Mahkeme araştıracak
Birinci Ergenekon davasının bakan mahkeme, Danıştay ve Cumhuriyet’e saldırı dosyasından sanık Tekin Irşi’nin “5 Mayıs 2006’da Cumhuriyet Gazetesi’ne bomba attıktan sonra polis beni takip ediyordu” iddiasını araştıracak.
Mahkeme heyeti, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden Danıştay dosyası sanıkları Irşi, Alparslan Arslan, Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır hakkında 5 Mayıs 2006 tarihinden Danıştay’a silahlı baskının gerçekleştirildiği 17 Mayıs 2006 tarihlerine kadar herhangi bir fiziki veya teknik takip yapılıp yapılmadığını soracak.
Danıştay’a silahlı baskın ve Cumhuriyet Gazetesi’ne bombalı saldırı dosyasıyla birleşik Birinci Ergenekon davasının önceki gün geç saatlere kadar süren duruşmasında ara kararlar davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkeme heyeti Başkan Hasan Hüseyin Özese tarafından açıklandı. Alparslan Arslan’ın rahatsızlığının “kimyasal ilaçlar verilmesi nedeniyle oluştuğu” iddiasıyla Adli Tıp Kurumu’na yazı yazan heyet, “kan ve kıl örneklerinin alınması için genel anestezi yapılması gerektiğinin” bildirilmesi üzerine bu işlemden vazgeçti.
Mahkeme heyeti, Veli Küçük’ün kızı ve avukatı Zeynep Küçük’ün talebini kabul ederek Alparslan Arslan’ın 11 Mayıs 2006 tarihinde bomba attıktan sonra aradığı üç kişiden biri olan Hamdi Öztürk adlı bir kişin kullandığını iddia ettiği 0537 ... .. .. numaralı cep telefonunun abone bilgilerinin istenmesini kararlaştırdı. Heyet, bu cep telefonunun 2000 yılından başlamak üzere baz istasyonlarını, arayan ve aranan numaraları gösteren raporun (HTS) gönderilmesi için İletişim Hizmetleri Müdürlüğü’ne yazı yazacak. Heyet, tarikat şeyhi olduğu ve Alparslan Arslan’ı etkilediği iddia edilen tutuksuz sanık Salih Kurter’in sağlık durumunun polis aracılığıyla araştırılmasına, sağlık durumunun elverişli olduğunun tespiti halinde duruşmada hazır edilmesinin istenmesine karar verdi.
Mühimmata inceleme
Heyet, iddianameye konu olan silah ve mühimmat ile ilgili olarak, bilirkişi incelemesi yaptırmak üzere Hakim Hüsnü Çalmuk’a yetki verdi. Tutuklu sanık Muzaffer Tekin’in ve iddia makamının talebini kabul ederek tutuklu bulunan tüm sanıkları ziyaret eden kişilerin listesini ve sanıkların birbirlerini yazdıkları mektupların kayıtlarnın gönderilmesi için bugüne kadar kaldıkları cezaevlerinin yönetimlerine yazı yazılmasını kararlaştırıldı.
İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in 141. celsedeki konuşmasıyla ilgili Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına ve duruşma tutanaklarının gönderilmesine karar verildi. Bugüne kadar savunmasını vermeyen tutuksuz sanık, Hrant Dink cinayeti davasında bir süre sanık Yasin Hayal’in avukatlığını yapan Fuat Turgut,
duruşma günü zorla getirtilecek. Dava ile birleştirilen Vatansever Kuvvetler Güçbirliği Hareketi davası sanığı Taner Ünal ve tutuklu olduğu anlaşılan Ahmet Cinali’nin duruşmada hazır edilmesi için avukatlarına yazı yazılmasına karar verdi.
Başka bir suçtan hükümlü Selim Akkurt’u tahliye kararı verilmesinin ardından davada 23 tutuklu sanık kaldı. Dava 17 Mayıs tarihine ertelendi. Gazetemiz yazarı Mustafa Balbay’ın da yargılandığı İkinci Ergenekon davasına ise 3 Mayıs’ta devam edilecek.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama