'Mayın' kavgasında üçüncü hafta
Geçen hafta görüşmeleri ertelenen Türkiye ile Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ve ihale işlemlerine ilişkin tasarı bu hafta da Meclis Genel Kurulu'nun gündemini oluşturacak. Muhalefetin sert tepki gösterdiği 6 maddelik tasarının 4 maddesi kabul edilirken kalan iki maddenin de bu hafta Genel Kurul'da görüşülmesi bekleniyor.
Meclis yoğun bir haftaya daha başlıyor. Bu hafta fazla mesai yapacak olan Meclis Genel Kurulu'nun Salı günü 15.00-23.00, Çarşamba ve Perşembe günleri de 14.00-23.00 saatleri arasında çalışması bekleniyor.
Genel Kurul'da 26 Mayıs Salı günü iktidarla muhalefet arasında sert tartışmalara neden olan Türkiye ile Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ve ihale işlemlerine ilişkin tasarı görüşülecek. Tasarının 4 maddesi kabul edilirken son iki maddesi de bu hafta görüşülecek.
Mayınlarla ilgili tasarının yanı sıra bu hafta Meclis Genel Kurulu'nda Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarla Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun da ele alınması bekleniyor. Türk Ceza Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı, rüşvet suçunu, Türk vatandaşı ya da yabancının yurtdışında işlemesi halinde Türk kanunlarının uygulanacağı suçlar arasından çıkarıyor. Bir Türk vatandaşı, yurtdışında rüşvet verirse, Türkiye'de bulunması halinde, kovuşturma için Adalet Bakanı'nın iznine gerek kalmayacak.
Vatandaşlık kanunu değişiyor
Genel Kurul gündeminde bulunan Türk Vatandaşlığı Kanunu tasarısına göre ise doğumla kazanılan Türk vatandaşlığı, soy bağı veya doğum yeri esasına göre kendiliğinden kazanılacak. Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı evli ana ve babadan doğan çocuk, Türk vatandaşı anne veya babadan evlilik içi veya dışı doğan çocuk, soy bağı kurulmasını sağlayan şartların yerine getirilmesi halinde Türk vatandaşlığını kazanabilecek.
Türkiye'de doğan, yabancı ana ve babasından dolayı doğumla herhangi bir ülkenin vatandaşlığını kazanamayan çocuk, doğumdan itibaren Türk vatandaşı olacak. Türkiye'de bulunmuş çocuk, aksi sabit olmadıkça Türkiye'de doğmuş sayılacak.Türk vatandaşlığı kaybettirilenler, Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığını kaybedenler, Türkiye'de 3 yıl ikamet etmek şartıyla Türk vatandaşlığını yeniden kazanabilecek. Türk vatandaşlığını kazanma talebinde bulunan bir yabancı, başvuru için aranan ikamet süresi içinde toplam 6 ayı geçmemek üzere Türkiye dışında bulunabilecek. Türkiye dışında geçirilen süreler, ikamet süreleri içinde değerlendirilecek. Bir Türk vatandaşı ile evlenmek, doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmayacak. Ayrıca, askerlik yapmamak vatandaşlıktan çıkartılma nedeni sayılamayacak.
Komisyonların gündemi
Bu hafta Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 26 Mayıs Salı günü Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında kanunda değişiklik öngören tasarı ele alınacak. KİT Komisyonu ise hafta boyunca PTT ve Çay-Kur'un hesaplarını inceleyecek. Adalet Komisyonu'nda ise 28 Mayıs Perşembe günü Askeri Hakimler Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair tasarı ele alınacak.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı