Madencilere 'müdahale' sürüyor!

Güney Afrika'da polis, grev yapan madencilere göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve ses bombasıyla müdahale etti.

Yayınlanma: 27.10.2012 - 14:43
Abone Ol google-news

Ülkenin kuzeybatısında platin madenlerinin bulunduğu Rustenburg kentindeki statta, bir mitingi önlemek isteyen göstericilere müdahale edildiği bildirildi.

Müdahalenin Güney Afrika Sendikaları Konfederasyonu'nun (COSATU) düzenlediği miting sırasında yapıldığı, polisin 300 göstericiyi stattan çıkardığı ve girişi zırhlı araçlarla kapattığı bildirildi.

Öfkeli madencilerin sendikaların tişörtlerini yaktığı da görüldü.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Protesto gösterileri, COSATU'ya bağlı Ulusal Maden İşçileri Sendikası'nın (NUM) Amplats'ın işten çıkardığı 12 bin işçiyi tekrar işe alma konusunda anlaşma sağlandığını duyurmasının ertesi günü yapıldı.

Grev yapan madenciler anlaşmayı radyodan duyduklarını ve kendilerine danışılmadığını ifade etti.

Geçen haftaki olayların gerginliği sürüyor

Londra merkezli Lonmin şirketi tarafından işletilen Marikana bölgesindeki platin madeninde ücretlerinin arttırılması için grev yapan işçilere geçen hafta polisin ateş açması sonucu 30 işçi ölmüştü.

Güney Afrika hükümeti ile yakın ilişkileri olan COSATU, polis ve göstericiler arasındaki çatışmadan sonra NUM'a destek vermişti.

''Grevi yasadışı'' ilan eden NUM'ın sadece daha yüksek ücret alan işçileri örgütlemesinden doğan rahatsızlıklar nedeniyle işçiler Maden ve İnşaat İşçileri Sendikası'na (AMCU) üye olmaya başlamıştı.

İki sendika üyeleri arasında geçtiğimiz Şubat'tan bu yana gerilim hakim.

Lonmin dünyanın en büyük üçüncü platin şirketi ve Marikana'daki madenler Güney Afrika'daki üretimin yüzde 96'sını oluşturuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler