Meclisin en genç vekili: Her şey bir erkeğe bağlandı
Seçim sonuçlarını değerlendiren kadınlar, Meclis’teki kadın temsil oranının yeterli olmadığını belirterek ‘Evimizde de ülkemizde de reis istemiyoruz’ dedi.
24 Haziran seçim sonuçlarına göre Meclis’e 600 milletvekili seçildi. Millekvekili sayısı 550’den 600’e çıkarken kadın milletvekili sayısı 74’ten 104’e yükseldi. Meclis’teki kadın temsilinin yüzde 17’de kalması tartışma yarattı. Meclis’e girmeyi başaran kadın milletvekili sayısının çok düşük olduğunu belirten kadınlar, 24 Haziran seçim sonuçlarının kadınlar için tehlikeli olduğunu, her şeyin bir erkeğin iradesine bağlandığını aktardı. Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, yeni bir döneme girildiğini ancak bu dönemde de kadınlar açısından birşeylerin değişmediğini belirterek “Siyasi düşünceleri farklı olsa da kadınların, kadın bakış açısıyla, toplumdaki kutuplaşmayı önlemek ve siyasette barış dilini yerleştirmek konusunda birlikte hareket etmeleri öncelikli görevlerinden biri olmalıdır. Bu bağlamda, kadın sorununu yine en iyi tanıyan ve çözümü en iyi bilen kişiler olarak Meclis’teki temsiliyetlerinin değerli olduğunu düşünüyoruz. Önümüzde kritik öneme sahip yerel seçimler var. Yerel seçimlerdeki temsil ve katılım oranının yükselmesi gerektiğinin altını çiziyoruz” diye konuştu.
‘Mücadeleye devam’
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Dr. Gülsüm Kav ise HDP’nin barajı geçip Meclis’e girmiş olmasının kadınlar açısından olumlu bir sonuç doğurduğunu vurguladı. Kav, “Yeni sistem kadınlar için tehlikeli, sonuçta tek bir erkeğin iradesine bağlandı her şey. Ama biz yine de haklarımız için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
‘Erkekler engelliyor’
HDP’den yeniden milletvekili seçilen Meral Danış Beştaş ise kadınların Meclis’teki temsiliyetinin az olması, toplumun kadınları Meclis’te istememisinden kaynaklı olmadığını belirtti. Beştaş, “Kadınların milletvekili seçilmemesi konusunda en büyük etkenin erkeklik bakış açısı olduğunu söyleyebilirim. Erkek liderler kadınların önünü kapatıyor. Kadınsız bir Meclis çok çok eksiktir. Kadınlar toplumun yarısıdır. Seçtiğimiz erkek milletvekillerinin, kadın sorunlarını temsil etmemesi kadınlar tarafından kabul edilmemelidir” dedi.
‘Kendi mücadelemizle...’
HDP milletvekili seçilen eski Halkevleri başkanı Oya Ersoy ise Türkiye’de kadınların siyasete eşit katılımının her dönem sorunlu olduğunu söyledi. “Biz kadınlar kendi mücadelemizle görünür oluyoruz” diyen Ersoy şöyle devam etti: “Ancak 7 Haziran seçimlerinden sonra HDP’nin kadın vekilleri sayesinde Meclis’te kadın temsili yüzde 18’e çıkarak rekor kırmıştı. Düşünün yüzde 18’e rekor diyoruz. Meclis’in 5’te 1’i bile değil. 1 Kasım seçimlerinde ise bu durum da değişti. Kadınların Meclis’teki temsil oranı yüzde 13.78’e düştü. Sadece Meclis’te değil, diğer siyasi temsiliyet alanlarında kadınların temsiliyet oranı çok daha düşük.” Kadınların, AKP iktidarının “makbul kadın” dayatmasına karşı mücadele ettiklerini aktaran Ersoy, “Kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesi Meclis’te de sokakta da sürecek. Kadınları siyasetin dışına atamazlar, erkek egemenliğinin hapishanesine kapatamazlar. Biz kadınlar evimizde de ülkemizde de reis istemiyoruz” dedi.
İlk iş gençlerin sorunları
Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde, 2 Şubat 1996 tarihinde dünyaya gelen Dersim Dağ, 27’nci dönem milletvekili genel seçiminde, HDP’den Diyarbakır 8’inci sıradan Türkiye’nin en genç vekili seçildi. Gençlerin sorunlarını çözmek için siyasete atıldığını belirten Dağ, “5 aylıkken İstanbul’a göç ettik. 18 yıl boyunca İstanbul’da kaldım. Artuklu Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyat Bölümü’nü okumak için Mardin’e yerleştim. Ailemin sürekli siyasetle ilgilenmesi, beni siyasetle tanıştırdı. Siyasetle büyüdüm” diye konuştu. Seçim çalışmaları yürütürken büyük ilgi gördüğünü anlatan Dağ, “Halk, Meclis’te gençleri görmek istiyor; çünkü gençlerin, ülkemizde var olan sorunların farkında olduğunu, coşkusuyla gücüyle Meclis’e renk katacağını düşünüyor. Öyle de olacağına inanıyoruz. Meclis’teki ilk çalışmayı gençlerin sorunlarını çözmek için yürüteceğim. Gençler için ilk çalışmam eğitim sisteminin daha iyi daha bilimsel, toplumsal, eşitlikçi, özgürlükçü dersler verilmesini sağlamak olacak” dedi. AKP’den İstanbul milletvekili olarak TBMM’ye girmeye hak kazanan Rümeysa Kadak’tan yaklaşık 3 ay daha küçük olan Dersim Dağ, Türkiye tarihinin en genç milletvekili olmanın güzel bir duygu olduğunu söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza