"Medya etiği ve WikiLeaks" paneli
Indiana Üniversitesi gazetecilik profesörü Sherry Ricchiardi, sızdırma gazeteciliğin medya sektörü için yeni bir şey olmadığını belirterek, wikiLeaks belgelerini ''büyük boyutlarda bir sızdırma'' olarak niteledi.
Richiardi ''Çok ilgi çekici bir teori 'acaba assange dışında birileri dünyayı manipüle mi ediyor?' böyle bir şey olduğuna dair elimizde bir kanıt yok''dedi. International Center for Journalists (ICFJ) ve Medya Derneğince düzenlenen ''Medya Etiği ve wikiLeaks'' adlı panelde konuşan Ricchiardi, wikiLeaks belgelerinin, gazetecilikte çok büyük bir değişimi sembolize ettiğini söyledi.
Ricchiardi, etik konusunun, şu ana kadar hiç olmadığı kadar öne çıktığını belirterek, bunun dünyadaki tüm gazetecilere büyük sorumluluk getirdiğini vurguladı. Eskiden, gazetecilerin, ''kapı bekçileri'' olarak hangi bilginin yayınlanıp yayınlanmayacağına karar verdiğini anlatan Ricchiardi, ''Artık bu durum değişti. Bunun da hem iyi hem de kötü olası sonuçları var'' dedi.
Ricchiardi, her zaman için sızdırma gazeteciliğinin olduğunu aktararak, ''Vietnam Savaşı ile ilgili ABD'de Pentagon belgeleri sızdırıldı. Bu, sızdırma gazeteciliğin en iyi örneklerinden birisi, özellikle Batı'da ve ABD'de. Medya için sızdırma gazeteciliği yeni bir şey değil. Ancak wikiLeaks çok daha büyük boyutlarda bir sızdırma'' diye konuştu.
New York Times'ın, ulusal güvenlik gerekçesiyle bir yıl boyunca ABD hükümetinin birtakım belgelerini yayınlamadığını hatırlatan Ricchiardi, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''WikiLeaks ile ilgili ele geçen belgelerde çok fazla bilgi var. Bunların büyük bir kısmı halkın yararına diye düşünüyorum. Halkın bilgi alma hakkı var bir taraftan, öte yandan bu bilgilerin bir kısmı çok da önemli değil, halkın bilmesi çok da önemli değil. Halkın da hükümetlerin ne yaptığını bilme hakkı var diye bir argüman da var. Hükümet yetkilileri diplomatik belgelerin ve mesajların sızdırılmasını ABD'ye ve onun dış politikasına bir saldırı olarak görüyorlar.''
Ricchiardi, gizli belgelerde halkın bilgi alma hakkı ile ulusal güvenliği koruma ve diplomatik sırları saklama arasında bir dengenin oluşturulması gerektiğine dikkati çekerek, ''wikiLeaks, kesinlikle hepimize şunu hatırlatıyor, o da her şeyin doğruluğunu teyit etme gerekliliği'' dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı
- Kayıp Amerikalı Suriye'de bulundu: 'Hacıyım' dedi...