Medvedev Rusya'da siyasi rekabet istiyor

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, ülkesinde siyasi güçler arasındaki rekabetin yeniden sağlanması gerektiğini söyledi. Medveden yerel yöneticilerin gösterileri güvenlik gerekçesiyle yasaklamasını da eleştirdi ve "Gösterileri yasaklamanın asıl nedeni göstericilerin güvenliğini sağlayamamaktan değil, yöneticilerin korkularıdır" şeklinde konuştu.

Medvedev Rusya'da siyasi rekabet istiyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.04.2009 - 12:31

Kremlin, bir ilke imza atarak, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in ülkenin önde gelen insan hakları kuruluşları temsilcilerini kabulünün 30 sayfayı bulan tutanağının tamamını yayımladı.

Tutanağa göre Medvedev, Başbakan Vladimir Putin döneminde hükümet dışı örgütlerin faaliyetleriyle ilgili çıkarılan yasanın da değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

İnsan hakları örgütleri temsilcileri de dün yapılan toplantıda, Putin döneminde demokrasi konusunda geri gidişe son verilmesini istedi.

Medvedev, açıklamasında Putin'i eleştirmemeye özen göstererek, "Ben devlet ve sivil toplum arasındaki ilişkileri belli insanlara veya devlet başkanlarına dayanan belirli dönemlere ayırmam. Ancak bu tip ilişkilerin kapsamlı bir stratejisi artık ortaya çıkmalı. Hiçbir şeyin yerini alamayacağı bir siyasi rekabet olmalı" dedi.

Rusya'da Kremlin merkezli politikanın değişmesi gerektiği yönünde açıklamalar yaptığını,ancak bu konuyu artık siyasi önceliği olarak ele aldığını belirten Medvedev, yerel yönetimlerin Sivil Toplum Örgütleri'nin (STÖ) gösterilerini yasaklamasının yöneticilerin kendi korkularından kaynaklandığını söyledi.

Yerel yöneticilerin gösterileri yasaklamasına güvenliği gerekçe gösterdiğini ancak bunun haklı bir gerekçe olmadığını ifade eden Medvedev, şöyle konuştu:
"Gösterileri yasaklamanın asıl nedeni göstericilerin güvenliğini sağlayamamaktan değil, yöneticilerin korkularıdır. Miting ve gösteri özgürlüğü ülkemizde en çok dile getirilen konulardan biri. Yerel yönetimlerin bu tür eylemleri yasaklama isteği olabilir ancak bu yasak kararının yasal hiçbir dayanağı yok. Bazıları akıllıca karar alarak yürüyüşün yapıldığı yeri ve zamanı değiştirerek güvenliği sağlayabiliyor. Ancak bazıları bunu bile akıl edemeyip basitçe yasaklama kararı alıyor."

Putin'in devlet başkanlığı döneminde 2005 yılında yürürlüğe giren STÖ'lerle ilgili yasayı da sorgulayan ve yasanın yanlış şekilde söz konusu örgütleri devlet düşmanı olarak ele aldığını ifade eden Medvedev, "Böyle bir amaç yok. Devlet güvenliği için tehdit olan suçları işleyenler STÖ'lere üye olmazlar. Onların faaliyetleri daha değişik şekillerde işlemekte. Bu yüzden bu yasanın değişmesi gerektiğine inanıyorum" dedi.

Toplantıya katılanlar arasında bulunan Sivil Toplum Konseyi Başkanı Ella Pamfilova da yaptığı konuşmada, "Gerçek siyasi ve ekonomik rekabetin yerini giderek artan idari kaynaklar ve idari güçlerin ihlali alıyor. Sivil toplumun vazgeçilmez enstrümanları özgür seçimler, gerçek rekabettir. Ayrıca bağımsız medya da sivil kontrolün vazgeçilmez bir unsurudur" ifadelerini kullandı.

Kremlin muhaliflerinden ülke çapında tanınan insan hakları savunucusu Ludmila Aleksiyeva da istikrarın muhalefetin bastırılarak sağlanacağı mantığının anlaşılmaz olduğunu belirterek, "Bu aldatma, özellikle mevcut kriz döneminde, insanların mutsuz hissetmek için geçerli gerekçelerinin bulunduğu böyle bir dönemde son derece tehlikeli. Bu hoşnutsuzluğu yasal yollardan ifade edememe gerginliği artırır ve istikrara yönelik tehdit haline gelir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler