Manama'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Bahreyn'in başkenti Manama'da, yüzlerce polisin başkentin İnci meydanında toplanmış göstericilere müdahale ettiği bildirildi. Bahreyn ordusu, başkent Manama'nın büyük bir bölümünde sokağa çıkma yasağı ilan ederek, her türlü toplantı ve gösteriyi yasakladı.

Yayınlanma: 16.03.2011 - 07:01
Abone Ol google-news

AFP muhabirinin bildirdiğine göre, özel time mensup polisler, rejim değişikliği ve reform talepleriyle gösteri yapan protestoculara 10 tane gözyaşartıcı bomba attı. İnci meydanındaki gösteriler, 19 Şubat'tan bu yana devam ediyor.

 

2 polis öldü

Bahreyn'in başkenti Manama'da, yüzlerce polisin başkentin İnci meydanında toplanmış göstericilere müdahalesi sırasında iki polisin öldüğü bildirildi. Bahreynli bir sağlık yetkilisi, özel time mensup polislerin, rejim değişikliği ve reform talepleriyle gösteri yapan protestoculara yönelik müdahalesi sırasında iki polisin, hız yapan araçlardan açılan ateşte yaşamını yitirdiğini söyledi. Olaylarda protestoculardan kaç kişinin yaralandığı ise henüz bilinmiyor.

 

2 protestocu öldü

Bahreyn'de düzenlenen yönetim karşıtı gösterilere güvenlik güçlerinin müdahalesinde 2 protestocunun öldüğü bildirildi. Bir hastane kaynağı, polisin göstericilere müdahalesinde onlarca kişinin de yaralandığını belirtti. Yüzlerce polisin, başkentin İnci Meydanı'nda toplanan göstericilere müdahalesi sırasında iki de polis hayatını kaybetmişti. Bahreynli bir sağlık görevlisi, özel time mensup polislerin, rejim değişikliği ve reform talepleriyle gösteri yapan protestoculara müdahalesi sırasında iki polisin, hız yapan araçlardan açılan ateşte yaşamını yitirdiğini söylemişti. 

 

Bahreyn muhalefeti lideri: 5 gösterici öldü

Bahreyn'de parlamentoda muhalefette bulunan Şii blokunun lideri Abdülcelil Halil, yönetim karşıtı protestolarda bugün 5 göstericinin öldüğünü, yüzlerce kişinin yaralandığını belirtti. Ülkedeki en büyük Şii partisi Vefak'ın önde gelen siyasetçilerinden Halil, Reuters'a telefonla yaptığı açıklamada, "Bu bir imha savaşıdır" diyerek bunun gerçek savaşlarda bile olmayacağını ve kabul edilemeyeceğini ifade etti.

Halil, askerlerin, İnci Meydanı kavşağını protestoculardan temizlemenin dışında tüm ülkeye yayılarak caddeleri kestiğini, insanları tutukladığını ve geçmeye çalışanlara ateş açtığını söyledi. Hastane kaynakları, güvenlik güçlerinin göstericilere müdahalesinde 2 protestocunun öldüğünü, onlarcasının yaralandığını belirtmişti. Daha önce de 2 polisin öldüğü haber verilmişti.

 

Bahreyn'in başkentinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Bahreyn ordusu, başkent Manama'nın büyük bir bölümünde sokağa çıkma yasağı ilan ederek, her türlü toplantı ve gösteriyi yasakladı. Bir askeri yetkili, gençlik hareketinin gösteri çağrısının ardından televizyondan yaptığı açıklamada, yerel saatle 16.00 ile 02.00 arasında (TSİ 15.00-03.00) İnci Meydanı kavşağına giden tüm ana yollarla, diplomatik bölgeye kadarki ticari bölgede sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini belirtti.

Bahreyn'deki gençlik hareketi, bugün Manama'nın tüm varoşlarından Budaya Sokağına doğru büyük bir gösteri yürüyüşü düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu. "14 Şubat Gençleri" adlı grup, cep telefonlarına gönderilen mesajla yaptığı çağrıda, protestonun yerel saatle 15.30'da başlayacağını duyurmuştu.

 

Tanklar, gösterilerin yapılacağı Budaya'ya gidiyor

Gençlik hareketinin bugün için büyük bir protesto gösterisi çağrısında bulunduğu Bahreyn'de tankların ve zırhlı araçların gösterinin yapılacağı bölgeye doğru gittikleri bildirildi. Bir görgü tanığı, gösterinin başlamasına az bir süre kala tankların ve zırhlı araçların Budaya sokağına doğru hareket ettiğini söyledi.

Öte yandan, Bahreyn'deki Şii bloku Vefak'tan bir yetkili, bugün için herhangi bir protesto gösterisi planlamadıklarını belirterek, "Halka bu sabahtan itibaren güvenlik yetkilileriyle her türlü çatışmadan kaçınmaları ve barışçıl kalmaları çağrısında bulunduk" dedi. Bahreyn'deki gençlik hareketi, bugün Manama'nın tüm varoşlarından Budaya Sokağına doğru büyük bir gösteri yürüyüşü düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu.

"14 Şubat Gençleri" adlı grup, cep telefonlarına gönderilen mesajla yaptığı çağrıda, protestonun yerel saatle 15.30'da başlayacağını duyurmuştu. Bahreyn ordusu da çağrının ardından başkent Manama'nın büyük bir bölümünde sokağa çıkma yasağı ilan ederek, her türlü toplantı ve gösteriyi yasaklamıştı.

 

Gençlik hareketinin protesto çağrısı yanıtsız kaldı

Bahreyn'de gençlik hareketinin bugün Manama'nın tüm varoşlarından Budaya sokağına doğru büyük bir gösteri yürüyüşü düzenlenmesi çağrısında bulunmasına karşın, bölgede herhangi bir hareketlenme olmadığı bildirildi. Gösterinin yapılmasının planlandığı Budaya Sokağının dışındaki farklı köylerden üç kişi, ordunun belli bölgelerde sokağa çıkma yasağı ilan etmesinin ardından sokakların ıssız olduğunu söyledi.

 

'Suudi askerler hastaneye saldırdı'

İran devlet televizyonu Press TV'nin haberine göre, Suudi askerleri olaylarda yaralananların kaldırıldığı hastanelere saldırdı. Haberde, askerlerin hastaneye giriş çıkışı yasaladığı iddia edildi. KİK daha önce, ülkeye gönderilen askerlerin yetkisinin sadece önemli merkezleri korumakla sınırlı kalacağını açıklamıştı. Bahreyn'de Şii din adamları, dün ülkede olası bir “katliamı” engellemeleri için uluslararası topluma çağrıda bulunmuştu. İleri gelen Şii din adamları, yazılı açıklama yaparak, İnci Meydanı'nda korkunç bir katliamın beklendiği uyarısını yapmıştı.
 

İran tepkili    

Bahreyn’de 200 yıllık Sünni Krallığı'nın Şii isyancılara karşı yardım istediği KİK ülkelerinin ülkeye asker göndermesi, İran'ın büyük tepkisini çekmişti. Bahreyn de, İran'ın eleştirilerini protesto için Tahran'daki büyükelçisini geri çağırmıştı. Körfezler’deki Sünni iktidarların, Şiilerin gösterilerinin yayılmasıyla İran'ın bölgede etkisini arttırmasından endişe ettiği ve asker gönderme kararının da Tahran'a "açık bir mesaj" niteliğinde olduğu ifade ediliyor.
Ülkede 5. Filosu bulunan ve Bahreyn Krallığı'na desteğini sürdürdüğü için eleştirilen ABD ise, KİK'in asker gönderme kararından haberdar olmadığını açıklamıştı.
 

Şii dünyası ayakta

Bahreyn'deki olaylar İran'ın yanı sıra Lübnan ve Irak'taki Şiileri de ayağa kaldırdı. Iraklı Şii lider Mukteda El Sadr, Bahreyn'deki Şiilere destek için Bağdat ve Basra'da gösteri çağrısı yaptı. Lübnan'daki Hizbullah örgütü de göstericilere yönelik müdahaleyi kınadı.

 

Bir polis daha öldü

Bahreyn'deki gençlik hareketi, bugün başkent Manama'nın tüm varoşlarından Budaya sokağına doğru büyük bir gösteri yürüyüşü düzenlenmesi çağrısında bulundu. "14 Şubat gençleri" adlı grup, cep telefonlarına gönderilen mesajla yaptığı çağrıda, protestonun yerel saatle 15.30'da başlayacağını duyurdu.

Öte yandan, bir hastane yetkilisi, polislerin, rejim değişikliği ve reform talepleriyle gösteri yapan protestoculara müdahalesi sırasında hız yapan araçlardan açılan ateş sonucu 1 polisin daha öldüğünü söyledi. Saldırıda daha önce de iki polis ölmüştü. Yetkili, bıçakla yaralanan 4 güvenlik görevlisinin de hastanede tedavi gördüğünü belirtti.

 

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad: Müdahale yersiz ve telafisi olanaksız

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Bahreyn'in Şii protestoculara sert müdahalesinin "yersiz ve telafisi olanaksız" olduğunu söyledi. Devlet televizyonunun haberine göre, Ahmedinejad, "Bugün Bahreyn'deki halkın çoğunluğuna uygulanan baskıya şahit oluyoruz. Top ve tüfek kullanıyorlar. Olanlar kötü, yersiz ve telafisi olanaksız" dedi. Sünnilerin yönetimindeki Bahreyn hükümetinin protestoculara sert müdahalesi, Şii İran'ı kaygılandırıyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler