Libya'da muhalifler zafer sarhoşluğunda

Libya'da dün stratejik Ecdebiye kentinin kontrolünü yeniden ele geçiren muhaliflerin, batıya doğru ilerleyerek Ukeyla çevresine ulaştığı bildirildi. Libya'nın Ecdebiye kentinde yeniden kontrolü ele geçiren muhalifler, kentte kutlama yapıyor. Libya'da muhaliflerin, Bin Cevad bölgesinin kontrolünü de ele geçirdiği belirtildi. Muhalifler, Kaddafi'nin doğduğu Sirte kentine doğru ilerliyor.

Yayınlanma: 27.03.2011 - 10:11
Abone Ol google-news

El Cezire televizyonu muhaliflerin, Ecdebiye'nin yaklaşık 110 kilometre batısında yer alan ve Ras Lanuf'tan önceki son kasaba olan Ukeyla'ya ulaştığını duyurdu. Fransız haber ajansı AFP de muhaliflerin, ülkenin doğusunda bulunan Ras Lanuf kentindeki petrol terminalinin kontrolünü ele geçirdiğini belirtti.

 

Ecdebiye'de yeniden kontrolü ele alan muhalifler kutlama yapıyor

Libya'nın Ecdebiye kentinde yeniden kontrolü ele geçiren muhalifler, kentte kutlama yapıyor. Uluslararası koalisyon güçlerinin Muammer Kaddafi'ye bağlı birliklere karşı düzenlediği hava operasyonu ve muhalifler ile Kaddafi askerleri arasında 6 süren çatışmanın ardından Ecdebiye'de kontrol muhaliflerin eline geçmişti. Kentteki bazı evler ile bir cami ve hastanenin hasar gördüğü çatışmaların ardından, hastanedeki hasta ve yaralılar tahliye edilirken, kentin girişindeki cami kullanılamaz hale geldi.

Verdikleri kayıp ve yaralılara rağmen kentin yeniden kontrollerine geçmesini büyük coşku ile karşılayan muhalifler, Bingazi ile Ecdebiye arasında bulunan ve uçakların bombardımanı sonucu adeta küle dönen askeri araçların bulunduğu noktalara akın etti. Kaddafi birliklerine ait tank ve benzeri araçların üzerine çıkarak Libya bayrakları açan, zaferlerini rastgele havaya ateş ederek kutlayan muhalifler, Bingazi'den sonra Ecdebiye'de kontrolü ele geçirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Uluslararası koalisyon güçlerinin kendilerine verdiği destekten memnuniyet duyduklarını dile getiren muhalifler, çatışmaların devam ettiği Brega kentinde de kontrolü ele geçirmek için amansız bir savaş verdiklerini belirtti. Muhalifler, çatışmalar sırasında tutsak alınan ve Kaddafi'nin paralı askerleri olduğu iddia edilen çok sayıda kişiyi de Bingazi'ye getirerek, meydanda halka ve basın mensuplarına gösterdi. Esir askerlerin Kızılhaç örgütüne teslim edileceği bildirildi. Öte yandan, Ecdebiye'deki çatışmalarda öldürülen Kaddafi'ye bağlı 27 askerin cenazesi de basın mensuplarına gösterildikten sonra kent mezarlığında gömüldü.

 

Muhalifler Bin Cevad'ın kontrolünü ele geçirdi

Libya'da muhaliflerin, Bin Cevad bölgesinin kontrolünü de ele geçirdiği belirtildi. Bölgedeki AFP muhabiri, muhaliflerin Ras Lanuf kentinin batısındaki Bin Cevad'ın kontrolünü ele geçirdiğini aktardı. Ecdebiye ve Brega kentlerinin kontrolünü dün ele geçiren muhalifler, bugün de hızla Libya lideri Muammer Kaddafi'nin doğduğu Sirte kentine doğru ilerliyor.

 

Muhalifler Ras Lanuf'u da ele geçirdi

Libya'da muhaliflerin Brega'nın ardından diğer bir petrol kenti olan Ras Lanuf'un da kontrolünü ele geçirdiği bildirildi. Ras Lanuf'u ele geçiren muhaliflerin, Trablus yönünde batıya doğru ilerlediği kaydedildi.

 

Misrata'da çatışma sona erdi

 Libya'nın Misrata kentinde Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı birliklerle muhalifler arasında çıkan çatışmanın sona erdiği bildirildi.Muhalif bir görgü tanığı, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, bütün gün süren çatışmanın sona erdiğini, kentin batı yakasında ''sadece küçük bir bölgeyle birkaç sokağın kontrolünün'' Kaddafi güçlerinin elinde olduğunu söyledi. Muhammed isimli görgü tanığı, ''Kentin yüzde 99'unun kontrolü bizde'' açıklamasını yaptı.
 

 

Muhalifler, bir haftadan kısa süre sonra petrol ihraç etmeyi planlıyor

Libya'da muhalifler, bir haftadan kısa sürede petrol ihraç etmeyi planlıyor. Muhaliflerin ekonomi, maliye ve petrolden sorumlu temsilcisi Ali Tarhuni, kontrolü ele geçirdikleri bölgelerde günde yaklaşık 100 bin ile 130 bin varil petrol ürettiklerini, üretim hızını kolayca artırarak 300 bin varile çıkarabileceklerini belirtti. Tarhuni, Bingazi kentinde düzenlediği basın toplantısında, Katar ile anlaşma imzalandığını, bir haftadan kısa sürede petrol ihracının başlamasını beklediklerini söyledi.

 

Fransız savaş uçakları, tankları ve cephenelikleri bombaladı

Fransız savaş uçaklarının, Libya'nın Misrata ve Zintan bölgelerine düzenlediği hava operasyonları bugün de devam etti. Fransız Genelkurmay Başkanlığı, savaş uçaklarının Libya ordusuna ait tanklar ve cephaneliklerde büyük tahribata yol açtığını açıkladı.

 

Libya televizyonu: Sirte'de hava saldırıları düzenleniyor

Libya'nın Misrata kentinde Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı birliklerin düzenlediği havan topu saldırısında 8 kişinin öldüğü bildirildi. Bir görgü tanığı, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, Misrata'ya batıdan ilerlemeye çalışan Kaddafi birliklerinin düzenlediği havan topu saldırısında 8 kişinin öldüğünü, 24 kişinin de yaralandığını söylediler.

Libya devlet televizyonu da koalisyon güçlerinin, Kaddafi'nin memleketi ve kalesi olan Sirte'ye ilk kez hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. Yabancı gazeteciler de kentte uçak ve patlama seslerinin duyulduğunu bildirdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler