'Meclis'te kadınların temsil oranı yüzde 9.1'dir'
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit, Meclis'te kadınların temsil oranının yüzde 9.1 olduğunu belirterek, ''Cumhuriyet tarihi boyunca geldiğimiz en yüksek orandayız ancak dünya ortalamasına baktığımızda, biz bu ortalamanın çok altındayız'' dedi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Yerleşkesi'nde düzenlenen ve 2 gün sürecek ''Kadınların Siyasi Katılımı ve İyi Örnekler Çalıştayı'' başladı. TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit, burada yaptığı konuşmada, seçime kadar olan 2,5 aylık sürecin önemli olduğunu belirterek, ''Kadın bu süreçte nerede, nerede olmalıdır, ülkemizdeki durum nedir, hangi noktadan bugüne geldik? Soruları önemlidir. Mecliste kadınların temsil oranı yüzde 9.1'dir. Cumhuriyet tarihi boyunca geldiğimiz en yüksek orandayız. Kadına seçme ve seçilme hakkının verildiği 1934'ten bu yana geldiğimiz en yüksek orandayız ancak dünya ortalamasına baktığımızda, biz bu ortalamanın çok altındayız'' şeklinde konuştu.
Bu konuda en büyük görevin siyasi partilere düştüğünü ifade eden Akşit, Türkiye'de kadın hakları konusundaki gelişmeleri anlatarak, şunları kaydetti: ''3 Kasım 2002 seçimlerinde 24 kadın milletvekili yüzde 4.4 oranı sanki çok büyük bir başarı gibi gelmişti bize. Yıllardır erişilememiş bir rakamdı ancak Parlamentodaki ilk izlemimde, 550'de 24'ün bir hiç olduğunu gördüm. Şu anda sayımız az olsa da bu sayı ile çalışılabileceğini de göstermiş olduk. Siyaset, erkek egemen bir alan. Erkekler, bu alanı kendilerine ait görüyor. Kadınlar, bu alanda yer almak istediklerinde onlarda çok vasıf aranıyor. Erkeklerde bu kadar vasıf aranmıyor.''
Akşit, kadınların erkek barikatını aşmak için çaba harcaması gerektiğini ifade ederek, 12 Haziran'da yapılacak seçim için aday adaylarının müracaatlarının yapıldığını ve sivil toplum örgütlerinin bu konuda duyarlı olması gerektiğini söyledi. Başkanlığını yaptığı komisyonun çalışmalarından umutlu olduğunu anlatan Akşit, kadın sivil toplum kuruluşlarıyla hükümet ayağını birleştirecek köprü görevi gördüklerini, kadın haklarını koruduklarını ve bu görevi yapmaktan mutluluk duyduklarını kaydetti.
Akşit, siyasetteki kadın oranının artması gerektiğine işaret ederek, 12 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, partisindeki Parlamentodaki kadın milletvekili sayısını iki katına çıkarmayı taahhüt ettiğini ve her siyasi partinin bu duyarlılığı göstermesi gerektiğini belirtti.
Diğer konuşmalar
CHP Adana Milletvekili Nevin Gaye Erbatur da kadınların bir araya gelmesi ve Türkiye'de kadınların, siyasette var olabilmesi için belli bir kota olması gerektiğini belirterek, ''Kadınlar, demokrasinin getirdiği haklarından dolayı bir kota sahibi olmadır. Başbakan 'kadın sayısını 60'a çıkaracağız' dediği için kadın sayısı yükselmemelidir. Bu, zaten kadınların hakkıdır. Bunun yasal bir zemini olmalı. Uyum yasaları seçimlerden önce çıkmadı'' dedi.
Erbatur, kadınların her alanda var olması ve gücünü paylaşılması gerektiğini ifade ederek, siyasi partilerin üzerinde baskı oluşturup, kadınların isimlerinin, seçilebileceği yerlerde listelere asılmasını vurguladı. Erbatur, Türkiye'deki yasal hakların Avrupa'yı geçtiğini anlatarak, bu hakların uygulamaya konulmamasını eleştirdi.
BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak da partinin tüzüğü gereği yüzde 40 cinsiyet kotası uyguladıklarını belirterek, 20 milletvekilinden 8'inin kadın olduğunu, bunu yerel yönetimlere de uygulamaya çalıştıklarını ve parti içi hukukta kadının önemli olduğunu söyledi. İş birliğinde bulunan üniversite ve dernek temsilcilerinin yanı sıra yabancı konuklar ile kadınların katıldığı çalıştay, yarın sona erecek.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi