Meclis'te 2010 böyle geçti-1

TBMM Genel Kurulunda, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı ile sağlık personelinin tam gün çalışmasını öngören tasarıların da bulunduğu bazı önemli düzenlemeler kabul edildi.

Meclis'te 2010 böyle geçti-1
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.12.2010 - 15:48

 

Mecliste Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında yaşanan bazı önemli gelişmeler şöyle:

12 Ocak:

-DSP milletvekilleri Harun Öztürk (İzmir) ile Hüseyin Pazarcı (Balıkesir) partilerinden istifa etti.

-Depremin etkilerini en aza indirmek için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu.

21 Ocak:

-Üniversiteler ile kamudaki sağlık personelinin tam gün çalışmasını öngören yasa tasarısı TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

28 Ocak:

-Ekonomik kriz önlemlerinin süresini uzatan, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı yasalaştı.
 

İkinci kez araştırma komisyonu

2 Şubat:

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TEKEL işçilerinin Ankara'daki eylemiyle ilgili, ''Amaç hak arayışı değil, hükümete karşı aleni bir kampanyaya dönüşmüştür. Pankartlara, sloganlara bakın; şahsımı, partimi hedef alan edep dışı, terbiye dışı bir üslup kullanılıyor'' dedi.

-Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) deniz unsurlarının, Aden Körfezi bölgesindeki görev süresinin 1 yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi Genel Kurulda kabul edildi.

-Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili ikinci kez Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kararlaştırıldı.

3 Şubat:

-TBMM Genel Kurulunda, MHP'lilerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması kabul edilmedi. Görüşmeler sırasında AKP ve MHP'liler arasında gerginlik yaşandı.

16 Şubat:

-BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ''Habur girişleriyle'' ilgili, ''O dönem hiçbir parti yetkilimiz, hiçbir hükümet yetkilisiyle görüşme yapmamış, bir taahhüt talep etmemiş, herhangi bir taahhüt de almamıştır'' dedi.
-CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, cumhurbaşkanının görev süresinin ''tartışmaya yer olmayacak şekilde açık olduğunu'' ifade ederek, ''Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ne zaman seçilmiş olursa olsun bu Anayasa göre o süre içinde görev yapar, o da 5 yıldır'' dedi.
-Kayıp çocuklar konusunda Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu.

17 Şubat:

-Terörle mücadelede ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak üzere İçişleri Bakanlığına bağlı ''Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'' kurulmasını öngören tasarı TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

23 Şubat:

-CHP Genel Başkanı Baykal, ''Balyoz Güvenlik Harekatı Planı'' iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma konusunda ''Bu hukuk süreci değil, siyasal hesaplaşma sürecidir'' dedi.

25 Şubat:

-Başbakan Erdoğan, ''Türkiye artık zamanında seçimleri yapmaya alışacaktır. AKP'nin gündeminde, AKP iktidarının gündeminde kesinlikle bir erken seçim yoktur'' dedi.

-TBMM Genel Kurulunda, CHP'lilerin İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması kabul edilmedi.

-Toplu Konut İdaresi Başkanlığına (TOKİ) ait arazi ve arsalara emlak vergisi muafiyeti getiren tasarı yasalaştı.
 

Halkoyuna sunma süresi kısaldı

2 Mart:

-Başbakan Erdoğan, Türkiye'de yaşananın normalleşme, kurumların görevlerini yapması, demokrasinin güçlenmesi, kirli oyunların, kirli senaryoların deşifre edilmesi ve bunlardan hukuk önünde hesap sorulması olduğunu belirterek, ''Yaşananlar, demokrasi ve hukukun sözde değil, özde hayata geçmesidir'' dedi.

3 Mart:

-Anayasa değişikliklerinin halk oylamasına sunulma süresini 120 günden 60 güne indiren kanun teklifi yasalaştı.

4 Mart:

-TBMM Genel Kurulunda, Hazar Bölgesi ve Ortadoğu doğalgazının, boru hattı ile Avrupa'ya taşınmasını öngören NABUCCO Projesi'ne ilişkin tasarı kabul edildi.

11 Mart:

-Kamuoyunda ''Hal Yasası'' olarak bilinen Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı yasalaştı.

12 Mart:

-Bazı illerin milletvekili sayısı yeniden belirlendi. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kararına göre, İstanbul'un milletvekili sayısı 70'den 84'e, Ankara'nın milletvekili sayısı 29'dan 31'e, İzmir'in milletvekili sayısı ise 24'den 26'ya yükseldi.

18 Mart:

-Biyogüvenlik Kanunu Tasarısı yasalaştı.

 

Anayasa değişikliği taslağı

22 Mart:

-AKP'nin anayasa değişikliği teklifi taslağı, Cemil Çiçek, Sadullah Ergin ve Bekir Bozdağ tarafından muhalefet partilerine verildi.

23 Mart:

-Başbakan Erdoğan, Anayasa değişikliği taslağının ''kişisel beklentilerle, politik hesapların değil, Türkiye'nin ihtiyaçlarını gözeten mantıkla hazırlandığını'' söyledi

-CHP Genel Başkanı Baykal, anayasa değişikliği taslağını, ''AKP prodüksiyonu, made by AKP'' diye eleştirerek, ''Böyle anayasa değişikliği olmaz; olursa millet tarafından benimsenmez'' dedi.

24 Mart:
-Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı kurulmasını öngören tasarı yasalaştı.
 

Yeni değişiklik teklifi

1 Nisan:

-TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, AKP'li milletvekillerince hazırlanan anayasa değişikliği teklifinde imzası olmadığını bildirdi.

2 Nisan:

-BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve 12 milletvekili hakkındaki dokunulmazlığın kaldırılmasına ilişkin 15 dosya TBMM Başkanlığına sunuldu.

5 Nisan:
-AKP Grup Başkanvekili Suat Kılıç, Anayasa değişikliği teklifindeki imzaları geri çekerek ''Bu konudaki anlamsız tartışmaya son noktayı koyduklarını'' söyledi. Genel Başkan Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 265 AKP'linin imzasıyla yeni ''Anayasa Değişikliği Teklifi'' TBMM Başkanlığına sunuldu.

6 Nisan:

-TBMM Başkanı Şahin, Anayasa değişikliği teklifinin yeniden verilmesi konusunda, ''Bu kendi takdirleridir. Ben hiçbir zaman imzalamadım'' dedi.

-CHP Genel Başkanı Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, anayasa değişikliği teklifinde itiraz ettikleri üç maddeyi ayırarak referanduma sunacağını açıklamasını istedi ve ''Eğer Sayın Cumhurbaşkanı böyle bir açıklama yaparsa, bir uzlaşma yaklaşımını, en iyiniyetle sonuna kadar gerçekleştiririz'' dedi.

8 Nisan:

- TBMM Genel Kurulunda, BDP'li Hasip Kaplan (Şırnak) ve Sırrı Sakık'ın (Muş), ''Türk Bayrağıyla bir sorunlarının olmadığına'' yönelik sözleri üzerine, AKP'li Kürşad Tüzmen (Mersin), ''Bunun yetmeyeceğini, 'Türk bayrağı bizim bayrağımızdır' demeleri'' gerektiğini söyledi. Kaplan, nüfus cüzdanını çıkararak, ''Burada Rus bayrağı yok'' diye tepki gösterdi.

9 Nisan:

-BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, Anayasa değişikliği teklifi konusunda ''AKP ile herhangi bir pazarlıklarının sözkonusu olamayacağını'' dile getirdi.

-AKP Grup Başkanvekili Kılıç, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın Anayasa değişikliği teklifine yönelik eleştirileri konusunda, ''Türkiye'nin hassas süreçlerinde kimsenin herhangi bir parti hakkında kapatma davası gibi bir yaklaşımı gündeme getirmemesi gerektiğini'' söyledi.

12 Nisan:

-AKP Ankara Milletvekili Mehmet Zekai Özcan partisinden istifa etti.

-CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Hakkı Suha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliği teklifi konusunda AKP ve MHP gruplarını ziyaret etti.

-TBMM Başkanı Şahin, kapatılan DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk'e yapılan yumruklu saldırıyı kınadı.

13 Nisan:

- CHP Grup Başkanvekilleri Anayasa değişikliği teklifi konusundaki önerileriyle ilgili BDP grubunu ziyaret etti; ardından da TBMM Başkanı Şahin'e giderek, yaptıkları temas ve düşüncelerini aktardı.

-TBMM Şahin, Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili AKP Grup Başkanvekilleri Bekir Bozdağ ve Mustafa Elitaş'ı kabul etti.

15 Nisan:

-TBMM Genel Kurulunda, 6 yeni vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin tasarı kabul edildi.

19 Nisan:

-TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin tümü üzerindeki 1. tur görüşmelere başlandı.

-Başbakan Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a yumruk atan kişiyi, ''haddini ve kendini bilmez'' olarak niteledi ve ''Bunlar nereye mensuptur, neyin nesidir? Bunların hepsi ortaya çıkacak'' dedi.

23 Nisan:

-TBMM Genel Kurulu, Meclis'in açılışının 90. yıldönümünde özel gündemle toplandı.
-BDP Grup Başkanvekili Yıldız, anayasa değişikliği konusunda referanduma kadar görüşmeye açık olduklarını belirterek, ''Bizimle görüşülür ve Terörle Mücadele Kanunu ile Türk Ceza Kanununda düzenleme yapılacağı belirtilirse ikinci turda destek verebiliriz'' dedi.
 

Et ithalatı


24 Nisan:

-Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, et ithalatı için pazar araştırması yaptıklarını ve bir hafta içinde sonuçlandıracaklarını açıkladı.

26 Nisan:

-Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, basında yer alan, Siirt'in Pervari ilçesindeki ''cinsel istismar'' olayının yaklaşık bir yıl önce meydana geldiğini, Cumhuriyet Savcılığınca soruşturma açıldığını, bazı zanlıların yargılamasının tamamlandığını bildirdi.

-Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, TSK'nın terörle mücadelesi ile ''demokratik açılım'' arasında bir ilişki kurmadıklarını belirterek, ''Terörle mücadele bütün hızıyla devam etmektedir'' dedi.

-Başbakan Erdoğan, Türkiye'de et ithalatıyla fiyatların istenen düzeye çekileceğine inandığını belirterek, ''Çekmediği takdirde, Et ve Balık Kurumu başta olmak üzere, bu süreci bu şekilde devam ettireceğiz'' dedi.

27 Nisan:

-BDP Genel Başkanı Demirtaş, Siirt'teki ''cinsel istismar'' olayını değerlendirirken, ''Sayın Başbakan, 'bu işi abartmayın' demek yerine, bu işi abartmalıdır'' dedi.

28 Nisan:

-Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa değişikliği teklifinin, uluslararası uygulamalar ve belgeler ile çağdaş demokrasinin yerleştiği ülkelerdeki uygulamalarla paralel bir düzenleme olduğunu söyledi.

-TBMM Genel Kurulunda, Başbakan Erdoğan hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınması kabul edilmedi.

-TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifi üzerindeki görüşmelerin 1. turu tamamlandı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler