Mahkemeden rakamlarla Ergenekon

Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın bilançosunu çıkardı.

Mahkemeden rakamlarla Ergenekon
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.01.2013 - 10:02

Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 4 yıla yakın süredir tutuklu bulunan CHP İzmir Milletvekili ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay, ağır hastalıklarıyla mücadele eden Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu’nun da aralarında bulunduğu 67 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Mahkeme 151 tanığın 120 duruşmada dinlenildiğine, bunun 10 yıllık yargılamaya tekabül ettiğine dikkat çekti.  Mahkeme İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Mahkeme dünkü duruşma sonuna verdiği kararda 4 yıllık davanın bilançosunu çıkararak bundan sonra tanık dinlenilmeyeceğine hükmetti. Mahkeme, Kültür Bakanlığı’nın iki sanıkta tarihi eser bulunduğunu gerekçe göstererek bulunduğu katılma talebini kabul etti. Dava 18 Şubat 2013 tarihine ertelendi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, dünkü 275. duruşmaya saat 11.00’den 15.00’e kadar ara verdikten sonra kararlarını açıkladı. Mahkeme 26 maddelik ara kararının 18. maddesinde davanın bugüne kadarki seyrine ilişkin rakamlar verdi. Mahkeme heyeti duruşmaların 20 Ekim 2008 tarihinde başladığı, istisnasız her duruşmada sesli ve görüntülü kayıt yapıldığı, 4 yıl 2 ayı aşan süre içerisinde birleşen dosyalar dahil 576 duruşma yapıldığını kaydetti. Mahkeme karaında duruşma tutanaklarının 39 binden fazla sayfa oluştuğu, 7 bin 10 civarında ara karar verildiğini sıraladı. Mahkeme kararında, sanıklara ait olduğu değerlendirilen cep telefonlarının HTS raporlarının getirtildiğini,  ayrıca 100’den  fazla  naip hakim incelemesi yaptırılarak değişik konularda raporlar aldırıldığını anlattı.

 

2 bin 500 yüz klasör

Heyet,  sanıklardan elde edilen dijital verilere ilişkin tüm  inceleme raporlarının dosya içerisine konulduğuna, asıl ve birleşen dosyalardaki delillere ilişkin ek klasör sayısının bin 331 olduğuna, yargılama sırasında değişik mahkemelerden, kurum ve kuruluşlardan istenilen delillere  delillere ilişkin klasör sayısının bin 207 olduğuna ve toplam klasör sayısının  2 bin 538’e ulaştığına dikkat çekti.

 

Tanıklar

Mahkeme sanık ve avukatların toplam  835 tanığın dinlenmesini talep ettiğini, bunlardan 57 tanığın “maddi gerçeğin ortaya çıkmasına katkı sağlayacağı” değerlendirilerek dinlenildiğini belirtti. Mahkeme 120 celse boyunca tanık dinlenildiğini vurguladı.

Haftanın 4 günü duruşma yapıldığı ve  her celsenin gün boyu devam ettiğine dikkat çeken mahkeme kararında “dinlenen tanık beyanlarının  10 bin 839 sayfaya ulaştığı” değerlendirmesini yaptı.

Kararda “Toplamda 151 tanığın bugüne kadar dinlenmiş olduğu, görüldüğü üzere, dinlenen toplam 151 tanıktan 57 tanığın (oransal olarak yüzde37.7’sinin) sanık ve müdafilerinin dinlenmesini istediği tanıkların oluşturduğu” ifadelerine yer verildi.

 

Atasagun ve Tayyar’dan vazgeçildi

Anlatılan konulara gözüne alan mahkeme, tanık dinletme isteklerinin doğrudan reddedilmediği, taleplerin önemli bir kısmının karşılandığına dikkat çekti. Mahkeme kararında 151 tanığın dinlenilmesinin yeterli olduğuna, dinlenilmesi istenen bir kısım kişiler ve dinlenecekleri konular bakımından, taleplerin gayri ciddi ve kısmen davayı uzatma amaçlı olduğuna hükmetti. Mahkeme dinlenilmesine karar verilen aralarında eski MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun, AKP Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar’ın da bulunduğu kişilerin tanık olarak dinlenilmesinden vazgeçti.

Mahkeme tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını “Atılı suçları işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu, adli kontrol tedbiri uygulanmasının yetersiz kalacağı” gerekçeleriyle kararlaştırdı.

 

Kocasakal’a suç duyurusu

Kararda, 13 Aralık 2012 tarihli oturumda duruşmaya ara verildiği sırada İstanbul Barosu Başkanı Avukat  Ümit Kocasakal’ın, salon kayıt görevlisine hitaben kayıt cihazlarının olduğu kürsüye dönerek “Kayıt alıyor diye söylüyorum. Görevleri arasında burada konuşulanları oraya ispiyonlamak yok. Biz onlarla daha sonra görüşeceğiz, hesaplaşacağız” şeklinde beyanda bulunduğunu anımsatarak  gereğinin takdir ve ifası için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.

 

Hilmioğlu’nun raporu

Ergenekon davasında 3.5 yıldır tutuklu bulunan Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu hakkında düzenlenen Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroentroloji Kliniği raporu hepatoloji, nefroloji, endokrinoloji kilinği olan ileri bir merkezde 2 ay sonra takibinin uygun olduğu belirtildi.  Rapora hastanenin psikiyatri kliğini tarafından eklenen tavsiye kararında “Yoğun depresyonda bulunduğu, psikiyatri kliniğine sevkinin hayati önemde olduğu” kaydedildi. Adli Tıp Kurumu’nun emekli Orgeneral Şener Eruygur’a ilişkin düzenlediği raporda “Suç tarihinde cezai ehliyetinin tam olduğu, mevcut durumda düşme sonrası travmaya bağlı akli arıza” tespit edildiği kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler