Medeniyetler İttifakı 2. Forumu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında düzenlenen ''Medeniyetler İttifakı 2. Forumu''nun açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, "Bu topraklar daha çok barışın, hoş görünün, birlikte yaşama kültürünün birbirine saygı ve sevginin yurdu olmuştur. İstanbul bunun en bariz örneğidir" dedi.
''Medeniyetler İttifakı 2. Forumu'' Çırağan Sarayı'nda Genel Kurul açılış oturumu ile başladı. Medeniyetler İttifakı Eş Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çırağan Sarayı'nda başlayan "Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu"nun açılış oturumunda yaptığı konuşmada, Medeniyetler İttifakı girişiminin BM Genel Sekreterinin açıklamasıyla 2005 yılı temmuz ayında hayata geçtiğini ve yaklaşık 4 yıllık bir çalışmayla ittifakın kapsamlı nitelik kazanarak kuramsallaştığını, alanında en ciddi ve somut yaklaşımlar ortaya koyan, çözüm ve projeler üreten bir yapı halini aldığını kaydetti.
İttifakın ikinci forumunu İstanbul'da yapıyor olmaktan ülke ve millet olarak büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:
"Dünyanın tüm coğrafyaları gibi bu coğrafya da tarih boyunca zaman zaman çatışmalara, savaşlara, acılara sahne oldu. Ancak şunu mutlulukla ifade etmeliyim ki, bu topraklar daha çok barışın, hoşgörünün, birlikte yaşama kültürünün, birbirine saygı ve sevginin yurdu olmuştur. İstanbul bunun en bariz örneğidir. İstanbul, sadece Avrupa ve Asya'yı birleştirmekle kalmıyor. İstanbul, Asya, Avrupa ve Afrika'nın kesişme noktasında bulunmakla kalmıyor. İstanbul, aynı zamanda kültürleri, medeniyetleri, ırkları, dinleri ve dilleri de tarihin potasında kaynaştıran, uzlaştıran bir şehir olarak dünyada haklı bir konumda bulunuyor. '2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti' olarak kabul edilen İstanbul, tarih boyunca olduğu gibi, bugün de dünyaya sevgi ve hoşgörü mesajları göndermeye devam ediyor."
Başbakan Erdoğan, birkaç kilometre mesafedeki İstanbul Arkeoloji Müzesinde tarihteki ilk yazılı anlaşmanın aslını görebilmenin mümkün olduğunu belirterek, "Bir örneği New York'taki BM binasında Güvenlik Konseyi odasının çıkışında yer alan bu anlaşma, MÖ 1279 yılında Kadeş'te imzalanmış. Hitit ile Mısır uygarlıkları arasında savaşa son vererek karşılıklı yardım ve işbirliği dönemini başlatıyor" dedi.
Erdoğan, Mardin'de 1. ve 2. yüzyıllarda inşa edilmiş kiliselerin bugün hala hayatta olduğunu ifade ederek, dünyada bir Ortodoks ve bir Katolik kilisesinin sırt sırta yükseldiği tek şehrin Mardin olduğunu vurguladı.
Dünyanın ilk kilisesi sayılan St. Pierre'in Hatay şehrinde camilerin ve havraların arasında varlığını koruduğunu da kaydeden Erdoğan, Bursa'daki Etz-Ahayim Sinagogu 14. yüzyıldan beri, Ulu Caminin yanı başında özgürce faaliyet gösterdiğini söyledi.
Van'da Akdamar Kilisesi, Şanlıurfa'da Peygamber Hazreti İbrahim'in Balıklı Gölü, Trabzon'da Sümela Manastırı, Konya'da Hazreti Mevlana Türbesinin adeta insanlık tarihinin özeti olduğunu anlatan Erdoğan, İzmir'de de Hristiyanlığın en kutsal mekanlarından Meryem Ana, Antalya'da St. Nicholas Kilisesinin 2 bin yıllık ortak yaşam kültürünün canlı eserlerinden yalnızca bazıları olduğunu ifade etti.
Konuşmasında terör konusuna da dikkati çeken Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
"Özellikle terörün artık uluslararası bir mesele olduğunu, sadece bir ülkeye değil, bütün bir insanlığa kast ettiğini yaşadığımız acı deneyimler bize gösterdi. New York'a, Madrid'e, Londra'ya ve İstanbul'a saldıranların, aslında sadece bu şehrin insanlarını değil, bütün insanlığı hedef aldığını açıkça gördük. Bugün terörü başka ülkelerin, başka milletlerin meselesi olarak görenler, yarın aynı sorunla karşı karşıya kalabilir. İşte bunun için bugünden tedbirleri almak, bugünden sağlam bir dayanışma kültürünü oluşturmak zorundayız. "
Başbakan Erdoğan, sözlerinin sonunda, Anadolu'nun sevgi, hoşgörü ve barış çağrısının sesi olarak nitelendirdiği Mevlana'nın, "Gel, ne olursan ol yine gel. İster kafir, ister mecusi, ister puta tapan ol yine gel. Bizim dergahımız ümitsizlik dergahı değildir. Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel" dizelerini okudu.
Ban Ki-moon
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, BM'nin yangınlara, genellikle yangın ortaya çıktıktan sonra müdahale edebildiğini belirterek, ''Medeniyetler İttifakı ile kıvılcımları, yangın ortaya çıkmadan bastırabiliriz'' dedi.
Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu'nun açılışında konuşan Ban Ki-moon, iki yıl önce İstanbul'da, İttifak'ın yüksek düzeyli grubunun ortaya koyduğu dönüm noktası niteliğindeki raporda, ''Tüm toplumlar insanlık çerçevesi içinde bir araya gelmişlerdir ve bütün toplumlar istikrar, refah ve barış içinde bir arada yaşama konusunda birbirine bağlıdır'' ifadesine yer verildiğini hatırlattı.
Her zaman bir mihenk taşı olması gereken bu noktanın, dünyanın çeşitli krizlerle karşı karşıya kaldığı bu dönemde özel bir önem kazandığına işaret eden Ban, ''Ekonomik ve finansal çalkantı, toplumların dokusuna zarar veriyor. Çok sayıda insan işsiz, aç ve kızgın. Pek çoğu günah keçileri arıyor. Ötekini suçluyor. Öteki toplumu, öteki grubu, öteki dini suçluyor'' dedi.
Bunun son derece tehlikeli, hatta ölümcül bir yaklaşım olduğunu vurgulayan Ban, haksız suçlamaların adil olmayan cezalandırmalara neden olabildiğini, bir çocuğun bile büyüyüp ''onlardan biri'' olabileceği nedeniyle öldürülebildiğini söyledi.
Ban, şunları kaydetti:
Jose Luis Rodriguez Zapatero
Medeniyetler İttifakı Eşbaşkanı ve İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Medeniyetler İttifakı projesinin amacının diyalog çabalarını geliştirmek, sahip oldukları karşılıklı saygı, hoşgörü, dini ve kültürel çeşitliliği pekiştirmek olduğunu söyledi.
Bu çeşitlilikleri kıtalar üzerinde tarih boyunca insanlığın doğurduğunu ifade eden Zapatero, "Birkaç yıl içinde Medeniyetler İttifakı yavaş yavaş ortak paylaşılan bir hoşgörü ve saygı mekanı olmaya başlamıştır. Bu aslında siyasi hırsların, hedeflerin yerine getirilmesi istenen bir ortam değildir. Hayır. Barışçıl bir birlikte yaşamayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Medeniyetler İttifakının toplumların en iyi değerlerine dayandığını ifade eden Zapatero, bu değerlerin BM'nin oluşturulmasına zemin hazırlayan değerler olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Bugün insanların izleyebilecekleri en yüksek hedef olan barış hedefi, bu örgütte vurgulanmaktadır. Barış ve birlikte yaşama. İşte Medeniyetler İttifakı bu konuda gelişmeye çalışmakta, kendisinin tanınılırlığını artırmaya çalışmaktadır. Bunun için de girişimler ve programlar yapıyoruz. Gençliğe ve medyaya yönelik girişimler yapılmaktadır ve bunların amacı çatışmaların önlenmesi ve kültür ikliminin yaygınlaştırılmasıdır. Bu hep bizim ortak hedefimizdir. Neden? Çünkü Medeniyetler İttifakı her türlü anlayışa yer veren bir örgüttür. Her dine saygı, diğer dine saygılı olan her inanç ve her kültürün yeri vardır burada. Bu kültürler insan haklarını savunan kültürlerdir. Onların da bizim içimizde yeri vardır. Bu nedenle bu örgüt, bu amaçlara hizmet etmek için kurulmuştur."
Kolektif savunma açısından en önemli örgüt olan NATO ile ilgili de çok önemli kararlar aldıklarını belirten Zapatero, şöyle konuştu:
"NATO'da yeni bir yönlenme kabul ettik. 21. yüzyıla kendini uyumlayan bir NATO yaratmak gerekir. Ve NATO'nun askeri olduğu kadar siyasi örgüt olması da hedeflenmektedir, yani dost ve partner kazanan bir örgüt olması vurgulanmaktadır. Bu nedenledir ki Sayın Rasmussen'in mükemmel bir NATO Genel Sekreteri olacağına inanıyorum."
AB ve ABD'nin de bu konuda kararlılığını teyit ettiklerine dikkati çeken Zapatero, dün ABD Başkanı Barack Obama'nın Prag'da önemli bir konuşma yaptığını ve nükleer silahlardan arınmış bir dünya beklentisini vurguladığını hatırlattı.
Katılımcılardan aile fotoğrafı
Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu'nun açılış oturumunun ardından, foruma katılan konuklar aile fotoğrafı çektirdi.
Toplantıdan notlar
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu'' kapsamında Malta, İsveç, Estonya ve Slovenya'nın dışişleri bakanlarıyla görüştü.
Medeniyetler İttifakı Eş Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu''na katılan konuklar onuruna öğle yemeği verdi.
İstanbul'da düzenlenen Medeniyetler İttifakı İkinci Forumuna katılımın, Ocak 2008'deki Madrid forumuna göre yüzde yüz arttığı bildirildi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, foruma 1200 civarında gazeteci, 1500 civarında da kayıtlı misafir katılıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti