Masraflar şirketten

Soma faciasının ardından Sanayi ve Enerji Komisyonu üyesi milletvekillerini eşleriyle birlikte Rusya’ya gezisinin Akkuya’ya nükleer santral kuracak firma tarafından karşılandığı ortaya çıktı...

Yayınlanma: 14.07.2014 - 04:16
Abone Ol google-news

TBMM Sanayi ve Enerji Komisyonu’nun geçen ay Rusya’ya yaptığı ziyaretin tüm masraflarının Akkuyu’ya nükleer santral kuracak Akkuyu NGS AŞ tarafından karşılandığı ortaya çıktı. Gelecek yasama yılında nükleer santrallarla ilgili önemli yasa tasarılarının gelmesinin beklendiği komisyon üyeleri St. Petersburg’a eşleriyle birlikte gitti. 26 vekilden oluyan komisyonun 21 üyesinin söz konusu geziye katıldığı öğrenilirken, bazı vekiller gezi masraflarını firmanın karşılamasını protesto ederek Rusya’ya gitmedi.

Türkiye’de kurulacak nükleer santrallara karşı çevreci duyarlılık artarken, bu konuda yasa tasarılarının görüşüleceği TBMM’nin ihtisas komisyonlarından biri olan Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi milletvekillerine “nükleer lobi faaliyeti” yapıldığı ortaya çıktı.

Edinilen bilgiye göre Sanayi ve Enerji Komisyonu’nun Haziran ayında Rusya’ya yaptığı gezinin bütün masrafları Mersin Akkuya’ya nükleer santral kuracak Akkuyu NGS AŞ adlı firma tarafından karşılandı. Nükleer enerji ve santralla ilgili düzenlemelerin TBMM Genel Kurulu’na gelmeden görüşüldüğü ve bu konuda kararların alındığı ihtisas komisyonu olan TBMM Sanayi ve Enerji Komisyonu üyesi milletvekillerinin nükleer santral kuracak firma tarafından geziye götürülmesi etik tartışmaları da beraberinde getirdi.

Nükleer santralları gezdiler

Milletvekillerinin “eşleriyle birlikte” yapılan gezi kapsamında firma komisyon üyelerini St. Petersburg’a götürdü. AKP, CHP, MHP ve HDP’li milletvekillerinin katıldığı gezide, komisyon üyeleri Rusya’nın Novovoronej ve Leningrad nükleer güç santrallarını ziyaret etti. Komisyon üyeleri ayrıca nükleer santrala yapılan ek ünite inşaatlarını da inceledi. Komisyon üyeleri nükleer santrallarda alınan güvenlik önlemleriyle ilgili bilgi aldı.

21 milletvekili geziye katıldı

Hissederlarının çoğu Rus şirketlerden oluşan Akkuyu NGS AŞ’nin Rusya gezisine 26 milletvekilinden oluşan komisyonun 21 milletvekili katıldı. Komisyon Başkanı Halil Mazıcıoğlu Rusya gezisinden yazılı bir açıklama yaparak gezinin milletvekillerinin kafalarındaki soruların giderilmesini sağladığını ve “nükleer santral hakkındaki görüşlerini değiştirdiğini” ifade etti.

Soma üzerinden lobi

Komisyon üyesi bazı milletvekilleri ise gezinin bütün giderlerinin firma tarafından karşılanmasına tepki gösterdi. Bu nedenle geziye katılmayan bazı milletvekilleri, Rusya gezisinin “nükleer lobi faaliyeti” olduğunu bildirdi. Firma tarafından yapılan Rusya ziyaretini eleştiren bazı milletvekilleri, söz konusu geziye katılan milletvekillerine Soma faciasının ardından kömür yerine nükleer enerjinin daha güvenli olduğu yönünde lobi yapıldığını ifade etti.

Komisyonun gündemi nükleer

Akkuyu NGS tarafından Rusya’ya götürülen komisyonun gelecek dönemde nükleer santralla ilgili pek çok yasal düzenleme gelmesi bekleniyor. Olası kaza anında üstlenilecek sorumlulukları düzenleyen Nükleer Santrallarda Üçüncü Taraf Sorumlulu Yasa Tasarısı; nükleer santral kurulumu, güvenliği, nükleer enerjiyle ilgili kurulacak kamu kurumları, radyo aktif atıkların saklanması gibi konuları düzenleyen Nükleer Enerji Yasa Tasarısı gibi yasal düzenlemeler Sanayi ve Enerji Komisyonu’nda ele alınacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler