Maden işçileri iş bıraktı

Zonguldak'ta, maaşlarının düzenli ödenmediği ve iş koşullarının iyi olmadığı gerekçesiyle iş bırakma eylemi başlatan taşeron firmada galeri açma işini yürüten madenciler, Madenci Anıtı'nda basın açıklaması yaptı, işvereni protesto etti.

Maden işçileri iş bıraktı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.06.2011 - 19:00

Madenci Anıtı'nda toplanan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında galeri açma işini yürüten taşeron firmanın işçileri ve aileleri, çeşitli sloganlar atarak işvereni protesto ettiler.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, burada yaptığı konuşmada, sendika olarak geçen yıllarda maden ocaklarında hazırlık işini kurumun kendisinin yapması gerektiğini düzenledikleri miting ve yaptıkları toplantılarla dile getirdiklerini anımsattı.

GMİS'in, taşeronlaşma başladığında iş sağlığı ve güvencesi, sosyal hakların olmayacağını, iş yerlerinde tehlike olacağını, kurumun kar değil, zarar edeceğini söylediğini vurgulayan Sarıçam, şöyle devam etti:
''Maden ocaklarında hazırlık işi yapan taşeron firmalar Star ve Yapıtek'te olanları gördük. GMİS yıllar önce bunu söyledi, bugün haklılığımız ortaya çıktı. Zonguldak'ta siyaset yapanlara sesleniyor, uyarıyoruz. Gelin TTK'daki taşeronları bir daha gözden geçirin. Muhalefet yapanlara da sesleniyoruz. Sendikanın ve emekçinin arkasında olun, sesiniz çıkmıyor. Yetkilileri uyarıyoruz, kimse suçu sendikanın üzerine atmasın, çünkü Zonguldak'ta görev yapan herkes bundan sorumludur. TTK yetkilileri uyarıyoruz; yaptığınız sözleşmenin, protokolün arkasında durun, görevinizi biz hatırlatmayalım. İnsanları sokağa döküyor, mağdur ediyorsunuz. Uyarılarımızı dikkate almazsanız, yakanıza yapışmasını biliriz. Star çalışanlarının arkasında olduğumuzu, haklarını sonuna kadar arayacağımızı bilmenizi istiyoruz.''

Star İnşaat İşçi Temsilcisi Mustafa Altun da maden ocağının eksi 560 ve eksi 630 kodunda galeri işini yürüttüklerini söyledi.

2004'ten itibaren ücretlerine zam yapılmaması ve diğer sosyal hakları gasp edilmesinden dolayı mağdur olduklarını, seslerine kulak verilmesi, mağduriyetlerinin giderilmesi için de iş bırakma eylemi başlattıklarını anlatan Altun, şöyle konuştu:
''Bu saate kadar sorunun çözümü için kimse bir adım atmamıştır. Bizden işe başlamamız beklenmekte, aksi takdirde toplu işten atılmakla tehdit edilmekteyiz. Tehditlere boyun eğmeyeceğiz, haklarımız verilene kadar eyleme devam etmekte kararlı olduğumuzu işverene ve kamuoyuna açıkça ilan ediyoruz. Bizler yasal olmayan hiçbir yola başvurmadık. Hakkımızı yasaların bize sunduğu imkanlar çerçevesinde aramaya çalıştık. TTK'nın geleceği bu yürüttüğümüz bu hazırlık işlerinin ilerlemesine, devam etmesine bağlıdır. Çünkü hazırlık işleri olmadan kömür üretiminin olmayacağı gerçeğini tekrar hatırlatmak istiyoruz. Sorumluluk sahibi herkesi göreve davet ediyoruz. Devlete inancı ve saygısını asla kaybetmeyen bizler, gidecek başka kapımız olmadığından devletimize sığınıyor, bize sahip çıkmasını istiyoruz. En kısa zamanda çözüm bulunup iş barışı sağlanmadığı takdirde eylemimizin boyutunu değiştirip gerek gördüğümüz takdirde bunu açlık grevine dönüştüreceğimizi ilan ediyoruz.''

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında galeri açma işini yürüten taşeron firmanın işçileri, maaşlarının düzenli ödenmemesi ve iş koşullarının iyi olmadığı gerekçesiyle geçen hafta iş bırakma eylemi başlatmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler