Medvedev: Türkiye'nin gaz ihtiyacını değerlendireceğiz

Rus Gazprom Export Başkanı ve Gazprom İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev, Battı Hattı'yla ilgili olarak, Türkiye'nin Rus doğalgazına ihtiyacı olduğunu belirtirken, ''Biz bu gazın 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Türkiye'ye nasıl bir prosedürle ihraç edileceğini, Kasım'da (bu ay) Türk yetkililerle yapacağımız toplantıda kararlaştıracağız'' dedi.

Medvedev: Türkiye'nin gaz ihtiyacını değerlendireceğiz
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.11.2011 - 10:25

Enerji sektör dergilerinden Gas&Power Dergisine konuşan Medvedev, Gazprom'un Avrupa'daki bazı müşterilerine indirim yaptığı şeklinde çıkan haberlerin yanlış olduğunu belirtirken, ''Burada söz konusu olan indirim değil, fiyatların 'spot endeksli' hale getirilmesidir. Bu dalgalı yapı içerisinde fiyatlar düşebilir de artabilir de...'' dedi. Fakat bu Türkiye gibi sübvansiyonun yüksek olduğu pazarlarda uygulanırsa, sübvansiyon nedeniyle fiyatların yüksek kalabileceğine işaret eden Medvedev, spot endeksli fiyat yapısının pazara yanlış sinyallerle duyurulmasının normal olmadığını vurguladı.

Rusya Federasyonu'nun, Türkiye doğalgaz piyasasının serbestleşmesi fikrini ilk ve tek destekleyen ülke olduğunu kaydeden Medvedev, ''Çünkü geçtiğimiz yıllarda ne Azerbaycan ne de İran, kontratların özel sektöre devrine izin vermedi. Rusya, bu desteği iki ülke arasındaki işbirliğinin özüne ve geleceğine inandığı için verdi. Tek beklentim ve dileğim, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin önümüzdeki dönemde doğalgazın adil fiyatla satışına olanak sağlayan bir piyasa yapısı oluşturulması yönünde'' dedi.

Batı hattı kontratı

BOTAŞ'ın yıllık 6 milyar metreküplük Batı Hattı kontratına ilişkin anlaşmayı sonlandırması konusunda da değerlendirmelerde bulunan Gazprom Export Başkanı, BOTAŞ'ın bu kararını yürürlükteki Doğalgaz Piyasası Kanunu çerçevesinde aldığını düşündüğünü kaydetti.

Söz konusu kanun çerçevesinde BOTAŞ'ın Türkiye doğalgaz piyasası pazar payının yüzde 20'ye inmesinin öngörüldüğünü hatırlatan Medvedev, Türk hükümetinin özel sektörün piyasadaki rolünün daha da artmasını istemesinin olumlu olduğunu söyledi.
Gördüğü kadarıyla Türkiye'nin Rus doğalgazına ihtiyacı olduğunu ve bu gazın 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Türkiye'ye nasıl bir prosedürle ihraç edileceğini, kısa bir süre sonra Türk yetkililerle yapacakları toplantıda kararlaştıracaklarını belirten Alexander Medvedev, şunları bildirdi:

''Şu an itibariyle, mevcut ithalatçı şirketlere ilave olarak bir düzine (12 tane) yeni başvuru almış bulunuyoruz. Ancak henüz nasıl bir prosedür uygulayacağımız belli değil. Bu konuyu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız ve ekibiyle beraber Kasım ayında (bu ay) yapacağımız toplantıda tartışarak kararlaştıracağız.

Bizim için önemli olan yeni müşterilerin son kullanıcıları temsil etmesi. Çünkü yeni 'traderlara' ihtiyacımız yok. Ayrıca fiyatlarla ilgili konuyu da çözmemiz gerekiyor. Çünkü şu an Türkiye'deki doğalgaz satış fiyatlarının, elektrik fiyatları üzerinden sübvanse edildiğini çok iyi biliyoruz. Bu durumun hiç olumlu bir yanı olmadığına inanıyorum. Sübvansiyon, elektrik endüstrisi kadar Türkiye bütçesine de yük getiriyor. Fiyatlar serbest piyasa bazlı olmalı, suni olarak belirlenmiş yapay fiyatlar şeklinde olmamalı. Şu anda Avrupa'daki spot fiyatlar, geçtiğimiz kış mevsimine göre daha yüksek bir bantta seyrediyor. Azerbaycan, İran ve LNG fiyatlarına baktığımızda, bütün bu fiyatların da yüksek olduğunu görüyoruz. Doğalgaz fiyatlarının sübvanse edilmediği bir piyasanın Türkiye ekonomisine daha büyük katkıları olacaktır.''

''Türkiye stratejik ortağımız''


Türkiye'nin stratejik ortakları olduğunu ve Türkiye ile ilişkilerinin köklü bir geçmişi bulunduğunu ifade eden Medvedev, Türkiye doğalgaz piyasasının büyük bir gelişme potansiyeli olduğuna inandıklarını da vurguladı.

Türkiye'nin gelecekte de doğalgaz gibi çevreci bir yakıtı düşündüğünü kaydeden Medvedev, ''Doğalgaz kullanmadan önce Ankara ve İstanbul'daki hava kirliliğini herkes hatırlıyordur. İşbirliğimizin daha gelişerek devam edeceğine inanıyorum'' dedi.

''Türkiye elektrik piyasasına yatırımcı olarak girmeye hazırız''

Türkiye elektrik piyasasına oyuncu olma doğrultusunda planları olduğunu da belirten Medvedev, Türkiye'deki bazı elektrik üreticileriyle daha yakın ilişkiler kurmak için konuyu tartıştıklarını bildirdi. Gazprom Export Başkanı, ''Şu anda doğalgazımızı kullanan bazı özel sektör elektrik üreticileri ile görüşüyoruz. Biz, Türkiye elektrik piyasasına sadece bir tedarikçi olarak değil, yatırımcı olarak da girmek üzere hazırız'' dedi.

''Nabucco'yu rekabetçi bir proje olarak görmüyorum''

Nabucco'yu rekabetçi bir proje olarak görmediğini ve Rus gazının her koşulda herkes için daha rekabetçi olacağını belirten Alexander Medvedev, şu değerlendirmelerde bulundu:
''2008 yılı sonunda yaşanan doğalgaz krizinin sonuçlarına bakarak, doğalgaz piyasalarının nasıl çalıştığına ilişkin yanlış fikirler üretmemek gerekir. Türkiye piyasası için de cevabıma, Rus gazının Türkiye piyasasında her zaman büyük roller oynadığını hatırlatarak başlayacağım. Özellikle de geçtiğimiz yıllarda kış dönemlerinde İran gazının arzıyla ilgili sıkıntılarda... Sonuç itibariyle Kasım ayında Türk yetkililerle çok önemli bir toplantımız olacak.''

Medvedev, Güney Akım projesindeki kararlılıklarının devam ettiğini ve Türk tarafı ilgilendiğini belirtirse, BOTAŞ'ın Güney Akım Projesi için iyi bir ortak olacağına inandığını sözlerine ekledi.

Söz konusu toplantının gelecek hafta içinde İstanbul'da yapılması planlanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler