi. Libya'dan hava, deniz ve karayolundan şu ana itibariyle tahliye edilenlerin sayısının 5 bin 99 olarak açıklayan Davutoğlu, bundan sonra Libya'ya gidecek gemilerin Libya halkı için ilaç ve gıda taşıyacağını duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı'ndan düzenlenen basın toplantısında Ahmet Davutoğlu, dün akşam Libya'daki bir Türk vatandaşının can kaybına ilişkin bilgi aldıklarını belirtti. "Trablus yakınlarındaki bir şantiyede maalesef istenmeyen bir olay söz konusudur" diyen Davutoğlu, Yunus Emre Çelik adlı vatandaşının hayatını kaybettiğini açıkladı.
Ahmet Davutoğlu, Yunus Emre Çelik'in ölümünün dışında herhangi bir can kaybı veya ciddi yaralanmanın olmadığını da anlattı.

Bu arada, Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Libya'dan hava, deniz ve karayolu ile şimdiye kadar 5 bin 99 Türk vatandaşının tahliye edildiğini, dün gönderilen iki geminin ilkinin bu gece Marmaris'e ulaşacağını kaydetti.

Türkiye'nin Libya halkına da yardımda bulunacağını vurgulayan Davutoğlu, "Libyalı kardeşlerimize her türlü yardım yapacağız" dedi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bundan böyle Libya'ya gidecek olan gemilerin Libya halkı için ilaç ve gıda taşıyacağını da anlattı.

Öte yandan, Davutoğlu, şimdiye kadar 21 ülkenin Libya'daki vatandaşlarının tahliyesi konusunda Türkiye'ye resmen başvurduğunu belirtti. Türkiye'nin bu konuyu "insani" bir çaba olarak gördüğünü belirten Davutoğlu, diğer ülkelerin vatandaşları için imkanların el verdiği ölçüde başvurularını karşılamaya çalışacaklarını söyledi.

Bakan Davutoğlu, "Çok boyutlu bir meydan okuması ile karşı karşıyız ve bu tarihli dönüşümü yönlendirici ülkelerden birisi olarak hatayı yapmamız söz konusu olamaz. Doğru zamanlama ile doğru mesajlar vermek, doğru adımlar atmak ve doğru girişimlerde bulunmak öncelikli hedefimizdir" diyerek, Libya'daki çatışmaların başladığı andan itibaren her düzeyde çok yoğun bir faaliyet içinde olduklarını kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iki defa Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi ile telefonla iki defa görüştüğünü anımsatan Davutoğlu, Dışişleri'nde 24 saat çalışan bir Kriz Masası'nın kurulduğuna, Bakanlığın merkezindeki 400 diplomatının yüzde 20'sinin üç vardiya halinde kriz masasında çalıştığına işaret etti.

Dün gece Libya'ya gönderilen gemilerin her hareketini nerdeyse dakika dakika takip ettiklerine işaret eden Davutoğlu, kriz masasında her an 40 kişinin çalıştığına da dikkat çektikten sonra "Bütün kamuoyu şundan emin olması gerekir: Türk Cumhuriyeti devleti kendi vatandaşlarının geleceğini korumaya muktedirdir" dedi ve Türkiye'nin bölgede çıkan sorunlara yardım anlamıyla her an müdahale etme kapasitesine sahip olduğunu vurguladı.

Koordinasyon heyeti

Bakanlar düzeyinde bir Koordinasyon Heyeti'nin de Başbakan oluşturulduğunu anımsattı. Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan gibi bakanlarla koordinasyon içerisinde olduklarını, bu çabalara katkıda bulunan Bakanlık ve kurumlar arasında Sağlık Bakanlığı ve Genelkurmay'yı da saydı. Davutoğlu "Son derece verimli, çok iyi işleyen bir kriz mekanizması oldu" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın dün gece tahliye çalışmalarını bizzat izlediği de ifade eden Davutoğlu, son gemi Libya'dan ayrılıncaya dek çalışmaları takip ettiklerini anlattı.

"Cumhuriyet tarihinin en geniş kapsamlı tahliye"

Libya haritasını göstererek bu ülkelerdeki Türklerin çalıştığı şirketlerin şantiyelerinin yerlerini belirlediklerine dikkat çeken Davutoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinde en geniş kapsamlı tahliye çalışmasını yürütüyoruz" dedi.

Dün Libya'ya gönderilen iki gemiye alınan 3 bin kadar vatandaş ile birlikte Libya'dan şimdiye kadar toplam 5,099 Türk vatandaşının tahliye edildiğini açıklayan Davutoğlu, o kadar büyük bir tahliye gerçekleştirebilen başka bir ülkenin bulunmadığını vurguladı.
Davutoğlu'nun verdiği bilgiye göre, şu ana kadar Trablus'tan bin 420 kişi, Bingazi'den 429 kişi, İskenderiye'den 248 kişi tahliye edilip Türkiye'ye getirildi.

Davutoğlu, Libya'daki tahliye öncesi çalışmalara ilişkin de bilgi verirken bu ülkedeki görevli diplomatları olağanüstü çabalarından dolayı tebrik ederken tahliye edilen Türk vatandaşlarını, sergiledikleri olumlu tutum nedeniyle de teşekkür etti.

Libya'da "Herhangi bir güvenlik riski olmayan vatandaşların paniğe kapılmamasını" isteyen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, tahliye çalışmalarının önceliğe göre gerçekleştirildiğini kaydetti.

Gemi yolculuklarının 20 saat gibi bir uzun bir süre aldığı için sonraki tahliyelerde uçak yoluna ağırlık verileceğini de açıklayan Davutoğlu, Libya'daki Türk şirketleriyle temas halinde olduklarını belirterek, "Kimse, kendisinin sahipsiz olduğunu sanmasın" dedi.
Ahmet Davutoğlu, Türk hükümetinin tüm imkanlarını seferber ettiğini, Başbakan Erdoğan'ın bizzat çalışmalarını yönettiğini da söyledi.

Basın toplantısı sırasında Davutoğlu, uluslararası toplumdan duyarlılık göstermesi ve dayanışma içinde hareket etmesini isterken Türk hükümetinin, bu amaca yönelik temaslarını sürdüreceğini de ifade etti. Tahliye çalışmalarına ilişkin bazı eleştirilere değinen Davutoğlu, eleştirmenin medyanın hakkı olduğunu ancak bu konuda insaflı olmak gerektiğini de vurguladı.

Öte yandan Davutoğlu, basın toplantısı sırasında Türkiye'nin Libya'yı terk etmesinin söz konusu olmadığı mesajını da verdi. İki ülke arasında tarihi ve akrabalık bağlarına işaret eden Davutoğlu, Libya halkının kaderini kendi kaderi olarak gördüklerini vurgularken "Libya'yı terk etmiyoruz. Geçici bir tedbir alıyoruz. Hiç kimsenin şüphesi olmasın. Libyalı kardeşlerimizin müsterih olmalarını, Türkiye'ye güvenmelerini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Libya'da bazı Türklerin gözaltına alınıp alınmadığı sorulması üzerine bu konuda bazı söylentilerin olduğunu ancak kendilerine ulaşan somut bir bilgi bulunmadığını bildirdi. Bu arada, tahliye çalışmaları konusunda yardım talebiyle 21 ülkeden resmi başvuru alındı. Başvuruda bulunan ülkeler arasında Almanya, ABD, Avustralya, Çin, Kazakistan ve Ürdün gibi ülkelerin bulunduğu kaydedildi.

 

Bir uçak daha gitti

THY Basın Müşavirliğinden alınan bilgiye göre, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Dışişleri Bakanlığının talebi üzerine Libya'daki Türk vatandaşlarının tahliyesi için Atatürk Havalimanı'nda hazırlanan THY'ye ait TK 3695 sefer sayılı Airbus 330 tipi 250 yolcu kapasiteli özel uçak, saat 08.00'de Trablus'a hareket etti.
Bugün Trablus'a iki özel uçağın daha gönderilmesi planlanıyor.

 

Türk işçiler rehin tutuluyor

Libya'nın Jalu bölgesinde bulunan Türk işçilerin, paralarını alamayan yabancı işçiler tarafından 350 bin dolar karşılığında rehin tutulduğu öğrenildi.

Meammer Arabi firmasının Bingazi şehrine 600 kilometre mesafede bulunan Jalu şehrindeki şantiyesinde çalışan Türk işçiler, paralarını alamayan yabancı işçiler tarafından rehin tutuluyor. Meamer Arabi'nin, Arap firması olması dolayısıyla işçiler, Türk yetkililerin kendilerinden haberi olmamasından endişe ediyor. Bölgeyle iletişim zorlukla sağlanıyor. Meamer Arabi firmasında proje şefi olarak görev yapan inşaat mühendisi Yıldırım Öğünç, Türkiye'deki oğlu ile kurduğu telefon bağlantısında, bölgenin Bingazi'ye 600 km uzaklıkta olduğu için parayı temin edemediklerini ve bu yüzden işçileri tahliye edemediklerini bildirdi. Öğünç, Meamer Arabi firmasının yetkililerinin de olayların patlamısından bu yana ortada bulunmadıklarını kaydetti.

 

İlgili haberler için tıklayınız:

LONDRA'DAKİ LİBYALILAR SOKAKTA


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler