Mali'de sınırlar kısmen açıldı

Mali'de geçen hafta askeri darbeden sonra kapatılan sınırlar kısmen açıldı. ABD yönetimi, askerlerin yönetime el koyduğu Mali'ye yardımların bir kısmını askıya aldı. BM Güvenlik Konseyi (BMGK) ise, Mali'deki askeri darbeyi kınadı.

Mali'de sınırlar kısmen açıldı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.03.2012 - 17:54

Darbeciler devlet televizyonundan yaptıkları açıklamada, hava sahasının bugünden itibaren sadece sivil ulaştırma hizmetleri için yerel saatle 08.00'den 01.00'e kadar açık olacağı belirtildi.

Ulaştırma Bakanlığı'ndan bir kaynak da kara sınırlarından temel yiyecek maddeleri ve yakıtın geçişine izin verileceğini söyledi.

Mali'de askerler, 21 Mart'ta devlet radyo ve televizyon kurumunu işgal etmiş ertesi gün, başkent Bamako'daki ''yetersiz rejime son verdiklerini, tüm kurumların lağvedildiğini ve anayasayı askıya aldıklarını'' açıklamışlardı. Sınırlar 22 Mart'ta yeni bir emre kadar kapatılmıştı.

 

ABD insani yardımlar dışındaki desteğini askıya aldı

ABD yönetimi, askerlerin yönetime el koyduğu Mali'ye yardımların bir kısmını askıya aldı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Mali halkına insani yardımların ve gıda desteğinin süreceğini ancak askeri yardım ve Mali hükümetine yönelik desteğin askıya alındığını kaydetti.

Nuland, Mali'de demokratik ortama geri dönüldüğüne tanık olmamaları durumunda insani amaçlı yardımlar dışındaki tüm yardımların tehlikeye düşeceğini açıklamıştı. ABD, Afrika ülkesi Mali'ye yıllık toplam 140 milyon dolar yardım yapıyor. Nuland, yardımların 60 milyon dolardan fazlasının kesileceğini kaydetti.

 

BM Güvenlik Konseyi Mali'deki askeri darbeyi kınadı

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Mali'deki askeri darbeyi kınadı. BMGK'nın dönem başkanı İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mark Lyall Grant, konuya ilişkin BMGK tarafından kabul edilen başkanlık açıklamasını okudu.

Açıklamada BMGK, Mali'de bazı isyankar askerlerin güç kullanarak ülkenin yönetimini, demokratik şekilde seçilmiş hükümetten devralmasını ''şiddetle'' kınayarak darbecilerden şiddeti bırakarak kışlalarına geri dönmesini istedi.

BMGK açıklamasında, Mali'de anayasal düzenin yeniden sağlanması ve daha önce belirlendiği üzere Nisan'daki seçimlerin yapılması yönünde çağrıda da bulundu.

BMGK, Mali'deki bu durumun, kuraklık, gıda sıkıntısı ve Libya'dan geri gelen göçmenler dolayısıyla zaten sıkıntıda olan Sahel bölgesindeki sorunların daha da artmasına yol açtığını da belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler