'Meclis'in tapusu var mı?

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, TBMM Genel Kurulu'nda, Meclis'in ve Çankaya Köşkü'nün "tapusu var mı" diye sordu. Kaplan, "Merak ediyoruz. Meclis'in tapusu var mı? Ruhsatı var mı? Çankaya Köşkü ile ilgili internet sitesi diyor ki; 'Çankaya Köşkü 1921 yılında Mustafa Kemal'e armağan edildi.' Gerçekten öyle midir?" dedi.

'Meclis'in tapusu var mı?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.12.2010 - 09:21

TBMM Genel Kurulunda 9. turda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Yargıtay ve Danıştay'ın bütçeleri görüşülüyor.  9. turda ilk sözü BDP Grubu adına Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal aldı. Akın, konuşmasının başında 24 Aralık'ta yıldönümü olan Kahramanmaraş olaylarına dikkat çekti. Kahramanmaraş olaylarının araştırılması istemiyle, TBMM Başkanlığı'na sundukları "Meclis Araştırma komisyonu" kurulmasına ilişkin verdikleri önergeyi hatırlatan Birdal, Kahramanmaraş faillerinin bulunması konusunda, BDP'nin talebini gündeme getirdi.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bütçeleri üzerine, BDP Grubu adına ikinci sözü olan Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, 1946 yılında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan bir harita üzerinden başladığı konuşmasında, söz konusu haritada yer alan, Cizre ve Şırnak'ın orijinal Kürtçe köy isimlerini okudu. TBMM Kütüphanesi'nde bu haritanın mevcut olduğunu sözlerine ekleyen Kaplan, Milletvekillerine seslenerek, "Meclis Başkanlığı kaldırmadan haritayı görebilirsiniz" dedi.
 

'Meclis'in tapusu var mı?'

Kaplan, daha önce Meclis Başkanlığı'na soru önergesi olarak sordukları ancak yanıt alamadıkları, "Meclis'in tapusu var mı" sorusunu kürsüden yöneltti. Kaplan, "Merak ediyoruz. Meclis'in tapusu var mı? Ruhsatı var mı? Çankaya Köşkü ile ilgili internet sitesi diyor ki; 'Çankaya Köşkü 1921 yılında Mustafa Kemal'e armağan edildi.' Gerçekten öyle midir? Tapusu var mı" dedi.
 

'Türkiye'de yargı bağımsız değil'

BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani de konuşmasında, 19 Aralık 1999'da Bayrampaşa Cezaevi'nde yapılan operasyonu hatırlatarak, bu operasyonda insanların öldürüldüğünü iddia etti. Olaylar hakkında, dönemin Adalet Bakanı, müsteşarı ile Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü hakkında dava açılmadığını söyleyen Geylani, sadece erler hakkında dava açıldığını belirtti. Türkiye'de yargının bağımsız olmadığını savunan Geylani, DGM'lere rahmet okutan özel yetkili mahkemelerle hukukun sağlanamayacağını ifade etti.

Geylani, "Adeta savaş dönemine göre hazırlanmış bir adalet sistemi ile hukuk gerçekleşmez" dedi. TBMM Genel Kurulu'nda Kürtçe konuştukları için tepki gösteren TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in, "Kürtlerin sesini susturmaya" çalıştığı suçlamasını getiren Geylani, Şahin'in bu konuda, parti kapatma dahil, savcıları adete göreve çağırdığını öne sürdü. Geylani, "Meclis Başkanının görevi bu mudur?" diye sordu.
 

'PKK açılımına destek'

Yargıtay ve Danıştay'ın bütçeleri üzerine, MHP Grubu adına söz alan Konya Milletvekili Faruk Bal, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, daha önce Anayasa'nın ilk üç maddesi ile ilgili sözlerini hatırlattı. Kılıç'ın, "PKK açılımına" destek amacıyla Anayasa'nın ilk 3 maddesinin değiştirilebileceğini söylediğini iddia eden Bal, Kılıç'ın daha sonra "ben daha olumlu anlamda değiştirilebilir" şeklindeki sözlerini değiştirdiğini dile getirdi.  Meclis kürsüsünden, Anayasanın ilk üç maddesini okuyan Bal, "Bunu daha nasıl olumlu hale getireceksiniz? Başkan bu konuşmasıyla, yandaş yargı kurumu haline getirdiği Anayasa Mahkemesi yoluyla, bin yıllık kardeşliği sona erdirecek, PKK ile mücadeleyi sona erdirecek, onlarla müzakere edecek yolu açmaktadır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler