Limon üreticisinin rekolte endişesi

Türkiye'nin toplam limon üretiminin yüzde 70'inin gerçekleştiği Mersin'de, hasat mevsimi tamamlanmasına rağmen birçok ürünün dalda kalması ve bazı ağaçların da şimdiden çiçek açmaya başlaması nedeniyle gelecek yılın rekoltesinde kayıpların yaşanmasının beklendiği bildirildi.

Yayınlanma: 11.04.2011 - 08:19
Abone Ol google-news

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel,Mersin'de geçen yıllarda 900 bin ton civarında olan rekoltenin bu yıl 1 milyon tonun üzerine çıkmasıyla üreticinin sevinç yaşadığını, ancak bu sevince düşük fiyatların gölge düşürdüğünü söyledi.

Son haftalarda limonun 30 kuruştan satılabildiğini, şimdilerde ise ürünün kavun büyüklüğüne ulaşmasıyla alıcı bulmakta güçlük çekildiğini ifade eden Gökçel, ''Yani ürünün büyük bir kısmı dalda kaldı. Üretici geçen yıllarda olduğu gibi yine zararla karşı karşıya'' dedi.

Normal şartlarda şubat ayı sonu itibariyle hasadın tamamlanması gerektiğini anlatan Gökçel, şöyle devam etti:

''Hasat mevsiminin tamamlanmasının ardından 1.5 ay geçti ancak, halen ürünün yarısı dalda. Limonlardaki kalite kaybı, ihracatımızı engelledi. Şimdilerde de limon kavun büyüklüğüne ulaştı ve iç piyasa için bile alıcı bulunamaz duruma düştük. Limonların dalında kalmasına üzülürken, bir de ağaçlar yeniden çiçek açmaya başladı. Bu durum önümüzdeki yılın rekoltesini olumsuz etkileyecek. Gelecek yıl yüzde 20'den daha fazla rekolte kaybımız gündeme gelir.''
 

Üretim politikası

Gökçel, 4-5 yıldır sürdürdüğü görevi boyunca hemen her platformda narenciye üreticisinin sıkıntılarının giderilmesi için gereken üretim ve ihracat politikasını dile getirdiğini hatırlattı.
''Ancak nedense bir türlü feryadımıza kulak veren olmadı'' diyen Gökçel, şunları kaydetti:

''Üretim ve ihracat politikası kapsamında, ihracat priminin önceden belirlenmesi, üretimin önceden hesaplanması ve ürünün ucuz fiyattan sofraya ulaştırılması için gereken adımların belirlenmesi gerekir. Şimdiye kadar bunları biz söyledik, biz dinledik. Artık birileri çıkıp, üreticisinin sıkıntısını, isteğini dinlemeli. Aksi taktirde, bugünün yaşanan sıkıntılar, geçmişte olduğu gibi yaşanmaya devam edecek. Her yıl hasat dönemine yakın zamanlarda belirlenen strateji ile narenciyecinin ayakta kalabilmesi mümkün değil. Artık üretici ne kadar sabreder bilmiyorum. Ama narenciye üreticisinin sıkıntısı çözülmezse, insanlar yavaş yavaş narenciye bahçelerini terk eder.''

İmkanı olanlar, limonu 'yatağa' aldı

Silifke Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Şahap Şimşekli ise fiyatların maliyetlerini dahi karşılamaması nedeniyle bazı üreticilerin ürünlerini dalında bırakmak zorunda kaldığını, imkanı olanların ise toplatıp yatağa aldıklarını belirtti.

Limon fiyatlarının bu yıl çok düşük olmasının ihracatta yapılan yanlışlıklardan kaynaklandığını iddia eden Şimşekli, ''Hasadı ilk yapılan Enter Donat limonunu ihracatçı, 1,20 liranın üzerinde bir fiyattan aldı. Bu limonlar da tam sulanmadan kesilip ihracat edildi. Limonlar tam sulanmadığı için limonu alan ülkeler ikinci talepte bulunmadılar. Ayrıca gönderilen limonların büyük bir bölümü de geri geldi. Durum böyle olunca bu yıl limon ihracatı yapılamadı. Bu da üreticilerimizi zor durumda bıraktı'' dedi.

Ağaçların yeni meyve dönemi için çiçek açmaya başladığını ifade eden Şimşekli, dalında kalan limonların yeni dönemde verimi olumsuz etkileyeceğini de kaydetti.

Yatağa alınan limonların da ne olacağı belli olmadığını ifade eden Şimşekli, ''Eğer fiyatlar yükselmezse bu yıl limon üreticileri borçlandığı için zor günler yaşayacak'' dedi.
Daldaki limonda ciddi oranda kalite kaybı yaşanacağını anlatan Şimşekli, ''Çünkü bu ürünleri ihracatta değerlendiremeyiz. Üretilebilecek tek çözüm yolu ise iç tüketimi artırmak. Kısa vadede ürünün ucuz fiyattan tüketiciye ulaştırılması gerekiyor. Bu çözümü tek başına üretici uygulayamaz. Bu nedenle nakliye ücretlerinin ve vergi yükünün düşürülmesi için acil harekete geçilmeli'' diye konuştu.

Limon ağaçlarına şu günlerde bakım yapılması gerektiğini bildiren Şimşekli, şunları kaydetti:

''Ancak üreticilerimiz ürünlerini satamayıp zarar ettiği için bakım yaptıramıyor. Bu da gelecek yılların sıkıntısı olarak karşımıza çıkacak. Çünkü bakım yapılamazsa kaliteli ürün elde edilemez. Bu hem üreticimizi, hem ihracatçıyı sıkıntıya sokacaktır. Birliğimiz Silifke'de narenciye konsantresi tesisi kurmak için tesis yapan firmalarla görüşmeler yapıyor. Olumlu sonuç alınıp tesis kurulması halinde de ürünlerimiz daha yüksek fiyatlarla değerlendirilecektir.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler