Lizbon Zirvesi tartışmaları bitmiyor

EUObserver, "AB-NATO ilişkileri konusunda Türkiye'nin öncülüğündeki 'uzun' ve 'yoğun' tartışma, Lizbon'daki zirvede askeri ittifak için yeni Stratejik Konseyi'nin nihai dili konusunda anlaşma sağlanmasında başlıca engel oldu. Ankara, AB'nin güvenlik konularındaki karar mekanizmasında daha fazla rolü olmaması halinde ödünç vermeye isteksizdi" diye yazdı.

Lizbon Zirvesi tartışmaları bitmiyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.11.2010 - 12:09

AB konularında uzmanlaşmış EUObserver, Lizbon Zirvesi'nde AB-NATO ilişkilerine dair "yoğun" tartışmaların yaşandığını belirterek "AB-NATO ilişkileri konusunda Türkiye'nin öncülüğündeki 'uzun' ve 'yoğun' tartışma, Lizbon'daki zirvede askeri ittifak için yeni Stratejik Konseyi'nin nihai dili konusunda anlaşma sağlanmasında başlıca engel oldu. Ankara, AB'nin güvenlik konularındaki karar mekanizmasında daha fazla rolü olmaması halinde ödünç vermeye isteksizdi" diye yazdı. NATO-AB çıkmazının temelinde Kıbrıs sorununun bulunduğuna işaret edildiği geniş haberde "NATO diplomatlarına göre, Türk heyeti, AB-NATO ilişkilerinin amacının ne olmasına dair vizyondan çok sorunlara odaklamak istiyordu" denildi.
 

'Daha önce söz verilmeyen herhangi bir şey talep etmedik'

"Stratejik Konsepti"nin AB-NATO ilişkilerine dair bölümünün nihai ifadeleri ile ilgili müzakerelerin çok uzun sürdüğünü, Cuma akşamı yemekte de tartışıldığını kaydeden EUObserver'e konuşan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal ise, "Gerçekten yemekte çok uzun bir tartışma oldu. Ancak bizler, daha önce söz verilmeyen herhangi bir şey talep etmedik" dedi. Ünal şöyle devam etti: "NATO-AB işbirliği bir gerekliliktir ve bunun iyileşmesini tamamen destekliyoruz ancak sadece açık ve şeffaf bir hukuki çerçevede. AB'den daha çok istişare ve şeffaflık istiyoruz." Haberde Türkiye'nin EDA üyeliğinin Rumlar tarafından bloke edildiğine dikkat çekildikten sonra Selçuk Ünal'ın EDA üyeliği için sarf ettiği, "Bu bir Türk talebi değil, AB'nin bir sözüdür" ifadeleri de yansıtıldı.
 

'Türkiye ortak dış ve güvenlik politikasında istişare istiyor'

"Ankara açısından AB-NATO işbirliğinde Rumların adadaki barışma konusunda adım atıncaya veya Türkiye'nin EDA üyeliğine itirazlarını kaldırıncaya dek ilerlemenin olamayacağı"nı da yazan EUObserver, Türkiye'nin bir süre önce varlığına son verilen Batı Avrupa Birliği'nin üyesi olduğuna işaret ederek, "Türkiye aynı zamanda AB'nin ortak dış ve güvenlik politikası konusunda da istişareler istiyor" dedi. Haberde Batı Avrupa Birliği'nin feshedilmesi ile Türkiye'nin herhangi bir istişare formatının dışında kaldığına dikkat çekildikten sonra "AB yetkilileri, Ankara'nın talep ettiği gibi, Türkiye'nin AB askeri misyonlarının siyasi planlanmasında söz sahibi olmasını tasavvur etmenin 'imkansız' olduğunu söylediler."
 

'Rumların NATO toplantılarına katılma talebini Türkiye reddetti'

"Stratejik Konsept"
in nihai metninde NATO liderlerinin, AB üyesi olmayan müttefiklerin ortak güvenliğe ilişkin meydan okumaların ele alınmasına "önemli katkıları"na vurgulandığına işaret edilen haberde "Rum Kesimi'nin NATO toplantılarına katılma talebinin Türkiye tarafından "tamamen mantıksız" olarak geri çevrildiğine de dikkat çekildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler