Mali kuralın ertelemesi yurt dışında kaygı yarattı

Wall Street Journal gazetesi, mali kuralı erteleme karanının, yatırımcılar arasında kaygı yarattığını belirtirken gazeteye konuşan Standard & Poor's Avrupa Derecelendirme Direktörü Frank Gill, karardan duydukları kaygı diye getirerek "Telaş içinde değiliz ancak gevşemenin, genişleyen cari açığını ve büyüyen dış açığını ne ölçüde körüklediğini izliyoruz" şeklinde konuştu.

Mali kuralın ertelemesi yurt dışında kaygı yarattı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.08.2010 - 20:56

Türk hükümetinin mali disiplin açısından büyük önem verilen mali kural uygulamasını ertelemesi, yurt dışında da kaygı yarattı. Kararın piyasalar üzerindeki etkisine dikkat çeken Wall Street Journal gazetesine konuşan Standard & Poor's Avrupa Derecelendirme Direktörü Frank Gill, ertelemeden duyulan kaygıyı yansıtırken "Telaş içinde değiliz ancak gevşemenin, genişleyen cari açığını ve büyüyen dış açığını ne ölçüde körüklediğini izliyoruz" dedi.

ABD'nin en çok satan, borsa ve finansal çevrelerin gazetesi Wall Street Journal, Türkiye'nin, mali kuralın erteleneceği açıklamasına dikkat çekerken bunun liranın düşmesine, tahvil faizlerinin yükselmesine neden olduğunu kaydetti.

Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün, mali kural düzenlemesinin, yatırımcı bakanlıkların itirazları üzerine ertelendiğini söylediğini belirten gazete, yatırımcıların, AKP hükümetinin gelecek yıldaki seçimi kazanmak için harcamaları önemli ölçüde artırmasından kaygı duyduklarını yazdı.
 

S&P'nin kaygısı

WSJ gazetesine konuşan Standard & Poor's Avrupa Direktörü Frank Gill ise, otoritelerin, seçim öncesi mali sıkılaşmayı ertelemelerini "kaygı verici" olarak niteleyerek, "Telaş içinde değiliz ancak mali tutumun gevşemesinin, genişleyen cari açığını ve büyüyen dış açığını ne ölçüde körüklediğini izliyoruz" şeklinde konuştu.
Merkez Bankası'na göre, cari açığın Haziran'da 3.33 milyar dolara çıktığına dikkat çekildiği haberde Royal Bank of Scotland iktisatçısı Tim Ash'ın, seçim takviminin baskın geldiği yönündeki görüşlerine de yer verildi.

Tim Ash, harcama yapan bakanlıkların seçim öncesi "mali esneklik" istediklerini ya da en az opsiyonları açık tutularak mali kural tarafından sınırlandırılmak istemediklerini belirtti.

Bu yıl sonunda TBMM'ye sunulması öngörülen mali kuralın, bazı derecelendirme şirketlerince Türkiye'nin notunu yükseltmek için potansiyel bir neden olarak gösterildiğini anımsatan gazete, erteleme sinyalinin, Türk ekonomisine ilişkin bir dizi olumlu haberlerin arasında verildiğini belirtti.
Bu çerçevede, gazete, Türk hisselerinin bu yılın başından bu yana yüzde 14 değer kazanmasını, ekonominin birinci çeyrekte yüzde 11.7 büyümesini, 2010 büyümesinin yüzde 6 üzerinde olacağı tahminlerini sıraladı. Buna karşın haberde şu uyarıya da yer verildi:
"Ancak analistler, potansiyel siyasi sorunların, Türkiye'nin ekonomik görünümünü gölgelediği uyarısını yapıyorlar. Türk piyasaları, geçen hafta, hükümetin mali kurala bağlılığına ilişkin kaygıların yanı sıra hükümet ile ordu arasındaki siyasi atışma nedeniyle kaymıştı."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler