Master için gitti, Citus Data’yı kurdu
Dünya internet trafiğinin yüzde 5’i Citus Data üzerinden geçiyor. Erdoğan: Yeniden bir şirket kuracak olsam yine burada kurardım.
Citus Data’nın kurucu ortağı Özgün Erdoğan ile dünya devlerinin doğduğu kuluçka merkezi SOMA’da ofisinde buluştuk. Özgün, Galatasaray Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nden mezun. Lisede aynı yatakhaneyi paylaştığı arkadaşı Umur’la birlikte master yapmak için geldikleri San Francisco’da yanlarına Hintli arkadaşlarını da alarak Citus Data’yı kurdular. Halen San Fransisco’da tekno-girişimcilerin kümelendiği SOMA’da işlerini geliştiriyorlar. Ancak İstanbul’da da bir ofis açtılar. Erdoğan, “Levent’teki ofis ürün geliştirmeye odaklı, burası ise müşteri, yatırımcı ve pazar odaklı” diyor ve ekliyor: “Yeniden bir şirket kuracak olsam yine burada kurarım. Citus Data paralel veri tabanı geliştiren bir şirket. Paralel işleyen küçük makineleri bir araya getirerek veri analizi yapıyoruz.” Dünya internet trafiğinin yüzde 5’i Citus Data üzerinden geçiyor. Erdoğan, “Levent’te ofisimiz var ve takımı büyütüyoruz. Geçen sene içerisinde PostgreSQL Conference Silicon Valley’i düzenledik, Citus 5.0 açık kaynaklı olacağını ve yeni özelliklerini açıkladık. Ayrıca, Silikon Vadisi’nin tanınan yatırım şirketi Khosla Ventures’dan 9.5 milyon dolar yatırım aldık” diyor. “Neden Silikon Vadisi” sorumu Özgün Erdoğan şöyle yanıtlıyor: Rekabet burada çok fazla ama açıkçası satış ve pazarlamaya yönelik çok şeyi burada öğreniyorsunuz. Burada önemli olan farklı olmak kadar neden farklı olduğunu 2-3 kelime ile müşteriye anlatmak. Yani ürünün kendisinden çok müşterinin ürün hakkında ne düşündüğü önemli.
Şirket batırmak, hata yapmak kötü değil Nuri Mehmet Gökhan 12 yıldır ABD’de. İTÜ Endüstri Mühendisliği mezunu. Sabancı Üniversitesi’nde master, Pittsburg Üniversitesi’nde doktora yaptı. Şirket kurdu IBM’e sattı, şimdi Coupang adlı Güney Kore merkezli bir şirkette çalışıyor. Perakende ve fiyatlandırma optimizasyonu üzerine. Kore’nin Amazon’u sayılan bu şirket için yazılım geliştiriyor. Ona da aynı soruyu yöneltiyorum, “neden ABD’yi seçtiğini?” “Çünkü burada şirket batırmak, hata yapmak kötü değil. Bu bakış açısı ne Çin, Hindistan, ne Meksika, ne de Türkiye’de var” yanıtını veriyor. Burak Yenier’in Uber Club’ı Burak Yenier. 9 Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nden mezun oldu, ardından Koç Üniversitesi’nde MBA yaptı. Ardından ver elini Silikon Vadisi... Önce birkaç start-up şirketinde çalıştı, bir data center yönetti. Şirket satılınca o da ayrıldı. Uber Club’ı kurdu 2013 yılında. Bulut bilişim üzerine çalışan bir şirket. Makine mühendisi bir ortağı var. Şirketinde 4 kişi çalışıyor, 3’ü Türk. Müşterilerinin yüzde 50’si ABD’den, yüzde 25’i Avrupa’dan, yüzde 25’i dünyanın diğer yerlerinden. “Türkiye’den fazla yok, çünkü mühendislikte yeterince dizayn yapılmıyor” diyor. Abacıgil’in Flight Recorder’ı... Can Abacıgil’in 2013 yılında Ömer Erkmen ile birlikte kurduğu Flight Recorder küresel pazarda hızla büyüyen bir şirket. Mobil uygulama analitiğine odaklanan bir SAS girişimi. Geçen mayıs ayında String Ventures, Tahir Zaimoglu, Ömer Erkmen, Dr. Joachim Behrendt, Numan Numan ve Ali Karabey’in katıldığı turda 300 bin dolar yatırım alan Flight Recorder, yurt dışındaki startup’lar ve popüler App Store uygulamaları odaklı olarak hızlı büyüyor. Abacıgil daha Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu’nda öğrenci iken Apple şirketinin ürettiği “iphone”lara “Easy Turkish” (Kolay Türkçe) adlı bir Türkçe sözlük programı yazmıştı. Program, 11 bölüm, 549 kelimeden oluşup girilen kelimeleri de seslendirerek kolay telaffuz edilmesine yardım ediyor. |
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması