Maltepe’de kadın forumu

Maltepe Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen “Türkiye’de ve Dünyada Kadın” forumunda kadının ekonomiye katılımı, eğitim ve fırsat eşitliği, siyasette kadın temsiliyeti, yaratıcı endüstriler ve kadın, benim hikâyem, senin hikâyen başlıklı konular ele alındı.

Yayınlanma: 07.03.2020 - 12:34
Maltepe’de kadın forumu
Abone Ol google-news

Toplumsal cinsiyet eşitliğinde Türkiye’nin 131. sırada olduğunu söyleyen Kadın Girişimciler Derneği Başkan Yardımcısı Tijen Mergen, kadınların 1991’de bilişim sektöründeki varlıkları yüzde 36 iken 2019’da bu oranın yüzde 25’e düştüğünü belirtti.

Moderatörlüğünü CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin üstlendiği oturumda, “Siyasette Kadın Temsiliyeti” konusu ele alındı. İlgezdi, “Siyasette varmış gibi görünen bir kadın imgesi var. Biz Meclis’te susmak için değil, konuşmak için varız” dedi. CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse ise “Dışlanmamak için yaşadıkları zorlukları, tecavüzü, ensesti gizlemeye çalışan kadınlar var” dedi. Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Neslihan Çevik de, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini çözecek olan kurumun siyaset olduğunun altını çizdi. KADER Başkanı Nuray Karaoğlu ise kadınların, seçmenlerin yüzde 51’ini oluşturduklarını söyleyerek oyları desteklenen siyasi görüşün kadın adaylarından yana kullanılması gerektiğini belirtti.

Özne olamayan kadın şiddet görür

İlk günün son oturumu olan yazarımız Yazgülü Aldoğan’ın yönettiği “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” nde forumun tek erkek konuşması olan Yanındayız Derneği üyesi Murat Yeşildere de yer aldı. Yeşildere, en büyük oy verme kapasitesine sahip olan kadınların yirmi ilde meclise kadın milletvekili yollayamadığını hatırlatarak istatistik verilerle kadınlarımız sektörlerdeki yerinin düşüklüğü hakkında bilgi verdi. Yeşildere, “Türkiye’de bizleri yöneten el alem örgütü var. El alem ne der? Bu baskı nedeniyle erkekler aile hayatını paylaşamıyor, yapmak istediklerini yapamıyor, sevdiklerini katletmelerinin altında da bu yatıyor” diyerek bu zihniyetin değişmesi için mücadele edilmesi gerektiğini  söyledi. Aynı oturumda Cinsel Farkın İnşası kitabının yazarı, felsefi bir problem olarak cinsiyet konusunda çalışan Prof. Dr. Zeynep Direk, “Farklılıklar doğal ama tarihsel ve toplumsal olarak dayatılan sistem doğal değil, dildedir” diyerek politik olarak erkeklerin ele geçirmiş oldukları iktidarı bırakmak istemeyeceklerini kadının kendi sözü, eylemi olan “özne” olabilmek için mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdi. Direk, “Özne olamayan kadın şiddet görür. çok küçük yaştan itibaren kız çocuklarına şiddete boyun eğmeme, erkek çocuklarına da şiddet uygulamaya hakları olmadığı, başkalarının özgürlüklerine saygı duymaları öğretilmelidir” diyerek farkındalık eğitiminin önemine işaret etti. Dijital Topuklar Blog yazarı Elif Doğan ise, kadınların da evdeki iktidarlarını terk ederek yardım değil iş bölümünü ailede gerçekleştirmelerini istedi. Kadınların da erkeklerin de başaramayacağı hiçbir şey yoktur.

Aldoğan oturumu kapatırken, medyaya yansıyan örnekleri vererek şiddete uğrayan kadınların durumlarının daha kötüye gideceğini bile bile şikâyetlerini geri aldıklarına, çünkü adalete güven olmadığına dikkat çekti.

CHP Kadın Kolları Başkanı Fatma Köse, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze İlgezdi’ nin de izlediği oturumların ikinci gününde ise, “Kadının Ekonomiye Katılımı”; “Eğitim ve Fırsat Eşitliği”; “Siyasette Kadın Temsiliyeti”; “Yaratıcı Endüstriler ve Kadın” başlıkları altında konuşmalar yapıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon