Manisa'da art arda 10 deprem... Uzmanlardan korkutan açıklama

Manisa'da saat 11.26'da 5 büyüklüğünde, 12.29'da ise 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Yayınlanma: 12.09.2016 - 11:42
Abone Ol google-news

Merkez üssü Akhisar'ın Doğuca Mahallesi olan Richter ölçeğine göre 5 büyüklüğündeki depremin 5 saniye sürdüğü, hasara da neden olmadığı belirlendi. Halkın kısa süreli panıga kapılmasına neden olan depremle ilgili Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, "Herhangi bir hasar tespit edilmedi. Hayat normal bir şekilde seyrine devam ediyor. Depremin kısa sürmesi bunda etkili oldu" dedi.

YÜZEYE YAKIN OLDUĞU İÇİN ÇOK HİSSEDİLDİ

Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Zafer Akçığ, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nün merkez üssünü Akhisar'ın Doğuca Mevkii olarak saptadığı, saat 11.26'da, yerin 6.5 kilometre derinliğinde meydana gelen 5.0 büyüklüğnüdeki depremin yüzüye çok yakın olduğu için çok hissedildiğini söyledi. Prof. Dr. Akçığ, Manisa Akhisar'da aktif faylar olduğunu belirterek, "Ben İzmir Bostanlı'da yaşıyorum evde çok hissettim. Çünkü çok derinde değil yüzeye yakın. 5 de orta büyüklükte bir deprem. Akhisar'da aktif faylar var. Bunlar olağan depremler. Panik yok" dedi.

İKİNCİ DEPREM

AFAD, Merkezüssü Manisa’ nın Akhisar ilçesinde saat 12.29 da 4.5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldiğini bildirdi.

Bölgedeki halkını tedirgin eden sarsıntıların büyüklükleri ve saatleri şöyle:

Saat 11.33'te Kapaklı Mahallesi'nde yerin 4.7 kilometre derinliğinde 2.5 büyüklüğünde.

Saat 11.35'de Hamidiye Mahallesi'nde yerin 6 kilometre derinliğinde 3 büyüklüğünde.

Saat 11.39'da Kapaklı Mahallesi'nde yerin 6 kilometre derinliğinde 2.8 büyüklüğünde

Saat 11.45'te Kapaklı Mahallesi'nde yerin 5.6 derinliğinde 3.2 büyüklüğünde.

Saat 11.46'da Kadıdağı'nda yerin 19.6 kilometre derinliğinde 2.9 büyüklüğünde.

Saat 12.10'da Mecidiye Mahallesi'nde yerin 6.1 kilometre derinliğinde 2.2 büyüklüğünde.

Saat 12.14'te Kapaklı'da yerin 13.3 kilometre derinliğinde 3.1 büyüklüğünde.

Saat 12.18'de Hamidiye'de yerin 6.3 kilometre derinliğinde 2.8 büyüklüğünde.

Saat 12.29'da Kapaklı'da yerin 13.1 kilometre derinliğinde 4.6 büyüklüğünde.

Saat 12.35'te Mecidiye'de yerin 6.1 kilometre derinliğinde 3.3 büyüklüğünde.

KORKUTAN AÇIKLAMA (İHA)

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Manisa depremiyle ilgili korkutan açıklama yaptı

Manisa'da Akhisar ilçe merkezli birbiri ardına meydana gelen depremlerin dikkat çektiğini belirten Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, depremi tetikleyen fay hattının tümüyle kırılmadığını belirterek, "Bu fay hattı tümüyle kırılırsa 6 ile 6.5 şiddeti arasında deprem üretebilir" dedi.

Manisa'nın Akhisar ilçesinde saat 12.06'da 5 büyüklüğünde ve hemen arkasından 4,5 büyüklüğünde 2. deprem meydana gelmesi ilçe halkında tedirginlik oluştururken, uzmanlar da depremi değerlendirdi.
İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, yaptığı açıklamada, "Akhisar'ın hemen güneyindeki Kayalı köyden Akselendi'ye doğru uzanan fay hattında bu depremler oldu. Yani kuzey batı- güney doğu gidişli bu fay hattı Gediz Vadisi boyunca uzanan fayın bir kolu. Diğer bir kolu ise Turgutlu'dan Manisa'ya doğru uzanan fay hattı oluyor. Bu 5 ve 4.5 büyüklüğündeki iki depremin artçılarının da uzantısına baktığımız zaman, güney doğuya giden bir düzlem üzerinde. Buradaki depremin riski var. Bu fayın uzanımını göz önüne aldığımızda bu fay hattının bütünü ile kırılması durumunda 6 ile 6.5 arasında deprem üretebilir" dedi.

"FAY HATTI YERLEŞİM YERLERİNE ÇOK YAKIN"
Fay hattının yerleşim yerlerine yakın olduğunu kaydeden Üşümezsoy, "Bu fay hattının yerleşim yerlerine çok yakın olması, Akhisar ovasından geçmesi bu bölgede etkili ve yıkıcı olur. Akhisar'da geçmişten kalan bir dizi deprem fırtınaları oluyordu. Bunlar bu fayda değil başka fayda oluyordu, çok dikkati çekmiyordu. Bu diğer fay hattı Kayalıoğlu, AkSelendi, Turgutlu Manisa yoluna paralel uzanıyordu. Akhisar bölgesinde risk var olduğunu görmekteyiz. Güneyde Denizli 'den gelerek Alaşehir'den geçen fayın kuzeye geldiğinde bir kolunun Manisa'ya diğer kolunun Akhisar' a uzandığını görüyoruz. Bu depremsellik önemlidir Akhisar için Akselendi'ye doğru uzanan fay hattıdır" ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler