Litvanya ekonomisi 12.6 daraldı

Litvanya ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 12,6 daraldı. Böylece, ülkede verilerin tutulmaya başlandığı 1995 yılından bu yana ilk kez gayri safi yurtiçi hasıla bu ölçüde küçülmüş oldu.

Yayınlanma: 29.04.2009 - 10:36
Abone Ol google-news

Yılın ilk çeyreğinde yüzde 12,6 daralan, 2004 yılındaAvrupa Birliği'ne katılan Litvanya, geçen yılın tamamında ise yüzde 10,5 daraldı.

Düşüşte, gerileyen sanayi üretimi, ihraç mallara olan talebin düşmesi ve kredi yoksunluğu etkili oldu.

SEB Bank ekonomisti Gitanas Nauseda, ''Ekonomimiz kara deliğe doğru gidiyor ve yakın gelecekte olumlu bir işaret görmüyorum'' dedi.

Litvanya Başbakanı Andrius Kubilius ise gelecek yıl gayri safi yurtiçi hasılada daha az düşüş olmasını umduklarını belirterek, ''Veya en azından büyümede istikrar olmasını umuyoruz ve sonra 2011'de büyümeye geçmeliyiz'' diye konuştu.

Litvanya ekonomisi, bugüne kadar küresel durgunluktan en çok etkilenen ülke olarak biliniyor. Ülke, 2007 yılında yüzde 8,9, geçen yıl ise yavaşlayarak yüzde 3 büyümüştü.

Ekonomistler, Litvanya ekonomisindeki daralmanın büyüklüğünün, AB üyesi diğer iki Baltık ülkesi Letonya ve Estonya'nın da yüzde 10'dan fazla küçüleceğine işaret ettiğini belirtiyorlar.

Estonya Merkez Bankası, bu yıl ülkenin yüzde 12, Letonya Ekonomi Bakanlığı ise yüzde 15 daralmasını bekliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler