Madenciler Günü'nde Almanya'dan kritik karar

Avrupa’nın en büyük ekonomik gücü Almanya, iklim değişikliğiyle mücadele adına, karbon salımını 2020 itibarıyla azaltmak için kolları sıvadı.

Yayınlanma: 04.12.2014 - 15:08
Abone Ol google-news

Angela Merkel hükümeti, bugünden 2020’ye dek karbon salımını 62-78 milyon ton arasında düşürmeye yönelik bir planı kabul etti. Plan uyarınca, Almanya, elektrik üretiminin baş kaynağı, ama karbon salımının üçte birinin müsebbibi olan kömüre bağımlılığını azaltacak. 

Dörtte bir katkı kömürden
 
2011’de Fukuşima felaketi karşısında nükleer enerjiyi 10 yıl içinde terk etme kararı alan Almanya, ortaya çıkan enerji açığını kömürle kapatıyor. Ama kömüre de yavaş yavaş veda edilecek. Elektrik sektörü plana, termik santrallardan karbon salımını 22 milyon ton daha azaltarak katkı verecek. Bu, şirketler açısından en eski ve en çok kirleten 8 termik santralın kapatılması ya da karbon salımı azaltımının tüm tesislere dağıtılması anlamına gelecek. 
 
Ancak plan, Yeşiller partisi ile çevrecilerin kömürün tümüyle terk edilmesi taleplerinin çok gerisinde kalıyor. Dün Berlin’de başbakanlık önünde kara dumanlar tüten bir gösteri düzenleyen çevreciler, “İklimi korumak için kömürü terk et” diye bağırdı. 
 
Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel ise “Aynı anda hem nükleerden, hem kömürden çıkamayız” savunmasını yaptı. Gabriel, maden ve santrallarda işten çıkarılacaklara da dikkat çekti. Bununla birlikte elektriğin yüzde 45’ini termik santrallardan karşılayan Almanya, güneş ve rüzgâr enerjisinin şimdiki yüzde 25’lik oranını 2025’te yüzde 45’e çıkarmayı amaçlıyor. 
 
Enerji tasarrufundan medet
 
2020’de 1990’daki karbon salımı oranından yüzde 40 indirim sözü vermiş olan Almanya, bugünkü hızıyla hedefinin 7 puan gerisinde kalma yolunda. Bunu önlemeye yönelik planda, en büyük katkının enerji verimliliğinden sağlanması umuluyor. Binaların ısıtma ve sıcak su sistemlerinin yenilenmesi için 40 milyar Avro’luk yatırıma vergi indirimi sunarak enerji tüketimini 25-30 milyon ton azaltmayı hedefliyor. Ulaşım sektörü de kamyon ve diğer ağır taşıtlara yönelik vergilerin artırılmasıyla plana 7-10 ton azaltmayla katkı verecek.
 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler