'Mafya, tarikat, cemaat adaleti geliyor'

Ege ve Marmara bölgesinde örgütlü 12 baro, Türk hukuk sistemine çok hukukluluğu, mafya, tarikat, cemaat 'adaletini' sokacak, kadılık sistemini getirecek, yurttaşların hak ve hukukunu adalete yabancı unsurların insafına ve keyfiliğine teslim edecek, arabuluculuk yasa tasarısına karşı olduklarını açıkladı.

'Mafya, tarikat, cemaat adaleti geliyor'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.12.2011 - 16:50

İstanbul Barosu ev sahipliğinde biraraya gelen Aydın, Balıkesir, Bilecik, Çanakkale, Denizli, Edirne, İzmir, Kocaeli, Muğla, Tekirdağ, Uşak baro başkanları, Avukatlık Yasası’nda yapılacak değişiklikleri ve son günlerde tarşılmaya başlanan Arabuluculuk Yasa Tasarısı’nı değerlendirdi. Değerlendirme sonunda ortak bir bildiri yayımlandı. Bildiride, Arabulucuk yasa tasarısına karşı tüm avukatlara ve barolara duyarlılık çağrısı yapılarak “Yargının hızlandırılması için gündeme gelmesi gereken çok daha önemli düzenlemeler varken arabuluculuk dayatmasının açıklanabilir bir yanı yoktur” denildi.

Bildiride, Avukatlık Kanunu’nun aceleye getirilmeye çalışıldığı belirtilerek bu konuda zaman sınırlaması dayatılmasının kabul edilemez olduğu kaydedildi. Mevcut 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nda var olan birikimin ve kazanılmış hakların yeni bir temel kanun düzenlemesiyle yitirilmesi endişesi taşındığına vurgu yapılarak “Bu nedenle ‘yeni’ bir Avukatlık Kanunu’ndan yana değiliz. Bunun yerine, mevcut hakların korunmasının yanında, bu kanunda var olan stajdan sonra sınav ile avukatlığa kabul hükmünün Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesiyle doğan boşluğun giderilmesi, savunma mesleğinin zorunlu ihtiyaçları ile zorunlu avukatlık gibi bazı ek düzenlemelerin yapılması ile yetinilmesinin daha yerinde olacağını belirtiyoruz” denildi. Avukatlık Kanunu’nda yapılacak yeni düzenlemelerin baroların toplumsal ve sosyal muhalefet rolünü etkisizleştireceği uyarısı yapıldı.

Yaş sınırı

Bildiride serbest bir meslek olan avukatlığa 65 yaş sınırlaması getirilmesinin de kabul edilemez olduğu vurgulandı. Yabancı avukatların Türkiye’de çalışma yolunun açılması ile ilgili ise “Bu avukatlık mesleğini küresel sermayenin hizmetine sunmak anlamını taşır. Aynı şekilde kamu hizmeti niteliği taşıyan avukatlık mesleğinin ticari şirket yapılandırılmasına kavuşturularak ve şubeler açılmasına olanak tanımak yoluyla salt ticari bir faaliyete dönüştürülmesi uygun değildir” değerlendirmesi yapıldı.

Keyfi tutuklamalar

“Avukatların savunma görevini etkili biçimde yerine getirmesinin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır” denilen bildiride, bazı yargılamalarda avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunulması, çok sayıda celseden men edilmesi, savunma hakkının belirli bir süre ile kısıtlanması, keyfi olarak tutuklanmaları gibi hukuk dışı uygulamalar kınandı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler